ZAŠTITI SVOJE PORUKE

Vodič koji ti treba ako si špijun ili nečiji ljubavnik/ljubavnica


Sandra Pudja
05.03.2017.10:15
Vodič koji ti treba ako si špijun ili nečiji ljubavnik/ljubavnica
Pixabay

sažeto

Stručnjaci su otkrili kojim aplikacijama najviše, odnosno najmanje vjeruju.


Sandra Pudja
05.03.2017.10:15

SMS i Snapchat nisu sigurni za dopisivanje, slaže se sigurnosni trio - profesor sociologije sa Sveučilišta Sjeverna Karolina Zeynep Tufekci, software inženjer koji je prije radio na sigurnosti Facebooka Alec Muffett i specijalist za sigurnost koji je osnovao Open Whisper System koji koristi WhatsApp, Moxie Marlinspike.

Da bi zaštitili privatnost svojih poruka, dali su tri savjeta u TeenVogueu.

1. 'Apdejtaj' svoje aplikacije, Android ili iOS sustav.

2. Namjesti PIN za otključavanje mobitela koji je dugačak barem 8 znakova.

3. Izbjegni dopisivanje SMS-om, i umjesto toga koristi Messenger, WhatsApp ili Signal.

Ono što je tim aplikacijama zajedničko je "end-to-end enkripcija" (za razliku od Snapchata i SMS-a koji je nemaju). Ta zaštita služi poput tunela unutar kojeg putuju vaše poruke, a u koji se ne može ući bez da znaš tajno rukovanje (i kažu da ni tvrtke koje proizvode aplikacije ne mogu doći do vaših poruka, no živi bili pa vidjeli).

Procijeni svoj rizik

reaction tom cruise secret hiding hide

Da bi procijenio koja je aplikacija najbolja za tebe, prvo razmisli koga bi sve mogle zanimati tvoje poruke (bilo da organiziraš prosvjede ili imaš ljubomornog bivšeg dečka/curu).

Muffet kaže da je jasno da "ako si zviždač poput Edwarda Snowdena, političar ili novinar, da je tvoja privatnost više pod rizikom da bude na meti znatiželjnika nego kod drugih."

U takvim ekstremnim slučajevima preporučuje aplikaciju Signal, koju je inače i Edward Snowden više puta na Twitteru pohvalio kao sigurnu (onda mora da jest).

Treba ti PIN za otključavanje mobitela (koji nije '123456')

Za 'obične smrtnike' je dovoljan i WhatsApp. Iako ste možda skeptični na njega, davno su uveli end-to-end enkripciju s kojom vas obično upoznaju kad započnete novo dopisivanje s nekim.

Za ostale znatiželjnike koji bi vam mogli uzeti mobitel dok ste otišli pod tuš (iako mi nisu jasni ljudi koji ga ne nose sa sobom i tamo) namjestite dobar PIN za otključavanje + trudite se da nemate isti PIN već zadnjih 7 godina.

Ono protiv čega se ipak teško zaštititi jest osoba kojoj poruku šaljete, i koja je može 'screenshotati'.

the office secret steve carell michael scott steve carrell

Telegram pokaže da je to druga strana napravila, no onda je već kasno. Meni osobno je Telegram bio super i sladak dok nisam čitala da su ga par puta probili, tako da ću se sad vjerojatno prebaciti na Signal (i Signal je sladak). Jedini problem je što onda i druge osobe s kojima želiš skroz zaštititi privatnost moraš nagovoriti da skinu istu tu aplikaciju.

Koja aplikacija?

stephen colbert secret the colbert report quiet confession

Većina tvojih poruka vjerojatno ne treba neku posebnu zaštitu. Kad malo bolje razmisliš, koga stvarno i iskreno zanima što si jutros jeo ili gdje ideš no kavu? No, ako ipak ne želiš da vide golišave selfije koje šalješ ljubavnicima, možeš koristiti WhatsApp i Messenger - barem ako je suditi po stručnjacima iz intervjua.

Ponavljamo, Snapchat nije dobar za to.

WhatsApp automatski postavlja end-to-end enkripciju, a u Messengeru je morate namjestiti u postavkama (imate i tajno dopisivanje u Messengeru, koje briše poruke i skriva na zaslonu mobitela tko ju je poslao).

Stražnja ulazna vrata u WhatsApp

TeenVogue uvjerava da nema velike panike oko Guardianovog izvještaja iz siječnja, u kojem je stajalo da su postojala svojevrsna "stražnja vrata" u WhatsAppovoj end-to-end enkripciji, putem kojih su se poruke mogle pročitati, a da nitko nikad ne sazna.

Za tu su rupu angažirali 70-ak stručnjaka za privatnost i sigurnost podataka, koji su zaključili da se samo radilo 'o rješenju u dizajnu'. To je 'rješenje', prema njima, sasvim sigurno slalo poruke do vas, i teško ga je zlouporabiti.

"Enkripcija funkcionira tako da se razmjenjuje sigurnosni kod između korisnika, nešto poput "tajnog rukovanja"", kaže Tufekci. "Ako netko promijeni mobitel ili SIM karticu, taj se kod također promijeni. Enkripcija tada može ili odbiti poslati poruku na taj novi uređaj, ili je ipak poslati. WhatsApp primjerice ipak šalje poruku, a Signal je ne pošalje. U WhatsAppu možete u postavkama namjestiti da vas obavijesti ako se nekome promijenio sigurnosni kod."

Svi troje se slažu da je, osim ako ste špijun ili imate divlji privatni život koji želite zadržati za sebe, WhatsApp najbolji izbor za vas.

technomad

sigurnost

whatsapp

privatnost

snapchat

sigurnost poruka

dopisivanje

Signal

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter