identificirali počinitelje

Vojvođanska policija: Napad na trojicu hrvatskih mladića nije bio nacionalno motiviran


Ružica Matić
27.12.2017.10:20
Vojvođanska policija: Napad na trojicu hrvatskih mladića nije bio nacionalno motiviran
Reuters/Ilustracija

sažeto

Pripadnici MUP u Somboru identificirali su trojicu mladića koji su u Badnjoj noći izazvali tuču u Sonti


Ružica Matić
27.12.2017.10:20

Policijska uprava u Somboru priopćila je kako napad na hrvatske mladiće u Sonti nije nacionalno motiviran i da je identificirala počinitelje, pišu vojvođanski mediji.

„Pripadnici MUP u Somboru identificirali su trojicu mladića koji su u Sonti, u nedjelju, 24. prosinca nešto poslije ponoći, nakon verbalnog konflikta, izazvali tuču u kojoj je sudjelovalo više osoba“, priopćio je MUP Srbije, javlja Hina.

U priopćenju se dodaje kako incident, na koji je prvi upozorio čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, nije nacionalno motiviran, niti je utvrđena bilo koja indicija koja bi ukazivala na nacionalne motive.

MUIP Srbije najavio je da će kaznena prijava u redovnom postupku biti podnijeta protiv jednog 19-godišnjaka zbog sumnje da je počinio kazneno djelo lake tjelesne ozljede, a protiv druge dvojice mladića bit će podnijete prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira.

Incident u Sonti komentirao je i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je naveo kako je „nedvosmisleno utvrđeno da nema elemenata izvršenja djela na nacionalnoj osnovi, o čemu je Policijska uprava Sombor obavijestila javno tužiteljstvo“.

"Svako unošenje nemira u harmonične međunacionalne odnose koje u Vojvodini grade i njeguju njezini građani i predstavnici državnih tijela - nedopustiva je. Tražim od mjerodavnih da uvijek i na svakom mjestu primjenjuju zakon, posebno kad su u pitanju tekovine skladnih međuetničkih odnosa", izjavio je Mirović.

Dodao je kako izvješća policije demantiraju navode predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnika u Skupštini Srbije Tomislava Žigmanova.

Čelnik DSHV-a u utorak je izjavio kako je napad imao nacionalni predznak.

„Mladići su nakon verbalnih prijetnji pri polasku kući iz kafića prebijeni od strane skupine mlađih ljudi pri čemu su korišteni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom“, rekao je Žigmanov dodavši kako ta vrsta uznemiravanja, koje je sada rezultiralo fizičkim napadom, traje dulje vrijeme od strane iste skupine ljudi, kako preko društvenih mreža tako i u svakodnevnom životu, a poseban je problem što žrtve šute i ne žele izlaziti u javnost.

Žrtve i njihove roditelje u ponedjeljak, na Božić, uz Žigmanova posjetio je i otpravnik poslova Veleposlanstva RH u Srbiji, piše Hina.

Veleposlanstvo RH u Beogradu odmah je Ministarstvu vanjskih poslova Srbije izrazilo zabrinutost zbog incidenta i zatražilo žurnu službenu informaciju.

Mladić hrvatske nacionalnosti u Sonti je pretučen u ljeto prošle godine, a slučaj još nije dobio sudski epilog. 

Vojvodina

Sonta

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter