Ekshumacija Davida Dragičevića

Za roditelja nema veće tragedije nego pokopati vlastito dijete, Davor i Suzana sina će pokopati drugi put. Oni nikada neće pronaći svoj mir, želimo samo da ga David pronađe


Matej Devčić
12.03.2019.10:40
Za roditelja nema veće tragedije nego pokopati vlastito dijete, Davor i Suzana sina će pokopati drugi put. Oni nikada neće pronaći svoj mir, želimo samo da ga David pronađe
Robert Fajt / CROPIX

sažeto

Ekipa od šest stručnjaka izvadila je njegovo tijelo iz lijesa i pripremila za transport


Matej Devčić
12.03.2019.10:40

Skoro godina dana prošla je od smrti Davida Dragičevića, 21-godišnjeg studenta elektrotehnike iz Banja Luke. David je nestao u noći 17. na 18. ožujka a šest dana kasnije, njegovo beživotno tijelo pronađeno je na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Njegova smrt do danas nije do kraja razjašnjena.

Policija je prvo utvrdila da se mladić utopio, a nakon obdukcije pokrenuta je istraga zbog sumnje da je David ubijen. Njegov otac Davor tvrdi da je David otet i mučen šest dana, nakon čega je likvidiran.

"Svoga sina ćemo po drugi puta pokopati za tri dana u Austriji", izjavila je njegova majka Suzana Radanović, a na pitanje kako će to sve podnijeti, odgovorili je uz sedative, jer drugačije ne bi mogla. 

Otac najavio objavljivanje videosnimke Davidova ubojstva

Damir Krajac / CROPIX

Davidov otac, prijatelji, ali i javnost u BiH smatraju da se slučaj nasilne smrti 21-godišnjeg studenta elektrotehnike zataškava stoga već mjesecima organiziraju prosvjede u čast ubijenom mladiću.

Njegov otac, za kojega se ne zna gdje se trenutačno nalazi jer je napustio BiH iz sigurnosnih razloga, prije tri tjedna najavio je da će uskoro objaviti videosnimku ubojstva sina Davida na kojoj se navodno vide i počinitelji i odbacio je tvrdnje policije da je on sam naručio izradu takvog montiranog video zapisa.

Građani se okupili na ekshumaciji kako bi pružili podršku obitelji

Na groblju u Banjoj Luci na kojem je David pokopan, danas je obavljena ekshumacija njegovih posmrtnih ostataka nakon što su zahtjev za to podnijeli njegovi roditelji Davor i Suzana Radanović kako bi ga sahranili u austrijskom gradiću Wiener Neustad, piše Klix.ba.

Odobrenje za ekshumaciju posmrtnih ostataka Davida Dragičevića izdala je zdravstvena inspekcija Grada Banja Luka. Ekipa od šest stručnjaka izvadila je njegovo tijelo iz lijesa i pripremila za transport.

Davidova majka kazala je kako su se odlučili na ovaj potez iz razloga da njen sin konačno pronađe svoj mir te da može obilaziti Davidov grob, jer se u Banju Luku ne planira vraćati. Ekshumaciji su nazočili i građani i BiH i regije koji su pružili potporu Davidovoj obitelji te su poručili da neće odustati od borbe za pravdu.

Dokumentarni film o Davidu

Twitter

O Davidovu životu u fragmentima je govorio njegov otac putem medija, ali snimljeni dokumentarni film pod nazivom 'Dijete', čija je autorica dugogodišnja novinarka Elma Kazagić, zorno i bolno prikazuje kakvog je mladića ovaj svijet izgubio. Cijeli svijet, a ne samo njegovi roditelji i rodbina.

Posebno emotivno opisala je posljednji susret sa sinom majka Suzana. Tom prilikom kupila mu je i poklonila novi laptop. Davida je to jako razveselilo. "Inače nije volio da se slika s roditeljima, ali taj put je htio. To su one slike gdje sam ja sa svom svojom djecom. Na hodniku stojimo, kod mame moje, ja njemu kažem: 'Čuvaj se!' On meni kaže: 'Nemoj da brineš ništa, brini o Teodori i o Andreju!' Eto to je zadnje", kroz plač govori majka Suzana.

Ne sanjam više ništa

"Vidim ja njega non-stop, tu je ali nikako ga ne sanjam. Ne sanjam ništa devet mjeseci. Dva mjeseca prva nisam spavao nikako. Malo se i svađam s njim. Pričam nekad. Mislim da me sputava radi sestre. Ali nemoj me sputavati. Kao da mi priča. Radi Teodore. Ali nemoj, ti si mrtav, bit ću i ja, neka svi budemo. Nek nas sve pobiju, nije problem. Pa pobilo nas je. Njega, mene, prezime... pobilo", ogorčeno je pričao Davor Dragičević.

ubojstvo

Banja Luka

david dragičević

davor dragičević

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter