Sve može, samo da mi ne uđe

Volimo mi na Jadranu dobro pomust' strance, ali kad bi barem bili nevidljivi, nečujni i držali se našeg moralnog koda


Robin Mikulić
10.07.2018.21:00
Volimo mi na Jadranu dobro pomust' strance, ali kad bi barem bili nevidljivi, nečujni i držali se našeg moralnog koda
Luka Gerlanc / Cropix

sažeto

Neka oni ovdje troše, dapače, samo dok ih mi ne vidimo, ne čujemo i dok za njima ne moramo skupljati smeće


Robin Mikulić
10.07.2018.21:00

Svako ljeto uvijek iznova čitamo tekstove o tome kako su naši turizmu okrenuti obalni gradovi sretni što bogati stranci baš kod njih žele potrošiti svoje strane valute, ali. To jedno ali tada počinje bubriti poput krpelja koji se napio krvi pa se krenu redati nizovi kritika da bi na kraju ostao samo jedan zaključak: Neka oni ovdje troše, dapače, samo dok ih mi ne vidimo, ne čujemo i dok za njima ne moramo skupljati smeće. Golotinja je ionako već odavna izvan svake diskusije, modni trendovi na stranu.

Zadnji u nizu takvih primjera dogodio se upravo na otoku Visu. Dali su otočani svoju tvrđavu imenom Fort George Šveđanima u koncesiju na 30 godina, ubiru uredno novac, ali. Neće se njima više tako. Ti isti Šveđani odlučili su sad nedavno, pred tri godine – oprostit ćete mi na izrazu, ali tako se to u narodu kaže – razje*ati njihove planove, nacrte i strategije za razvoj turizma iako su vjerojatno i sami da bi uopće dobili koncesiju natječaju morali priložiti detaljne planove što oni točno misle s tom nesretnom utvrdom tako da je gradskim vlastima moralo biti jasno u što se upuštaju, osim u slučaju da im je vid pomutila koja nula na računu. Trenutačno još ništa isključeno pa niti taj Donald Duck scenarij.

Cropix

Bilo kako bilo, neće više na Visu partijanerski turizam, kako je viški gradonačelnik preimenovao festivalski turizam – jednu od unosnijih stavki hrvatskog turizma koja nas je uopće upisala u turističku kartu svijeta. Odlučili su tužiti Ultru. Nakon što tri čitave godine nisu imali problem s priljevom stranog kapitala, barem ne ovoliko javno. Sad ih odjednom smeta što Ultra bez dozvole gradskih očeva spominje ime grada Visa.

Se bum vas tužil!

Bila je to kap koja je prelila čašu. Ne možemo znati točno zbog čega, možemo samo pretpostaviti da su u pitanju šoldi, ali viški je gradonačelnik, gospodin Ivo Radica, baš ovih dana novinarima odlučio otvoriti dušu. Traži od Ultre ispriku, a spominje i pravne lijekove – zasad neodređene jer se valjda još nije točno dovinuo tome kako sje*ati svoje švedske partnere, a da mu uplate u gradski proračun i dalje uredno sjedaju ili da, ne daj bože, on sam mora platiti penale zbog kršenja ugovornih klauzula.

Možda samo još jedan zanimljiv detalj prije nego li krenemo dalje. Gospodin Radica Šveđanima ne osporava pravo da u tvrđavu dovode koga god im drago, valjda su potpisali takav ugovor, ali svejedno nastavlja u, svjesno ili nesvjesno, rasističkom tonu. „Mi u Visu nismo Indijanci da netko može manipulirati našim imenom i razvojem našeg turizma, jer to šteti razvoju turizma kakav grad Vis planira u budućnosti.“

Rasplet situacije zasad je neizvjestan, ali, kako se zasad čini, ne obaziru se iz Ultre previše na prijetnje viškog gradonačelnika. Čak niti komentarom. Štoviše, program naziva The Resistance at Fort George i dalje uredno stoji u programu kao završna stavka pred zatvaranje ovogodišnjeg izdanja Ultre.

U Novalji šalju policiju na gologuze turiste

No, nije viški gradonačelnik jedini koji bi se je*ao, a da mu ne uđe. Još se i ranije sličnim istupima u javnost proslavio novaljski šerif, gradonačelnik Ante Dabo. Njega u najvećoj mjeri smeta golotinja mladih Engleza i Engleskinja koji u Novalju dolaze puni poput brodova. "Tu dođe mlada cura, promijeni 5000 funti i potroši skoro 50 tisuća kuna za tjedan dana, i onda računa, baš me briga, radit ću što me volja", jadao se Dabo prošle godine.

Promo

Priznaje, doduše, za razliku od svog viškog kolege da mu pare koje tih istih nepoželjnika, ma državnih neprijatelja ako bi ga se pitalo s isključenim diktafonom, nimalo ne smrde. "Od ovakve vrste turizma, istinabog, postoje veliki gospodarski efekti, ali nastavi li se dio naših gostiju ponašati kako se ponaša, a tu prvenstveno mislim na posjetitelje Hideout festivala – otjerat će one druge koji su žrtve ove situacije kao i mi sami." Zbog svega toga odlučio je na turiste nahuškati policiju. Neka plate globu što Zrćem šeću u badićima, pa bila to plaža ili ne.

I na Hvaru su nostalgični

Sličnog je stajališta i njegov kolega s Hvara, gospodin Rikardo Novak. I on je svom gradu odlučio vratiti njegov stari sjaj zaboravivši pritom da za vrijeme tog starog sjaja njegov grad od turizma nije zarađivao milijune i milijune.

Novak je u svojoj borbi protiv golih guzica prošle godine također računao na pendreke dečkiju i cura u plavom. "Što biste vi rekli da vidite ostatke izlučevina na svakom kantunu, čine li to pristojni ljudi? Povraćaju po gradu, uriniraju na svakom kantunu, hodaju bez majica, spavaju na gradskim površinama, bauljaju okolo i ne znaju za sebe."

Protupitanje, što biste Vi, gospodine gradonačelniče, rekli na tezu da se niti Vaš niti pak državni proračun za tih par ljetnih mjeseci ne bi toliko lijepo puno da ostatak godine možete bez brige trljati dlanove da ti isti bezbožni barbari iz Zapadne Europe za kojom toliko cvilimo ne troše 'iljade i 'iljade kako bi se doveli u stanje potrebno za oslikavanje ovako živopisnih slika?

Facebook

Nije sve tako crno

Kako sad ne biste rekli da smo baš apsolutno antihrvatski nastrojen portal, izvukli smo ovdje i primjer jednog grada koji zna što usluga koju naplaćuje uključuje. Jest da je žrtva, ali kad se čovjek bavi turizmom nauči se pojesti toplu fekaliju s osmijehom na licu. Vrli primjer čovjeka koji se žrtvovao za gradski proračun predstavlja Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno.

Općina kojom je prošle godine predsjedao prigrlila je objeručke dvomjesečnu festivalsku sezonu tijekom koje područjem Tisna prodefiliralo i više od 20.000 mladih Britanaca. „Svi koji rade u turizmu ili se samo susreću s tim gostima su izrazito zadovoljni“, tvrdi Novak. „Osim toga, mi sve ove godine nismo imali ni jedan jedini incident s tim gostima”, zaključuje. Tko zna gdje bismo bili da je nam je više ovakvog razuma.

turizam

Jadran

Vis

Ultra

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter