diktator bez kontrole

Zabranjena snimka: Tito ne može smiriti neposlušnu pudlicu pa se izlane o nacionalnim manjinama▶️


Ružica Matić
24.05.2017.17:40
Zabranjena snimka: Tito ne može smiriti neposlušnu pudlicu pa se izlane o nacionalnim manjinama▶️
Jutarnji.hr

sažeto

Tito pokušava govoriti o odnosima s inozemstvom, ekonomiji arapskih zemalja, konferenciji Nesvrstanih i sličnim temama, no pudlicu to nije briga


Ružica Matić
24.05.2017.17:40

Doživotnom predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu nitko se nije usuđivao upasti u riječ osim njegovih četveronožnih ljubimaca, koje je naprosto obožavao. Kako je to izgledalo pokazuje snimka njegova obraćanja javnosti 3. travnja 1975. godine, koja je u bivšoj državi bila zabranjena.

Tito pokušava govoriti o odnosima s inozemstvom, ekonomiji arapskih zemalja, konferenciji Nesvrstanih i sličnim temama, no pudlicu to nije briga. Neumorno laje i prekida ga, uopće se ne obazirući na Titove povike „Marš!“, „Fuj!“  i naredbe da se smiri.

Smatra se kako Tito ovu snimku nije zabranio samo da javnost ne bi vidjela kako veliki vođa nije u stanju obuzdati pudlicu od pet kila, već i zato jer se malo izlanuo.

Nepovjerljiv prema Talijanima

Na snimci se čuje kako traži da se ukloni dio u kojem govori o graničnim pitanjima s Italijom te pravima nacionalnih manjina.

Govoreći o tome kako mu je važno da naša nacionalna manjina u Italiji ima jednaka prava kao talijanska manjina u Jugoslaviji, Tito je otkrio kako su to Talijani odlučili riješiti sa zakonske strane i usput izrazio svoje sumnje u sposobnost talijanske vlade da to i izvede.

„Dobro, ja sam tu da drugove informiram“, pomirljivo odgovara Tito na primjedbe sa strane kako to još nije za objavljivanje, a onda naređuje da se zadnji dio izbaci.

Na tom dijelu Titova obraćanja „drugovima“ pudlica šuti, a pustila ga je i da da prilično detaljno elaborira situaciju na Bliskom istoku te ekonomsku suradnju Jugoslavije i afričkih zemalja, ali kad su prisutni počeli pljeskati na kraju Titova govora počela je lajati na sav glas.

„Mir! Mir!“, govori Tito svom ljubimcu, ali bez previše uspjeha.

Svi Titovi psi

Tito je držao dvije vrste pasa, njemačke ovčare i pudlice. U bivšoj državi djeca su u školi slušala priču o Titovom vjernom njemačkom ovčaru Luksu koji mu je u bitki na Sutjesci spasio život tako što je skočio pred njega i zaklonio ga od eksplozije.

Nakon Luksa imao je Tigra koji ga je nehotice odao Nijemcima tijekom desanta na Drvar, ali Tito se nije naljutio jer je „razumio životinje“. Dapače, toliko je volio tog psa da je svim njemačkim ovčarima nakon njega davao isto ime, Tigar.  

Još je slabiji bio na svoje pudlice. Uvijek je imao bijele pudlice, a legenda kaže kako je po jednu svojevremeno poslao privatni zrakoplov s Bajkalskog jezera da ne bude tužna bez njega. Druga legenda kaže kako su pudlice zapravo bile njegovi čuvari jer su odlične za otkrivanje eksploziva.

Čuvari u Titovim rezidencijama otkrili su kako su Titove pudlice bile jako zaštitnički nastrojene  i često ih grizle za noge, ali oni nisu bili jedini na koje su se okomile. Tijekom jednog prijema u Kumrovcu i ruska je delegacija morala pretrpjeti nekoliko ugriza Titove najnabrijanije pudlice, Jimmyja. Do diplomatskog incidenta, srećom, ipak nije došlo. 

Italija

Tito

pudlice

zabranjena snimka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter