GDJE SU BILE INSTITUCIJE?

Detalji zločina 'zadarskog monstruma': Prvi put kad me otac silovao krvarila sam i doživjela black out


Ružica Matić
29.09.2017.19:15
Detalji zločina 'zadarskog monstruma': Prvi put kad me otac silovao krvarila sam i doživjela black out
Jure Miskovic / CROPIX

sažeto

51-godišnjak je najstariju kćer silovao 1500 puta, a zlostavljao je i maloljetnu kćer koju mu je ona rodila


Ružica Matić
29.09.2017.19:15

Suđenje 51-godišnjem Zadraninu koji je 15 godina silovao najstariju kćer te zlostavljao suprugu i ostalu djecu nije otkrilo samo kakve monstrume možemo naći u svojem susjedstvu, već i koliko je žrtvama teško dobiti pomoć od institucija kojima bi to trebao biti posao.

'Zadarski Fritzl' svoju je kćer prvi puta silovao u dobi od 12 godina na stražnjem sjedištu svojeg automobila ne obazirući se na njezino protivljenje i molbe da to ne čini.

„Poslije toga sam krvarila, doživjela sam black out, ne znam što je bilo dalje ni kako sam došla doma. Nijedno dijete ne smije to doživjeti što sam ja doživjela od svog oca", rekla je u istrazi mlada Zadranka koju je monstruozni otac otad silovao još 1.500 puta, što je dokazano na sudu biološkim vještačenjem.

Tri puta je ostala trudna – dva puta je pobacila, a jedno dijete je rodila 2006., dok je još bila maloljetna. S 15 godina pokušala se ubiti.

Bio je potpuno svjestan što im čini

"Zamislite samo brojanje od broja 1 do broja 1500, a vi ste u više od 1500 navrata imali sa svojom rođenom kćerkom incest, odnosno spolni odnos, uništili ste to dijete, i to od njezina djetinjstva, ali i ostalu djecu, kao i suprugu, a jednako tako uništili ste i život maloljetne djevojčice koju ste dobili iz incestuoznog odnosa sa svojom kćerkom, koja od ranog djetinjstva trpi posljedice vašeg nemilosrdnog, ružnog i monstruoznog postupanja“, rekao je sudac Županijskog suda u Zadru Boris Radman obrazlažući presudu kojom je 51-godišnjeg zlostavljača, oca šestero djece, pravomoćno osudio na maksimalnih 40 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Osuđeni Zadranin prije nije bio osuđivan, veteran je Domovinskog rata i alkoholičar. Psihijatrijskim vještačenjem je dokazano da je, kao osoba s razvijenim poremećajem osobnosti, cijelo vrijeme pedofilsko-incestuoznog odnosa sa članovima obitelji bio psihički ubrojiv. Dakle, bio je potpuno svjestan što im čini.

Suprugu silovao da je ponizi, djecu nogama mlatio do krvi

Najstariju kćer je prisiljavao na seksualne odnose punih 15 godina, a zlostavljao je i suprugu i ostalu djecu. Jednog je sina udario peglom u glavu, jednu je kćerku gađao velikim kamenom, tukao ih je nogama i rukama do krvi, čak su ga članovi obitelji zatekli golog u krevetu sa svojom maloljetnom kćerkom koju je dobio iz nasilnog odnosa s najstarijom kćerkom.

Supruga je lani pobjegla iz kuće kad ju je napao i sklonila se kod svoje majke. On je došao po nju i izbacio je van. Mlatio ju je, vrijeđao, pljuvao, bacao u zid. Nesretna žena zaletjela se pod auto pokušavajući se ubiti, ali je zlostavljač tada promijenio pristup. Postao je ljubazniji i nagovorio je da se vrati s njim kući, gdje ju je zatim silovao na osobito ponižavajući način.    

Klupko užasa koji se punih 15 godina odvijao iza vrata obiteljskog stana počelo se raspetljavati nakon što je lani jednu od zlostavljanih djevojaka dečko uspio nagovoriti da čudovišnog oca prijavi policiji. Pokrenuta je istraga koja je trebala biti obavljena puno, puno prije.

Policija i centar za socijalnu skrb gluhi na vapaje žrtava

U obrazloženju presude sudac Radman citirao je iskaze supruge i kćeri koje su bezuspješno pokušavale obiteljskog zlostavljača prijaviti policiji i zadarskom Centru za socijalni rad. Uputio je apel nadležnim tijelima da sve takve ili slične prijave moraju provjeravati kako bi se žrtve nasilja potaknulo da prijavljuju zlostavljače.

Policija je kćeri koja je oca htjela prijaviti da je gađao kamenom odgovorila da "neke obitelji znaju zvati po pedeset puta", dok majku djelatnici Centra za socijalnu skrb nisu ni htjeli primiti te su joj rekli "da s luđakom neće imati posla", piše Slobodna Dalmacija. Unatoč tome ona ih je molila da dođu razgovarati s optuženikom i da ga maknu od nje i djece, ali su joj djelatnici Centra rekli da oni ne mogu ništa i uputili je na policiju. Dok su one bezuspješno molile nadležne da im pomognu, monstrum je mirno nastavljao činiti zločine

„Zgrožene smo činjenicom što su se u civiliziranom društvu, unatoč brojnim prijavama mogli dogoditi takvi monstruozni zločini. Sustav je očigledno zakazao, a odgovorne osobe unutar sustava za svoje štetno postupanje trebaju odgovarati jer od trenutka kada se prvi puta dozna za zločin, za nepostupanje nema apsolutno nikakvog opravdanja. Općenito smatramo da dok god se ne počne utvrđivati individualna odgovornost pojedinaca unutar sustava i kažnjavati njihove propuste, neće biti niti promjene u njihovom stavu prema zakonskim obvezama“, ističe Zdravka Sadžakov, koordinatorica udruge za zaštitu ženskih prava B.a.B.e.

Hoće li netko u policiji i zadarskom Centru za socijalnu skrb odgovarati zbog ovog slučaja tijekom cijelog današnjeg dana nismo mogli doznati. Ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb bila je nedostupna za komentar, a iz nadležnog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nisu odgovorili na naš upit, kao ni iz MUP-a.

Osmogodišnju djevojčicu će dati ocu unatoč optužbama za seksualno zlostavljanje?

U udruzi  B.a.B.e. kažu kako su tijekom svog dugogodišnjeg rada naišli na brojne primjere neadekvatnog reagiranja institucija, odnosno propusta da uopće reagiraju.

„Građani se općenito negativno izjašnjavaju o postupanju centara za socijalnu skrb i možemo slobodno reći da centri spadaju u najomraženije ustanove u našem sustavu. Naše korisnice ukazale su nam na inzistiranje na zajedničkim terapijskim tretmanima žrtava i nasilnika, izricanje nadzora nad roditeljskom skrbi ocu i majci pod jednakim uvjetima, iako je nepravomoćnim sudskim odlukama utvrđeno da je otac nasilnik i slično.

Izdvajamo slučaj majke koja je jednoj zagrebačkoj podružnici prijavila spolno zlostavljanje djevojčice od strane oca, koje tijekom prethodnog kaznenog postupka koji je vođen, nije dokazano. U postupku u kojemu se sada odlučuje o tome s kojim će roditeljem osmogodišnja djevojčica živjeti, centar predlaže da to bude otac, iako djevojčica već godinama živi s majkom, a jedina mana koja se pripisuje inače visoko kompetentnoj i visokomotiviranoj mladoj majci, jest činjenica što je prijavila spolno zlostavljanje i traži da se susreti i druženja oca i djevojčice odvijaju pod nadzorom“,  rekla je  koordinatorica udruge Zdravka Sadžakov. 

policija

Zadar

silovanje

obiteljsko nasilje

zlostavljanje

Centar za socijalnu skrb

B.a.B.e.

zadarski monstrum

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter