NIJE SAMO FACEBOOK U PROBLEMIMA

YouTubeu prijeti stravična kazna jer su glumili da stranica nije za mlađe od 13 godina


Daniel Radman
09.04.2018.18:30
YouTubeu prijeti stravična kazna jer su glumili da stranica nije za mlađe od 13 godina
REUTERS

sažeto

Tužitelji pokušavaju dokazati da je Google, kao vlasnik YouTubea, oglasima ciljao najmlađu publiku što se kosi s američkim zakonima


Daniel Radman
09.04.2018.18:30

Skupina američkih udruga za zaštitu dječjih prava planira podnijeti zajedničku tužbu protiv YouTubea pred Federalnim trgovačkim povjerenstvom(FTC) zbog kršenja Zakona o zaštiti privatnosti djece.

Udruge traže da FTC, institucija koja je u SAD-u nadležna za zaštitu potrošača, pokrene istragu i sankcionira Google, kao vlasnika YouTubea. Smatraju da je tvrtka nezakonito zaradila milijarde dolara ciljajući oglasima maloljetnike ispod trinaest godina, što je protivno američkim zakonima.

Screenshot

YouTube, zapravo, ima savršeno opravdanje. Službeno, morate imate najmanje trinaest godina da bi posjetili stranicu, no kritičari kažu da YouTube prešutno omogućava kršenje ovog ograničenja kada dopušta sadržaj namijenjen djeci.

"Godinama je Google odbacivao svoju odgovornost lažno tvrdeći da njihova usluga, koja je prepuna popularnih crtića, dječjih pjesama i oglasa s igračkama, nije za djecu mlađu od trinaest godina. Vrijeme je da ga FTC proglasi odgovornim", izjavio je Josh Golin, izvršni direktor Kampanje za komercijalno slobodno djetinjstvo. 

Golinova organizacija, jedna je od desetak koje će se priključliti tužbi, zatražit će kaznu koja se brojati u milijardama dolara. 

djeca

tužba

YouTube

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter