IMAMO IH NA BACANJE

Za zemlju u kojoj građani žive na rubu, supermilijunaša imamo na pretek. Kako to da je broj bogatih u Hrvatskoj rastao dvostruko brže nego u Europi?


Matej Devčić
18.03.2019.11:00
Za zemlju u kojoj građani žive na rubu, supermilijunaša imamo na pretek. Kako to da je broj bogatih u Hrvatskoj rastao dvostruko brže nego u Europi?
Davor Pongracic / CROPIX

sažeto

Londonska konzultantska kuća u svom izvješću navodi da Hrvatska ima veliki broj bogataša s imovinom većom od 100 milijuna dolara


Matej Devčić
18.03.2019.11:00

Hrvatska trenutno nema niti jednog milijardera, ali zato ima 120 supermilijunaša koji su "teški" više od 30 milijuna dolara, među kojima njih 11 ima neto imovinu veću od 100 milijuna dolara, a ujedno imamo i oko 590 bogataša koji su "teški" između 10 i 100 milijuna dolara.

Prema podacima izvješća londonske konzultantske kuće "Knight Frank", koje prenosi Slobodna Dalmacija, dok hrvatsko gospodarstvo godinama slabi, a BDP je za nekoliko postotaka niži nego prije 10 godina, broj supermilijunaša u Hrvatskoj tijekom posljednje dekade porastao je za 33 posto.

Hrvatske vlasti u tom su razdoblju snižavale javnu potrošnju i stegnule remen većini, a tijekom najveće krize EU broj hrvatskih ultramilijunaša rastao je dvostruko brže od onog u Europi i osjetno sporije od svjetskog prosjeka.

Duje KlariĆ / CROPIX

Procjena se čini preniskom

Londonska konzultantska kuća procjenjuje kako Hrvatska ima skoro 12 tisuća milijunaša čija je imovina veća od milijun dolara, odnosno šest i pol milijuna kuna.

Kako piše Slobodna Dalmacija, procjena londonske kompanije o broju hrvatskih bogataša čini se preniskom. Kada bi se u obzir uzimale vrijedne nerketnine, pogotovo one pozicionirane na vrhunskim lokacijama na Jadranu, moglo bi se izborijiti i više hrvatskih građana koji imaju imovinu vrijednu barem milijun dolara.

U imovinu bogatih "Knight Frank" ne ubraja kuću u kojoj stanuju, već dodatne kuće i nekretnine, dionice i vrijednosne papire, umjetničke kolekcije, zrakoplove, jahte, zlato, vino, satove i ostale predmete.

Bogaćenje u Hrvatskoj usporava

Forbes, primjerice, prilikom procjene imovine bogatih ljudi stavlja težište na vlasništvo nad poduzećima, odnosno dionicama. Tako prema Forbesu Hrvatska ima pet osoba s bogatstvom većim od 100 milijuna dolara, dvostruko manje nego što ih je pobrojao Knight Frank.

iStock

Ipak, bogaćenje kod nas usporava, pa londonska konzultantska kuća procjenjuje kako će broj milijunaša u idućem desetljeću u Hrvatskoj porasti za samo 10 posto.

Prema nedavnom "Tranzicijskom izvješću" Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), samo je 40 posto stanovništva Hrvatske u posljednjih 27 godina popravilo svoje dohotke u usporedbi s prosjekom najrazvijenijih zemalja, a oko 60 posto stanovnika doživjelo je pogoršanje životnog standarda u odnosu na razvijene, a čak 12 posto građana Hrvatske živi lošije nego 1989. godine.

Hrvatska

imovina

supermilijunaši

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter