VIDEO: ILEGALNI BIZNIS CVJETA U ZAGREBU

Za mjesto u studentskom domu traži se i do osam tisuća kuna


Sanja Rapaić
26.08.2017.13:45
Za mjesto u studentskom domu traži se i do osam tisuća kuna
Cropix

sažeto

Dok jedni smatraju da je riječ o kriminalu, dobar dio studenata vjeruje kako bi kupoprodaju domskih mjesta trebalo legalizirati


Sanja Rapaić
26.08.2017.13:45

Mjesta u studentskim domovima postala su unosna roba kojom se u Hrvatskoj, svake godine, ilegalno, ali ipak nesmetano, trguje. Za mjesto u domu, studenti nude, ili traže, od 5 do čak 8 tisuća kuna, piše portal srednja.hr, čiji su novinari, letimično pregledavši objave u grupama studentskih domova Šara (dr. Ante Starčević), Lašćina, Sava(Stjepan Radić) i Cvjetno naselje, pronašli 133 oglasa za kupnju ili prodaju mjesta u studentskim domovima. Čak 116 oglasa odnosi se, kažu, na one koji potražuju, odnosno kupuju krevet u domovima, dok njih tek 10 javno nudi prodaju svog prava na smještaj. No, stvarni broj onih koji prodaju svoje mjesto u domu mogao bi, tvrde, biti mnogo veći, jer mnogi javno ne nude prodaju nego se javljaju na oglase onih koji potražuju smještaj. Novac se, osim na kupoprodaji, vrti i na zamjenama mjesta u različitim domovima, uz nadoplatu.

Iako je riječ o ilegalnim poslovima, kazna je svedena na sankciju

„Domski red i Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, propisuju sankcije za ustupanje, prodaju ili kupovina mjesta u studentskom domu. U članku 33. Domski red definira teške prekršaje pod točkama 12, 13 i 14, koje se odnose na „ustupanje svog prava na smještaj drugoj osobi“, „prodaju ili kupovinu prava na smještaj u studentskom domu“ i „primanje osobe na boravak, stanovanje i spavanje u studentski dom bez odobrenja upravitelja“. Studentu koji počini prekršaj slijedi isključenje iz studentskog doma za sve vrijeme studiranja“, piše portal srednja.hr, čiji je tim otišao i korak dalje.

„Imena 133 osobe, koje su putem oglasa planirale kupiti ili prodati mjesto u domu, poslali smo Sveučilištu i SC-u“

 „Tražili smo očitovanje Sveučilišta u Zagrebu, ali i očitovanje nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje svake godine subvencionira smještaj studenata u studentskim domovima“, kaže Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr.

No, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, novinarski lov na one koji kupuju i prodaju mjesto u studentskom domu, nije se baš svima svidio. Dobar dio studenata smatra kako bi kupoprodaju soba u domovima trebalo legalizirati.

„Velika većina studenata zapravo niti ne shvaća zašto je prodaja mjesta u domu nešto što je loše“, kaže nam Matijević. Kako bi pojasnio što se zapravo događa kada netko kupuje, odnosno prodaje krevet u studentskom domu, snimio je i video koji se odmah počeo dijeliti po društvenim mrežama. 

Jeste li za ukidanje sankcija i legaliziranje kupoprodaje ili za strože kazne onima koji prodaju i kupuju mjesta?

Zagreb

studenti

studentski dom

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter