Ako nema vojnika, koga će ubijati?

Vojne velesile ih razvijaju, male zemlje žele zabraniti. Hoće li Zemljom zavladati roboti ubojice?


100posto
24.08.2019.12:00
Vojne velesile ih razvijaju, male zemlje žele zabraniti. Hoće li Zemljom zavladati roboti ubojice?
Profimedia

sažeto

U Ženevi traju pregovori i dogovori o regulaciji autonomnog oružja


100posto
24.08.2019.12:00

Filmovi koji su nam se osamdesetih činili kao daleka, distopijska, budućnost mogli bi se ubrzo pokazati vrlo suvremenima i točnima. Dio stručne javnosti upozorava da su oni odavno dio naše svakodnevice, dok drugi dio uvjerava da se nikad ne bi dogodilo da roboti ubojice okrenu svoje cijevi protiv civila ili da će zavladati svijetom.

Već se godinama vodi rasprava u Ženevi o strojevima i robotima koji su stvoreni isključivo za ubijanje. Autonomno oružje je 'politički neprihvatljivo i moralno odvratno' i treba ih zabraniti međunarodnom konvencijom, stav je glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa.

Opet su se predstavnici međunarodne zajednice okupili u Ženevi kako bi raspravljali o zabrani 'robota ubojica'. Ali bez ikakvog konsenzusa na vidiku, šanse da se takvo oružje zabrani uskoro, ravno je nuli.

Profimedia

Naime, već mnoge vojske svijeta eksperimentiraju oružanim sustavima u kojem se sažima umjetna inteligencija i robotika, piše Deutsche Welle. Logika vojske je ovakva: strojevi su na bojišnici, ljudi su na sigurnom.

Stroj odlučuje sam apsolutno o svemu

Kako da ne, a protiv koga onda ratuju? Pitaju se protivnici ovih autonomnih strojeva ubojica?

Prema prihvaćenoj definiciji Međunarodnog odbora Crvenog križa, autonomnim oružjem se smatra ono oružje koje samostalno bira svoje ciljeve i uništava ih. Ako ih usporedimo s današnjim bespilotnim letjelicama, njima još uvijek upravlja neki vojnik, on odabire cilj i aktivira oružje. Autonomno oružje za razliku od njih o svemu odlučuje samo.

Znanstvenici ne misle da je nemoguće bojište bez ljudi, gdje će matematičke formule u procesorima računala odlučivati o životu ili smrti. Humanitarno međunarodno pravo nalaže da se rat smije voditi samo između boraca, a ne protiv civila. Može li računalo razlikovati vojnika od civila? Ako nema vojnika na bojištu, protiv koga će roboti ubojice ratovati?

Glavni protivnici zabrane robota ubojica su one koje su daleko odmakle u razvoju automatiziranog oružja: SAD, Rusija, ali i Izrael. Te zemlje odbijaju rezoluciju koja bi jasno zabranila takve sustave. Vojnim velesilama protivi se skupina od 28, djelomice malenih država i koji traže jasnu zabranu.

vojska

rat

roboti

roboti ubojice

newsletter

Prijavite se na Newsletter