GRABAR KITAROVIĆ

Zabrana pobačaja ne rješava ništa, više treba uložiti u edukaciju i pomoć


HINA
02.03.2017.16:45
Zabrana pobačaja ne rješava ništa, više treba uložiti u edukaciju i pomoć
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Ustavni sud je odbacio prijedlog da se neustavnim proglasi zakon koji regulira pravo na pobačaj, a od Sabora je zatražio da u roku od dvije godine donese novi zakon


HINA
02.03.2017.16:45

Predsjednica Republike Kolionda Grabar Kitarović rekla je u četvrtak, u povodu odluke Ustavnoga suda koji je odbacio prijedlog da se neustavnim proglasi zakon koji regulira pravo na pobačaj, kako je njezin stav da se zabranom pobačaja ne rješava ništa i da treba uložiti puno više u edukaciju.

"Moj stav je da se zabranom pobačaja ne rješava ništa. Samo se gomilaju novi problemi. Mislim da treba uložiti puno više u edukaciju kako mladih ljudi tako i drugih koji ulaze u spolne odnose", rekla je presjednica Grabar Kitarović odgovarajući na pitanja novinara nakon posjeta Općoj županijskoj Bolnici u Požegi.

Smatra da treba više uložiti i u rješavanja pitanja posvojenja, da treba olakšati postupak posvajanja, pomoći ženama koje ne žele ili ne mogu zadržati dijete, te da treba mijenjati i društvenu klimu koja je vrlo negativna prema djeci rođenoj izvan braka.

Ustavni sud je odbacio prijedlog da se neustavnim proglasi zakon koji regulira pravo na pobačaj, a od Sabora je zatražio da u roku od dvije godine donese novi zakon.

U Općoj bolnici je predsjednicu Grabar Kitarović posebno interesirao odjel rađanja, trudnoće i porodništva budući da, kazala je, nastoji da se u Hrvatskoj više humaniziraju uvjeti rađanja. "Porod treba biti sretan događaj u kojem mogu sudjelovati i drugi članovi obitelj. Naravno da se i u prvim danima nakon porođaja što više pomogne trudnici da se može nositi s postporođajnim posljedicama", rekla je.

upravo sada

Kolinda Grabar Kitarović

pobačaj

Ustavni sud

odluka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter