PA DA I TO KONAČNO VIDIMO

Za deset dana znat ćemo hoće li Todorić biti izručen Hrvatskoj


Mia Peretić
10.04.2018.18:15
Za deset dana znat ćemo hoće li Todorić biti izručen Hrvatskoj
Cropix

sažeto

Todorić je na sud stigao u pratnji supruge Vesne, a suđenje je pratio u odvojenom dijelu sudnice iza neprobojnog stakla


Mia Peretić
10.04.2018.18:15

Hoće li Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj znat će se 20. travnja, objavljeno je nakon što se danas od 11 do 17 sati o hrvatskom zahtjevu raspravljalo na ročištu na sudu u Westminsteru.

Ivica Todorić je na sud u Londonu stigao u pratnji supruge Vesne, a suđenje je pratio odvojenom dijelu sudnice iza neprobojnog stakla.

Sutkinja je na samom početku saslušanja rekla da nikad nije imala ovako detaljan zahtjev za izručenjem, javlja N1.

Hrvatsku zastupa jedna od najuspješnijih britanskih odvjetnica za ovo područje Clare Montgomery, a Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson pozivala se na članak 12a i tražila da se Todorića ne izruči, jer je istraga u vrlo ranoj fazi i sporo napreduje.

CropixZa Todorićevog svjedoka pozvan je dr. Will Bartlet s London School of Economics, a govorio je o povezanosti politike i Agrokora. Tvrdio je da Todorić nije sudjelovao ni u jednom od tisuću sumnjivih i nikad istraženih procesa privatizacije te ne vjeruje da bi se sada počeo ponašati drugačije.

Na klupi za svjedoke zatim je bila Todorićeva hrvatska odvjetnica Jadranka Sloković koja je rekla da se nikad nije susrela s ovakvim optužbama u ovako složenom slučaju, te da je  optužnica prema hrvatskom zakonu već mogla biti podignuta, ako je točna tvrdnja da DORH ima dovoljno dokaza. Također je navela da Ivica Todorić neće moći platiti jamčevinu jer mu je sva imovina zamrznuta, a pitanje je hoće li moći posuditi takav iznos. Može se dogoditi da u zatvoru provede i više od tri godine, prije nego presuda bude donesena.

Cropix

Odvjetnica Montgomery je tvrdila da je Todorić uzimao novac iz kompacije, a krucijalni dokaz je ekspertiza financijskih stručnjaka: 

"Nemojte me uvlačiti u hrvatske procedure, govorimo o stvarnim odnosima. 53 svjedoka su već ispitana i potvrdili su optužbe", na što je Sloković odgovorila da nisu govorili o prijevari niti su optužili Todorića.

Na pokušaje Todorićeve odvjetnice Davidson da plasira tezu da je proces njenom klijentu politički motiviran, sutkinja je odgovorila: "Vrlo slab argument".

Agrokor

Ivica Todorić

London

izručenje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter