PREOKRET U SLUČAJU TOMAŠEVIĆ

Mara se u očaju za pomoć obraćala svećenicima, a njezin nasilni muž je u to vrijeme darivao rodilje u bolnici


Juraj Filipović
11.01.2018.20:35
Mara se u očaju za pomoć obraćala svećenicima, a njezin nasilni muž je u to vrijeme darivao rodilje u bolnici
Cropix/Screenshot/RTL

sažeto

"Samo ona zna zašto je to učinila i ona će, nažalost, snositi posljedice svake svoje odluke"


Juraj Filipović
11.01.2018.20:35

Mara Tomašević, supruga požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, danas je na iznenađenje cjelokupne javnosti na Općinskom sudu u Požegi odustala od svih optužbi koje je svom suprugu u proteklih nekoliko mjeseci stavljala na teret.

Početkom ove godine tamošnje državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Alojza Tomaševića u kojoj je između ostalog navedeno da je "od listopada 2015. godine do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući, u nakani da omalovaži svoju suprugu, učestalo joj govorio pogrdne riječi prijeteći joj pritom različitim zlom te je istovremeno rukama hvatao za vrat i pljuskao čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva. Isto tako tereti ga se i da ju je 2. listopada 2017., u nakani da ju tjelesno ozljedi, udarao rukama po glavi, hvatajući ju za vrat i nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo pri čemu je oštećenica zadobila tjelesnu ozljedu."

Cropix

U četvrtak je, podsjetimo, požeško-slavonski župan jednoglasnom odlukom Visokog suda časti HDZ-a u izbačen iz stranke nakon što je sam objavio da će izaći iz HDZ-a, ali da neće dati ostavku na mjesto župana

Istoga dana, dakle u četvrtak, Mara Tomašević se pojavila na sudu i pismenim putem dala izjavu kako više nije zainteresirana za kazneni progon protiv supruga, ali ubrzo joj je pojašnjeno da se vrsta kaznenih djela za koju je Alojz Tomašević optužen, gone po službenoj dužnosti.

'Samo ona zna zašto je ovo učinila'

O toj konfuznoj situaciji i neočekivanom preokretu, razgovarali smo s poznatom aktivistkinjom za ženska prava, Sanjom Sarnavkom, bivšom članicom udrugom B.a.B.e. koja je gotovo čitavu profesionalnu karijeru posvetila zaštiti žena žrtava nasilja i suzbijanju istog.

"Samo ona zna zašto je to učinila i ona će, nažalost, snositi posljedice svake svoje odluke", istaknula je Sarnavka i dodala kako ju iskustvo uči da razlozi odustajanja žena od pravne bitke s nasilnikom mogu biti različiti.

"To može biti strah od neizvjesne budućnosti, nemogućnosti pronalaska načina za ostvarenje samostalnog života - stanovanje, ekonomska neovisnost, djeca, a ponekad i strah od odmazde. Razvod ili odlazak ne znače i trajno oslobađanje jer je u puno slučajeva upravo odlazak prouzročio eskalaciju nasilja i nerijetko ubojstvo. Ne mislim da je to ovdje slučaj jer se Tomašević ne bi usudio, sigurna sam, zbog budnog praćenja javnosti, ponovo primijeniti fizičko nasilje. No psihičko nasilje nikada nije ni prestalo. U njezinom slučaju, vjerujem da se radi o manjku samopouzdanja, uvjerenosti da ne može nikud otići. Dovoljan je činjenica da je Tomašević i uz zabranu pristupa, i dalje živio sa suprugom pod istim krovom".

Sarnavka se pritom i dotaknula problematike oko Istanbulske konvencije.

Cropix

"Vidjela sam u jednom kadru na nekoj televiziji kako se gospođa prekrižila prolazeći pored crkve a svjedočimo kakvu je kampanju povela katolička crkva u Hrvatskoj protiv ratifikacije Istanbulske konvencije pa ne dvojim kakve je poruke dobivala odlazeći tražiti utjehu kod svećenika. Ona se niti u jednom trenutku, koliko znam, nije obratila niti jednoj udruzi koja je posvećena zaštiti od nasilja u obitelji, što mi je jasno pokazalo da njezin svjetonazor ne uključuje mogućnost traženja pomoći od žena koje se bore za ravnopravnost".

Neshvaćanje okoline, slaba ili nikakva podrška obitelji, sve je to pridonijelo, smatra Sarnavka, njezinoj odluci da odustane.

Poruka Mare Tomašević sada glasi - poražena sam

"Valja napomenuti i to kako mi je bilo degutantno vidjeti da bolnička uprava i osoblje dopuštaju da jedan čovjek pod ozbiljnim optužbama zbog obiteljskog nasilja dolazi na Novu godinu čestiti rodilji u požeškoj bolnici. S osmijehom i cvijećem u rukama. Kakva je to poruka žrtvi nasilja? Uostalom, obeshrabrena, nikakvim početnim reakcijama čelnih ljudi HDZ-a, još je prije mjesec dana poručila ženama da odustanu i nikad ne prijavljuju nasilje jer nema nikoga tko će im pomoći. Tražila je podršku od krivih ljudi, ali ne možemo ju zbog toga osuđivati. U njezinom malom svemiru ne postoje feminizam i borba za ravnopravnost, očito".

Na naše pitanje što će biti sa županom, odgovorila je:

"Tomašević gubi sve. Sigurno je daleko ljepše, lakše i unosnije biti župan nego konobar. Vjerojatno je, kad je vidio da se situacija ne smiruje, poduzeo sve što je u njegovoj moći da ju uvjeri kako treba odustati - pustim obećanjima, pozivanjem na interes djece kojoj bez moćnog HDZ-a ne bi mogao osigurati egzistenciju kakvu mu pozicija župana pruža. Tisuću je tu stvari u igri i teško je znati što je sve dovelo do ovakvog ishoda. Sad ćemo čekati odluku suda a ja sam unaprijed vrlo pesimistična", ispričala je za 100posto aktivistkinja.

Mišljenja je kako Mara Tomašević nije trebala odustati, jer poruka sada glasi – poražena sam. Isto tako, iskreno treba priznati da je čitava situacija prilično konfuzna s obzirom na to da je gospođa Tomašević upravo hrabro i razborito ipak sama izašla u javnost i tražila podršku.

Mara je pretrpjela i traume uzrokovane javnim linčom na nju

"Ona bi trebala stoga i javno objasniti što ju je nagnalo na ovu današnju odluku", zaključila je Sarnavka ne otklanjajući pritom mogućnost da su na Maru Tomašević izvršeni razni pritisci.

Nesumnjivo je i to da je u ovih nekoliko mjeseci, otkako je slučaj Tomašević poprimio javnu konotaciju, gospođa Mara pretrpjela i dosta verbalnog nasilja i trauma koje joj je nanijela okolina svojim nerazumijevanjem.

Screenshot/RTL

"Mara Tomašević je žrtva odgoja, sredine, društva u cijelosti, a najviše ove kvarne države u kojoj se najžešći sukobi vode oko toga tko će koga svog gdje postaviti, a ne oko toga kako se gradi sustav bez korupcije, nepotizma temeljen na ozbiljnim strategijama i akcijskim planovima, vrijednostima koje se ni pod koju cijenu ne izdaju, gdje se brine o boljitku svih a ne samo o uvećavanju vlastitog lena", poručila je.

A iz svega proizlazi da će se ovakvi slučajevi događati toliko dugo dok se ne reformira čitav obrazovni sustav kao i diskurs, patrijarhalna percepcija javnosti u kojoj je posve normalno djecu još od vrtiće dobi odgajati stereotipima o pokornim ženama.

HDZ

obiteljsko nasilje

Alojz Tomašević

Požega

Sanja Sarnavka

Mara tomašević

aktivistkinja

nasilni župan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter