Zataškavao, a sad osuđuje

Zadarski nadbiskup u Vatikanu s papom danas diskutira o pedofiliji. S obzirom na njegove skandalozne istupe, bit će to zanimljiv susret


Mia Mitrović
21.02.2019.10:25
Zadarski nadbiskup u Vatikanu s papom danas diskutira o pedofiliji. S obzirom na njegove skandalozne istupe, bit će to zanimljiv susret
Luka Gerlanc/CROPIX

sažeto

U Vatikanu se u četvrtak održava sastanak predstavnika biskupskih konferencija na temu pedofilije. Dolazi i kontroverzni zadarski nadbiskup Želimir Puljić


Mia Mitrović
21.02.2019.10:25

Koncem 20. stoljeća katolička je crkva krenula u ozbiljan obračun s pedofilijom u njenim redovima. Proces je započeo papa Ivan Pavao II, nastavio ga Benedikt XVI, a sada ga u velikom stilu realizira papa Franjo koji je poručio da je zataškavanju pedofilije u Crkvi najzad došao kraj.

Zbog toga je u četvrtak sazvao sastanak s predstavnicima biskupskih konferencija iz cijelog svijeta, a među njima i sa zadarskim nadbiskupom, Želimirom Puljićem. Otkako je pozvan da dođe u Rim, nadbiskup je svoju retoriku okrenuo za 180 stupnjeva. 

Nova retorika

Isti čovjek koji je 2012. relativizirao nedjelo don Nedjeljka Ivanova, svećenika iz Bibinja optuženog za pedofiliju, sada u nizu intervjua žestoko poručuje kako je svećenicima-pedofilima odzvonilo.

"Strašno je to. Mediji imaju pravo centrirati se na Crkvu. Jer ona mora biti čista! Ona mora biti jasna, prozirna. Crkva mora biti autentična! Ali, volio bih da ne zaboravimo te druge milijune koji su prepušteni razbojnicima koji šire takvu ideologiju", izjavio je neki dan na Hrvatskom katoličkom radiju, iako je prije nekoliko godina, kada je izbio skandal s don Nedjeljkom, optuživao medije za senzacionalizam i tvrdio kako u Hrvatskoj ne postoji zakonska obaveza da se pedofilija u crkvi prijavljuje svjetovnim vlastima.

Umjesto u zatvor, don Nedjeljko smješten je tada u starački dom, a nedavno se preko medija požalio da je usamljen i da mu nedostaje društvo drugih svećenika. Više svjedoka bibinjskog je svećenika optužilo za zlostavljanje u sakristiji prilikom ispovijesti dok su mu okajavali svoje grijehe.

Vladimir Ivanov/CROPIX

Cinično pismo žrtvama

Umjesto da najstrože osudi nedjela don Nedjeljka, zadarski je nadbiskup njegovim žrtvama umjesto isprike poslao cinično pismo:

"Budući da ste svojim svjedočanstvom sudjelovali u spomenutom procesu, javljamo vam ovim dopisom da je u duhu smjernica Kongregacije za nauk vjere ovaj slučaj završen. Imajući u vidu rane i povrede koje zlostavljani nose u svojoj duši, Nadbiskupija je zamolila djelatnike u našem savjetovalištu, neka onima koji se jave posvete osobitu psihološku i duhovnu pažnju i pomoć u njihovim teškoćama. Svima nam je jasno kako svijet proživljava ozbiljnu krizu vrednota, a to se onda očituje u nastranom i devijantnom ponašanju, koja nažalost često završe i u zločinima. Urušavaju se, naime, određene etičke norme i ne poštuju moralni propisi. A poznato je kada morala nema, sve je dopušteno. Svemu tomu usprkos, Crkva nastavlja svoju mukotrpnu i beskompromisnu borbu za pobjedu dobra", stajalo je, između ostalog, u njegovom pismu žrtvama.

Cropix/arhiva

Upućeni su medijima kazali da je Puljić za problem s don Nedjeljkom znao pune dvije godine, ali da je šutio. Istovremeno, prijatelji don Nedjeljka Ivanova širili su glasine da su svjedoci protiv njega članovi protukršćanskih sekti, jedan iz Makajine sljedbe, politeističke vjerske zajednice koja prakticira slobodnu ljubav, a drugi iz nepostojeće sekte 'Crna ruža'.

Osuđeni pedofil služio misu u Katedrali

Na žalost, slučaj don Nedeljka Ivanova nije jedini slučaj pedofilije u crkvenim redovima. Zagrebački župnik Ivan Čuček uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog 16 kaznenih djela bludnih radnji nad 10-godišnjim djevojčicama. Usprkos sudskoj presudi, prije isteka roka kušnje služio je misu u zagrebačkoj Katedrali, a Crkva je Čučeka branila u svojim glasilima.

Facebook Progressus ad infinitum

Na tri godine zatvora 2007. osuđen je rapski svećenik Drago Ljubičić iz Banjola na Rabu zbog bludničenja nad dječacima u dobi od osam do 11 godina. Slučaj pedofilije potresao je 2017. Slavoniju i Baranju. Neimenovani svećenik zbog pedofilije osuđen je na godinu dana zatvora, no sudac mu je promijenio kaznu u 730 sati društveno korisnog rada. Nadbiskupija je za čitav slučaj znala, no nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić naložio je da se o svemu šuti.

"Silovanje pretpostavlja prijetnju silom”, obrazložio je sudac prekrajanje kazne svećeniku zbog seksa s petnaestogodišnjakom.

papa Franjo

pedofilija

katolička Crkva

Želimir Puljić

nadbiskup zadarski

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter