Koliko para toliko blagoslova

Za 3000 kuna donacija ste najbliži Bogu, župnik napravio cjenik i naljutio vjernike


Valerija Bebek
01.04.2019.13:00
Za 3000 kuna donacija ste najbliži Bogu, župnik napravio cjenik i naljutio vjernike
Facebook

sažeto

Župnik se nedavno proslavio u cijeloj zemlji zahvaljujući raspuštanjem crkvenog zbora zbog 'tračanja i negativnih vibracija'


Valerija Bebek
01.04.2019.13:00

Malo mjesto u blizini Koprivnici već se drugi put proslavilo zahvaljujući svom živopisnom župniku. Prvi put kada je Mario Križanac, župnik župe Presvetog Trojstva iz Reke, raspustio crkveni zbor zbog 'tračanja i širenja negativnih vibracija'. Opet je uspio zapanjiti svoje župljane. Ovog puta razdijelio je letke po kućanstvima, koje su stanovnici Reke pronašli u svojim sandučićima i zataknute na vrata, piše Podravski.hr.

Na bijelom papiru piše vrlo čitko crnim slovima molba svima da pripomognu u izgradnji križnog puta.

Na cedulji piše ovo: "Dragi župljani i poštovani prijatelji župe Reka, zahvaljujemo na dosadašnjoj materijalnoj i duhovnoj pomoći. U 2019. godini naša župa želi postaviti vanjski križni put kod crkve u Reki. Na taj način ćemo kao vjernici moći moliti i slaviti Boga te imati uređeniji prostor. Pozvani ste pridružiti se da zajedno izgrađujemo našu župu."

Facebook

Detaljno je pojašnjen i cjenik milodara. "Preporučujemo da obitelj prema mogućnosti daruje 100 kuna. Ako želite da vaše ime bude uz postaju križnog puta, potrebno je donirati iznos od 1000 kuna, a za vaše ime uz glavni križ potrebno je donirati 3000 kuna", stoji dalje u letku uz napomenu da će priloge skupljati osobno.

Jedan od župljana revoltiran onime što je pročitao, slikao je papir i objavio ga na Facebooku. "Ovo je dno dna, licemjerje bez granica, manipulacija ljudima i otuđenje prema vjeri – veli Pokos te sramotnim naziva župnikovu “preporuku” da svatko da 100 kuna. Ako je htio tražiti novac, bilo bi ponizno i skromno, kako mu vjera nalaže, moliti ljude onoliko tko može dati, pa makar i 10 lipa", među ostalim kazao je mladić koji je podijelio fotografiju letka.

"Svaki je dan u Podravskom listu obitelj koja nema što jesti, a vi određujete donacije od 1000 do 3000 kuna. Sramota vas može biti, gospodine Mario, da se klanjate zlatnom teletu", završio je svoju poruku mladić. Ovo nije prvi put da župnik putem letaka prikuplja donacije, iz komentara na objavu vidljivo je da je i prijašnjih godina svećenik pozivao ljude da 'duhovnu i materjalnu' obnovu župe uz preporuku da obitelj daruje prema mogućnosti 100 kuna.

župnik

cjenik

Reka

Mario Križanac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter