nevolje u hrvatskom raju

Za upletenost u pranje milijuna Kaptol ga kaznio s godinu dana molitve. Vatikanu se ne sviđaju mutni poslovi prebendara pa je u Zagreb poslao svog istražitelja


Mia Mitrović
03.04.2019.11:10
Za upletenost u pranje milijuna Kaptol ga kaznio s godinu dana molitve. Vatikanu se ne sviđaju mutni poslovi prebendara pa je u Zagreb poslao svog istražitelja
Bruno Konjević/CROPIX

sažeto

Na Kaptolu je ovih dana počelo novo poglavlje napetog krimi romana 


Mia Mitrović
03.04.2019.11:10

Papa je Franjo izgleda kardinala Josipa Bozanića i domaće crkvene velikodostojnika uzeo na pik. Već ih neko vrijeme jednostavno ne pušta na miru. Najprije im je poručio kako više neće tolerirati veličanje ustaštva. Josip Bozanić je stoga oko Dana sjećanja na holokaust priredio adekvatno obilježavanje u Katedrali, a u govoru je vrlo jasno i koncizno, na iznenađenje mnogih osudio ustaške zločine i veličanje poraženog kvislinškog režima Ante Pavelića.

Ni mjesec dana nakon toga, papa je u Vatikan pozvao zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića na nedavno održanu konferenciju o pedofiliji na kojoj je jasno kazano kako se takvo što u crkvenim redovima više neće tolerirati, a to vrijedi i za naše svećenike.

Nevolje u raju

Početak travnja označio je nove nevolje za Kaptol. U utorak je zagrebačkom kardinalu Josipu Bozaniću u posjet stigao Józef Michalik, umirovljeni nadbiskup Przemyśla. Večernji je neslužbeno doznao kako je umirovljeni poljski nadbiskup u Zagreb poslan iz Vatikana u istražiteljsku misiju pa čitava priča dobiva prizvuk detektivskog romana.

Željko Puhovski/CROPIX

Misija poljskog biskupa je otkriti je li Bozanić bio upoznat s aktivnostima prebendarskog reda koji je, na čelu s dekanom monsinjorom Mijom Gabrićem optužen da je crkvenu imovinu kojom je trebao upravljati i uvećavati ju u mutnim poslovima u građevinu, svetu mati Crkvu olakšao za više desetaka milijuna eura.

Inače, prebendarski red postoji od 13. stoljeća i red je kojem je zadaća brinuti o imovini Crkve i ako je moguće, oploditi ju. U svom djelovanju imaju velike ovlasti, a svoje odluke mogu donositi bez biskupova odobrenja tako da djeluju kao svojevrsna država u državi.

Psalam za pokoru 

Kada je početkom prošle godine otkrivena afera prebendari u kojoj su sklapani po crkvu štetni ugovori sa sumnjivim građevinskim tvrtkama (između ostalih i onom generala Zagorca), Mijo Gabrić i sedam prebendara smijenjeno je sa svojih dužnosti.

Reuters

Kao pokoru zbog sudjelovanja u mutnim poslovima u kojima su 'oprani' milijuni eura, Gabrić je dobio sedam godina zabrane upravljanja crkvenim dobrima, pet godina zabrane istupanja o svim dobrima Zbora prebendara. Godinu dana svaki dan mora moliti psalam “Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome”, šest mjeseci mora biti na nemrsu i utorkom i petkom, mora ići na duhovne vježbe i pet godina uplaćivati novčane iznose karitativnoj ustanovi. Protiv njega će se pokrenuti i postupak nadoknade štete.

Sličnu su pokoru dobili i ostali, no nakon Vatikana, slučajem bi se moglo pozabaviti i hrvatsko pravosuđe

Vatikan

Josip Bozanić

Kaptol

Mijo Gabrić

prebendarski red

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter