video: razotkrivena tajna

Za vrijeme hladnog rata napravljene su nuklearne bombe koje su specijalci nosili u ruksacima. Bile su toliko ubojite da bi u trenutku napravile masakr


100posto
24.05.2019.13:55
Za vrijeme hladnog rata napravljene su nuklearne bombe koje su specijalci nosili u ruksacima. Bile su toliko ubojite da bi u trenutku napravile masakr
Reuters

sažeto

To je oružje  bilo predviđeno za napade na aerodrome i industrijske zone, a sve s ciljem stvaranja radioaktivnosti kojoj ne bi mogli prići neprijatelji


100posto
24.05.2019.13:55

Tijekom hladnog rata, američka vojska imala je bombe naziva SADM, koje su zapravo bile nuklearne bombe koje su doslovno mogle stati u vojnički ranac. Američka vojska imala ih je desetak, a specijalci su obučavani kako da se ubace u neprijateljske jedinice i aktiviraju to oružje.

Nakon Korejskog rata SAD je konstantno pokušavala povećati vojnu prednost koju je imao SSSR, pa je tako razvijala ne samo podmornice i rakete za uništavanja neprijatelja već i oružja kojima bi mali broj vojnika mogao uništiti stotine neprijatelja. 

Bomba je imala snagu kao jedna šesnaestina one u Hiroshimi

Ova bomba bila je teška oko 27 kilograma, a mogla se nositi kao dio vojne opreme i koristili bi je specijalci. To je oružje  bilo predviđeno za napade na aerodrome i industrijske zone, a sve s ciljem stvaranja radioaktivnosti kojoj ne bi mogli prići neprijatelji.

Jedan od veterana koji je prošao obuku za korištenje te bombe otkrio je kako su ih učili gdje da postavljaju bombe te naglasio da su svi oni znali da je njihovo aktiviranje bila samoubilačka misija jer je bomba imala snagu kao jedna šesnaestina one u Hiroshimi, a tijekom otkucavanja bombe netko bi uvijek morao biti u blizini kako ga neprijatelj ne bi otkrio.

Ove bombe nikada nisu korištene u borbi, ali je SAD planirao upotrijebiti ih u Europi u slučaju da Sovjeti pokrenu invaziju. Srećom, otišle su u mirovinu  1989. godine, a pretpostavlja se da Pentagon nije smatrao da bi one bile mnogo uspješne u ratnom scenariju.

Kao jedan od razloga njihova povlačenja bio je u tome što su Amerikanci strahovali da bi neprijatelj mogao proizvesti slično oružje, što bi dovelo do nuklearnog nasilja na ratištima.

bomba

Hladni rat

nulearno oružje

newsletter

Prijavite se na Newsletter