Češka je nova Irska

Zaboravite na Irsku, puna je. Pripremili smo par osnovnih stvari koje morate znati o Pragu prije nego što se preselite


Robin Mikulić
20.09.2018.18:00
Zaboravite na Irsku, puna je. Pripremili smo par osnovnih stvari koje morate znati o Pragu prije nego što se preselite
profimedia

sažeto

Znamo i da je Češka postala nova destinacija za sve one koji žele zaraditi dobro negdje izvan domovine. Prag je, naravno, top destinacija, a nezaposlenost ondje iznosi manje od dva posto


Robin Mikulić
20.09.2018.18:00

Da je Irska lanjski snijeg smo već čuli. Svi pričaju o tome kako je čak i ovdje kod nas više slobodnih radnih mjesta nego ondje. Znamo i da je Češka postala nova destinacija za sve one koji žele zaraditi dobro negdje izvan domovine. Prag je, naravno, top destinacija, a nezaposlenost ondje iznosi manje od dva posto, što je prilično impresivno – osobito uzme li se u obzir činjenica da zbog toga što se kompanije natječu za radnike kojih nedostaju moraju ponuditi i veće plaće kako bi bile konkurentne.

Dobro, plaće su još uvijek nešto niže nego, recimo, u Njemačkoj – jednoj od dvije Hrvatima omiljene gastarbajterske Meke, ali zadnjih se godina u Češkoj bilježi značajan rast plaća na godišnjoj razini. Osim toga, troškovi života među nižima su u Europi pa im to zasigurno isto ne odmaže u buđenju interesa za preseljenjem kod stranaca, a kako smo mi oduvijek među najvećim emigrantskim nacijama, možda ne bi bilo zgorega znati kako se pripremiti za Češku prije nego krene ukrcaj na bus.

Češka je Prag i obrnuto

profimedia

Jednako kao i u Hrvatskoj, glavni je grad mjesto na kojem se sve događa od turizma do kulture. Ondje ima najviše posla, najviše stanova, najviše ljudi, najviše zabave. Prilika kamo god se čovjek okrene. U Pragu su plaće veće nego u ostatku zemlje, jednako kao i stanarine koje u Pragu mogu biti i do tri puta skuplje nego malo izvan njega.

Česi su dosta mrzovoljni

Česi se uvijek nekamo žure i pritom većinu vremena izgledaju kao da im se smračilo. To se odnosi i na njihov stil vožnje – nestrpljivi su i pasivno agresivni. Ako ste iz Zagreba, onda ćete znati da u prometu nema prostora za pogrešku. Truba je najmanji problem, kad pičkaranje krene postaje opasno.

Jezik

Srećom, kao Slaveni nama češki nije osobito zahtjevan za naučiti. Da se razumijemo, i dalje nije mačji kašalj, ali, a sad će u prednosti biti oni iznajmljivači s obale koji su se zeznuli s izračunima i preopteretili kreditima za nove apartmane pa sad moraju u Češku na privremeni rad kako bi se izvukli iz gabule u koju su se pokopali zbog gramzljivosti, ako ste čovjek s mora – dobra je šansa da ste u životu nešto češkog već i pokupili.

Osim toga, Prag je vrlo internacionalan pa neće biti nikakav problem svu komunikaciju voditi na engleskom.

Iće i piće

Kao što znamo, jedino Česi mogu popiti piva više od Hrvata, a k tome je njihovo komercijalno pivo još i dosta bolje od našeg. Ljudi ondje piju toliko da se računa kako svaki dan u godini svaki stanovnik (uključujući žene i djecu) popije barem bocu. No, ne diskriminiraju ni ostalu cugu. Bitno da se pije.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Keď si nemal sviečkovú, ako keby si v Prahe ani nebol.. 😅❤ #svickova#laskakjedlu#laskanacelyzivot#foodislife#foodstagram

Objavu dijeli Karin Bittnerová (@karin3bitt) Ruj 14, 2018 u 5:02 PDT

Ako nikad prije niste probali češku kuhinju, čeka vas iznenađenje. Prilično je moćna u smislu kaloričnosti, a nerijetko slano vole miješati sa slatkim. Stvari znaju biti vrlo intenzivne, a to, vjerujte mi, nije baš za svakoga.

Prag je, kao što smo rekli, na svu sreću golem i pun stranaca (stranci čine 10 posto ukupnog stanovništva grada) pa će vam na izbor stajati čitav niz svakojakih internacionalnih kuhinja.

Nudizam je stvaran

profimedia

Ako ste čitali da nudizam na Jadranu posljednjih godina opada, a čudili se zašto, onda je to zbog toga što nam iz godine u godinu u goste dolazi sve manje Čeha – kraljeva i kraljica golotinje.

Oni, kao i većina tranzicijskih društava, nemaju problema s time da se skinu. A jednako su otvoreni i kad je u pitanju seksualnost pa se pripremite na ludu zabavu.

Vrijeme je novac

Ako ste mislili da su Nijemci opsjednuti točnošću i vremenom, onda nikad niste upoznali pravog Čeha. Čak su i ludi Nijemci za njih male bebe kad su u pitanju dragocjene minute. Planiraju sve od jutra do mraka, a rupe u rasporedu su nešto čega se boje više od crnog vraga. Vraga se, ruku na srce, ne boje osobito jer za razliku od nas ili bilo kojih drugih Slavena nisu baš neki vjernici.

To znači da je i točnost nešto što neizmjerno cijene pa se nemojte začuditi gadnoj pasivnoj agresivnosti zakasnite li na kavu.

Javni prijevoz

Iako Prag ima jedan od boljih javnih prijevoza, kako tvrdi bloger koji me inspirirao da napišem ovo, Česi ga koriste otprilike jednako kao i Zagrepčani. Nikad. Svi voze aute. Parking je nešto što u Pragu nećete naći.

Bečka škola za prašku je mala beba

Pražani doista drže do etikete. Sve ima svoj red i svoje mjesto. Kad odete u kazalište, morat ćete se fino obuć. Pretpostavlja se i da ćete znati plesati i to dobro jer priličan broj firmi preko blagdana organizira formalne balove. Osim toga, sve one gospodske manire tamo se podrazumijevaju.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

생에 처음 본 발레공연 나는 유럽여행 온다고 준비 하나도 안하고 몸만 왔는데 오빠는 잘 아니까 그냥 다닐 줄 알았더니 매일 공연 알아보고 이것저것 찾아보느라 바빴다. 덕분에 프라하에서 크리스마스 발레 공연도 볼 수 있었다. 매번 이거 해봤냐 저거 해봤냐 물어보는데 발레공연 보는 건 처음이라고 했더니 자기랑 처음 해보는게 있어서 너무 좋다고 한다 ☺️ 덕분에 나도 여러가지 경험 많이 해볼 수 있어서 나도 정말 좋아용^^ #크리스마스발레 #호두까기인형 #26박27일데이트 #유럽여행 #유럽 #프라하 #체코 #커플여행 #휴가 #프라하올드타운 #charlesbridge #Prague #praha #czech #europe #travel #trip #instatravel #pragueoldtown #nationaltheatre #christmasballet #nutcracker

Objavu dijeli 화경 I’m a Nurse 👩🏻‍⚕️ (@janghwakyung) Pro 27, 2016 u 11:53 PST

Irska

Češka

iseljavanje

Prag

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter