SERIJAL MAFIJA 2: rat crnogorskih klanova

Za njih su zemunci dječji vrtić, ubijaju jedni druge kao glinene golubove, a balkanskim gradovima teče krv u potocima


Mia Mitrović
27.01.2019.19:00
Za njih su zemunci dječji vrtić, ubijaju jedni druge kao glinene golubove, a balkanskim gradovima teče krv u potocima
Joze Suhadolnik / DELO / CROPIX (ilustracija)

sažeto

Škaljarski i kavački klan već su šest godina u mafijaškom ratu do istrebljenja 


Mia Mitrović
27.01.2019.19:00

Srpska je policija prije dva tjedna provela veliki obračun s organiziranim kriminalom povodom kojeg je ministar Nebojša Stepanović poručio da će 'te ljude progoniti na svakom mjestu'. Ipak, novinari istraživačkog portala Krik otkrili su da akcija i nije bila toliko pretjerano uspješna. 

Dvije trećine uhićenih pušteno je na slobodu, a protiv trećine privedenih uopće nisu podnesene kaznene prijave. Uhvatili su i ministra u uljepšavanju istine jer najteža kaznena djela nisu rasvijetljena kako je on kazao. Najviše je prijava za blaža kaznena djela, a od 140 uhićenih, u pritvoru je ostalo njih svega 48.

Prema imenima ljudi koji su uhićeni, može se iščitati da to nije bila akcija usmjerena protiv organiziranog kriminala u zemlji, već protiv samo jedne kriminalne grupe – crnogorskog škaljarskog klana.

Zanimljivo, među uhićenima nije bio ni jedan pripadnik suparničkog kavačkog klana s kojim je škaljarski u ratu i koji također intenzivno djeluje u Srbiji. Istraživački su novinari iskopali i informacije o jakim vezama koje kavački klan ima u srpskoj policiji.

Iako je ministar policije (koji je u narodu dobio nadimak Neša Slina zbog tendencije da se ulizuje predsjedniku Vučiću) indicije da policija surađuje s kavačkim klanom odbacio kao 'besmislene teorije', činjenice mu ne idu u prilog.

Za sve je kriv kokain

Opasne veze isplivale su u javnost 2016. nakon ubojstva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Ovaj pripadnik poznate pljačkaške bande Pink Panter povezan je s kavačkim klanom, a bio je jedan od vođa Grobara, navijačke skupine nogometnog kluba Partizan te diler droge. Nakon njegova ubojstva u javnosti su se pojavile fotografije koje pokazuju da se družio s pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vukovićem Vučkom koji je pak blizak državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Youtube screenshot

Aleksandar Stanković tj Sale Mutavi samo je jedna od brojnih žrtava krvavog rata koji bjesni između škaljarskog i kavačkog klana. Zbog njihovih međusobnih sukoba i obračuna koji se često događaju i u blizini civila, na ulicama balkanskih gradova više nitko nije siguran, a kao kolateralne žrtve stradalo je već nekoliko civila u Crnoj Gori i Srbiji.

Obračun suparničkih klanova do sad je odnio 30-ak života i ne pokazuje znakove da će završiti. Posljednja žrtva njihovog krvavog obračuna je pripadnik kavačkog klana Vladimir Roganović koji je ubijen u samom srcu Beča nakon što je izlazio s ručka iz poznatog restorana Figlmüller.

Škaljari i kavačani nekoć su bili dio jednog crnogorskog klana koji je vodio operacije trgovanja drogom iz svoje baze u Kotoru, prekrasnom povijesnom gradiću u Boki Kotorskoj. Sve je počelo 2013. kada je iz luke u Valenciji nestalo 200 kilograma kokaina netom pristiglog iz Južne Amerike. Priča se da je jedan od pripadnika klana uzeo drogu i tako naplatio navodnu nebrigu prema njem u dok je bio u zatvoru. Tada je počelo klanje koje traje sada već šestu godinu, a u njihovom ratu sudjeluju i plaćeni ubojice iz Bosne i Hercegovine koje su regrutirale obje strane. Nekoliko puta u ovom su ratu bili angažirani i snajperisti.

Peđa Milosavljević/CROPIX

Snajperi, bombe i automatske puške

Vođe škaljarskog klana su Jovan i Igor Vukotić, a bliski su i s Lukom Bojovićem, vođom novog zemunskog klana. Kavački klan vode Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan koji je krajem godine uhićen u Češkoj. Klanovi su imena dobili prema naseljima Škaljari i Kavač koji se nalaze u blizini Kotora i iz kojih vode svoje zloglasne operacije.

Prvi veći sukob nakon što je nestalo 200 kilograma kokaina dogodio se u veljači 2015. kada je u Podgorici podmetnuta bomba pod automobil pripadnika kavačkog klana Milana Vujotića, a iste večeri na Novom Beogradu ubijen je i njegov blizak prijatelj Goran Radoman.

Prva veća eskalacija sukoba nakon nestalih 200 kilograma dogodila se u veljači 2015. godine kad je u Podgorici u zrak dignut automobil Milana Vujotića kojem se otada gubi svaki trag. Istu večer u Novom Beogradu je ubijen Goran Radoman. Obojica su bili pripadnici kavačkog klana.

Jovica Jovan Vukotić, vođa škaljaraca stvorio se u Kotoru s bogatstvom koje se procjenjuje u stotinama milijuna eura. Taj novac je, priča se, stekao u inozemstvu preprodajom droge. Kada je njemu i njegovoj ekipi uskraćen manevarski prostor po Europi, došli su kući, u rodni Kotor, jer su većina momaka iz ekipe rođeni Kotorani. Tada su počeli problemi, dobro upućeni izvori tvrde da je za ove momke zemunski klan dječji vrtić te da im nitko ne može stati na kraj, osim ako se međusobno ne poubijaju, što im očito dobro ide.

Kristina Fazinić/CROPIX

Škaljarski klan likvidacije često izvršava automatskom puškom s velikim brojem ispaljenih metaka: nakon likvidacije pale automobil i ostavljaju pušku u njemu što je njihov svojevrstan potpis. Kada je ubijen vođa Grobara Sale Mutavi, pušku i automobil ostavili su nedaleko od kuće u kojoj živi srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Bratstvo i jedinstvo

Sale je navodno nastradao zato što je nekoliko dana prije ubojstva opalio šamar Filipu Koraću, desnoj ruki Luke Bojovića, vođi novog zemunskog klana. Zbog tog šamara je vrlo brzo završio dva metra pod zemljom.

Kavačane koje vode Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, mnogi smatraju još luđima od škaljara, no za razliku od njih, za kavačane se priča da poštuju kriminalni kodeks. Nakon što je na njega pokušan neuspjeli atentat u Novom Sadu 2016. zarekao se da će zbrisati sve škaljare s lica zemlje. I zasad mu dobro ide, a upućeni su medijima rekli da ih skida kao 'glinene golubove'.

Priča se da se jedna od mnogih bazi iz kojih crnogorski klanovi pripremaju krvava ubojstva i operacije krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike, nalazi i u Zagrebu. U travnju prošle godine u glavnom gradu Hrvatske uhićen je pripadnik kavačkog klana Darko Vesković kojeg se sumnjiči da je samo mjesec dana ranije u Beogradu likvidirao škaljarca Luku Đurovića, bliskog prijatelja Filipa Koraća. Mafijaši iz svih zemalja bivše države dobrodošli su u Zagrebu i obratno, a među balkanskom mafijom bratstvo i jedinstvo iz zajedničkog interesa nikada nije prestalo postojati.

balkanska mafija

škaljarski klan

kavački klan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter