svi hns-ovi ćorci

Vrdoljak ponovno zaprijetio izlaskom iz Vlade, možda bi mu netko i povjerovao da njegova stranka to redovito ne radi


Mia Peretić
10.10.2019.15:55
Vrdoljak ponovno zaprijetio izlaskom iz Vlade, možda bi mu netko i povjerovao da njegova stranka to redovito ne radi
Cropix

sažeto

Treba li se Plenković zaista bojati HNS-ovih prijetnji? Po svemu do sada viđenom, niti najmanje


Mia Peretić
10.10.2019.15:55

HNS je odlučio da će izaći iz koalicije s HDZ-om ako se ne povećaju plaće učiteljima i nastavnicima, što je i potvrdio predsjednik stranke Ivan Vrdoljak rekavši da "ako ne bude predviđen rast koeficijenata u proračunu za 2020. godinu, HNS neće glasovati za proračun te stoga nema što raditi u Vladi Republike Hrvatske".

Nije ucjena, već fokus na reforme

Naglasio je i da to nije ucjena, već njihov fokus na reformi, da je povećanje koeficijenta zapravo ispravljanje nepravde, te da će se s premijerom razići ako ne budu vodili iste politike.

I možda bi ga netko čak i ozbiljno shvatio da HNS slične ultimatume nije postavio i ranije, no, vidi čuda, 2019. je godina i još su uvijek u Vladi. Pa, što drugo zaključiti nego da je Vrdoljak možda ispalio još jedan u nizu HNS-ovih ćoraka.

Željko Puhovski / Cropix

Možda bi se netko i zabrinuo da to već nisu napravili 

Prvi je ispaljen već s početkom neprirodne i nenadane simbioze ovih dviju stranaka, koja je počela odlukom o stupanju u koaliciju s HDZ-om u lipnju 2017. godine. Ubrzo nakon toga slijedi i prvi važniji sukob i to oko smjene Dijane Vican, šefice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja, koju je predložila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak nakon što je u medije procurio dokument Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o natječaju za odabir Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme (ERS) u kojem stoji da je napravljen niz propusta prilikom imenovanja Jasminke Buljan Culej za šeficu navedene skupine. Premijer Andrej Plenković tada je stao u obranu Vican, a neimenovani HNS-ovci poručili su "Padne li ministrica, past će i Vlada".

Goran Mehkek/Cropix

Iste se godine novi sukob javio oko sporne HOS-ove ploče u Jasenovcu. HNS-ovci prijetili su izlaskom iz Vlade ako se ploča ne makne u roku dva tjedna. Ploča nije uklonjena, već je premještena u Novsku, a HNS je ostao u Vladi.

2018. godine tema reforme školstva ponovno je postala kamen spoticanja između premijera Plenkovića i koalicijskog partnera. Novi potres u Banskim dvorima u prosincu te godine uzdrmao je vladajuću koaliciju. HNS-ovci su premijeru tada poručili da, ako na dnevni red Vlade ne uvrsti Zakon o udžbenicima za drugo saborsko čitanje, oni više neće biti dio vladajuće koalicije. No, ubrzo Vrdoljak mijenja ploču i tvrdi da će sve ipak biti OK jer mu Plenković garantira da će  Zakon o udžbenicima 14. prosinca biti izglasan u Saboru.

Nakon svega navedenog, treba li se premijer Plenković zaista plašiti HNS-ovih prijetnji?

HDZ

HNS

koalicija

izlazak iz Vlade

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter