FOTO: Je li baš sve isto?

Vozili smo se Uberom u SAD-u i u Hrvatskoj: Pastor s četvero djece oduševljen s dodatnom zaradom, a Debrah zaradila i za Karibe


Vjekoslav Paun
07.03.2018.08:00
Vozili smo se Uberom u SAD-u i u Hrvatskoj: Pastor s četvero djece oduševljen s dodatnom zaradom, a Debrah zaradila i za Karibe
100posto

sažeto

Odabrali smo vožnju u SAD-u i u Hrvatskoj i provjerili kakva je cijena, kvaliteta usluge kod najpopularnijeg prijevoznika na svijetu


Vjekoslav Paun
07.03.2018.08:00

Prošlo je već devet godina od kada su Garret Camp i Travis Kalanick lansirali jednu ideju a koja je, najblaže rečeno, promijenila ekonomije diljem svijeta. Jer Uber je bio pionir u "ekonomiji dijeljenja", nakon njega zavladao je globalni domino efekt i razne djelatnosti usmjerile su se na novi, revolucionarni model poslovanja. Pa i u Hrvatskoj...

Osim u našoj zemlji, odlučili smo isprobati i originalni američki Uber i vidjeti imali li uopće ikakvih razlika u pružanju usluge u Hrvatskoj i u zemlji odakle je cijela ideja zapravo zakotrljana. Continental nas je odveo u SAD, bila je to idealna prilika...

"Idemo preko starog terminala?", upitao me mlađi vozač UBER-a maksimalno raspoložen koji je odrađivao večernju smjenu.

Tri minute. Toliko mu je trebalo tog kišnog ranojutarnjeg četvrtka. Naručio sam ga negdje oko 3.55, a već oko četiri vozio sam u se u pravcu Franje.

Suptilno, nenametljivo pustio je meni da započnem razgovor, a usput smo se dotaknuli mog putovanja na Floridu, pa generalno o cijelom Road Tripu a koji će završiti u Charlotteu.

"Prekrasno je putovati SAD-om u automobilu. Tamo je gorivo daleko jeftinije, auti su jeftiniji, a i nema cestarina na autocestama", pričao je 28-godišnji vozač koji se vožnjama za Uber bavi već nekoliko godina.

Cijena od Španskog, krajnje zapadnog dijela Zagreba, pa sve do novog terminala, a koji je udaljen 11 kilometara, stajala me je 90 kuna, a račun je, nekoliko sekundi kasnije, već bio isporučen na mail.

"Sretan put", dobacio je nakon što je izvadio kovčege iz automobila i avantura je mogla početi.

Prošli smo Floridu, obišli Daytonu Beach, Orlando, Charleston, a za testiranje tamošnjeg Ubera odabrali - Charlotte.

Nakon sjajne večere u Applebeeovom restoranu, a gdje je osoblje itekako upoznato s ljepotama Hrvatske, odlučili smo testirati Uber i izabrali posjet poznatoj njemačkoj pivnici. Izabrali smo čuvenu pivnicu The Olde Mecklenburg, popularno okupljalište svih ljubitelja kvalitetnog piva, a kako je u ekipi bilo Nijemaca, dvojbi nije bilo...

"Cijena je 15 eura", izvijestio je Luka, nakon što je dobio potvrdu vožnje.

Na ruti dugoj 16 kilometara vozilom će upravljat Debrah, simpatična vozačica koja će, za dva tjedna na odmor i to na krstarenje Karibima.

100posto

"Imam prekrasnu djecu i njima ne smeta što im majka vozi Uber. Ne, ne plašim se voziti po noći, ekipa je sjajna, uvijek upoznam nekog zanimljivo, sve je maksimalno pozitivno", otkrila nam je 35-godišnjakinja.

Obožava svoj posao jer je svjesna da će dobiti onoliko koliko "potegne", sigurno joj je računica nešto bolja nego Europljanima s obzirom na to da je cijena goriva gotovo dvostruko jeftinija.

"Skupila sam nešto i za krstarenje. Suprug i ja baš se veselimo. Klince ostavljamo baki", otkrila je dok smo se spuštali na autocestu 485 u pravcu središta Charlottea.

"Pivnica? Jako je popularna. Imate sreću što je utorak pa gužva možda neće biti tolika kakva je primjerice za vikend. Odlično je pivo", rekla je.

Za nekih 15-ak minuta već smo bili na odredištu. Unatoč tome što su na cesti bile krcate sve četiri trake u jednom smjeru prema down townu, brzo smo se domogli njemačke pivnice.

100posto

Nas šestorica u njezinom malom kombiju odlično smo se zabavili, a potom uživali u pivnici, ali i u neočekivanoj dodatnoj zabavi - bowlingu.

Negdje oko ponoći potražili smo prijevoz za povratak u hotel i naravno, izbor je opet pao na - Uber.

"Identičnih 15 Eura, a pokupit će nas Chris", otkrio je Luka dok smo iščekivali novu avanturu.

I došao je logično opet malo veći auto, kombi, u koji smo se svi nakrcali, ali ova vožnja bila je i nešto posebnija od one prve.

"Pa u ovom autu je disko", rekao je oduševljeni Anži iz Slovenije.

U zadnjem redu vozila izmjenjivala su se crvena, plava, zelena, žuta svjetla, ali dosta suptilno, dovoljno za sjajan dojam.

100posto

Za odlično raspoloženje pobrinuo se i sam Chris koji nam je otkrio da je, iako je 32-godišnjak, već ponosni otac četvero djece, te da se tu niti ne misli zaustaviti.

Nije mu bilo lako odrasti, svašta je proživio, pa i traumatično djetinjstvo odrastajući uz roditelje, dilere marihuane, ali on se izvukao sa svojom srednjoškolskom ljubavi i danas maksimalno uživa u životu.

"Uber mi je jako pomogao u financijskom smislu i zato sam se preselio iz provincije u Charlotte gdje moja ljubav i ja živimo već nekoliko godina.", rekao je Chris i otkrio još jedno iznenađenje.

"Inače sam po zanimanju pastor!", rekao je sjajno raspoloženi vozač Uber.

Vjerski službenik sjajno je obavio svoj posao, brzo smo i maksimalno ugodno stigli do hotela, te i njemu, kao i Debri, udijelili čistu peticu.

Po povratku u Hrvatsku opet sam uzeo Uber, opet ista cijena, maksimalno raspoložen i ugodan vozač. Na mail sam dobio rutu, račun, a ja njemu - peticu. I mogu reći da, za razliku od taksija gdje god da sam se vozio po planetu, od Melbourena, Bangkoka, Buenos Airesa, Los Angelesa, Sharm El Sheika..., upravo s Uberom sam osjetio maksimalnu sigurnost i onaj osjećaj kad se ne trebaš tresti kojom te trasom vozi, koliko će naplatiti.

A dojam? Vožnja Uberom u SAD-u i Hrvatskoj, osim jezika na kojem smo razgovarali, gotovo je sve identično bilo, pa i cijena...

HRVATSKA
Start: Vida Došena, Zagreb
Cilj: Zračna luka Franjo Tuđman
Duljina puta: 20 km
Cijena: 90
Ocjena vožnje: 5

SAD
Start: Leitner 9705, Pineville, Charlotte
Cilj: Yancey Rd, Charlotte
Duljina puta: 17 km
Cijena: 100 kuna
Ocjena vožnje: 5

100posto

Uber u Hrvatskoj

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter