PLENKIJEV RJEČNIK UMANJENICA

Voda u Sl. Brodu je 'svojevrsna kriza', požar u Splitu 'medijski atraktivan', ali bitno da se protiv nas vodi 'hibridni rat'


Tomislav Kukec
05.04.2018.11:50
Voda u Sl. Brodu je 'svojevrsna kriza', požar u Splitu 'medijski atraktivan', ali bitno da se protiv nas vodi 'hibridni rat'
Luka Gerlanc / Cropix

sažeto

Ali nije ovo prvi put da Plenković, dok svi čupaju kosu od muke i jada, naciju umiruje izjavama koje kao da su sišle sa stranica nekog self-help priručnika


Tomislav Kukec
05.04.2018.11:50

Premijer Andrej Plenković već je dulje vrijeme na udaru kritika zbog svoje 'apaurin politike'. Čini se kako nema baš ničega što bi našeg macho premijera moglo izbaciti iz takta. 

Posljednja u nizu njegova je izjava o problemu pitke vode u Slavonskom Brodu. Podsjetimo, radi se o jednoj od najvećih ekoloških incidenata u Hrvatskoj, te svakako najvećem problemu s opskrbom pitke vode u poslijeratnoj povijesti. No, za premijera Andreja Plenkovića to je, kako se danas izrazio "svojevrsna kriza". 

"Ovo što je posebno bitno danas, vezano je za događaj koji nam se zbio proteklih dana, a to je ova svojevrsna kriza u Slavonskom Brodu, gdje smo imali onečišćenje vode", komentirao je premijer mučnu situaciju u kojoj su tisuće ljudi ostavljeni bez pitke vode. 

Ali nije ovo prvi put da Plenković, dok svi čupaju kosu od muke i jada, naciju umiruje izjavama koje kao da su sišle sa stranica nekog self-help priručnika. 

Sjetimo se samo golemog požara koji je umalo progutao drugi najveći grad u državi - Split. Dok je Dalmacija gorjela, a nacija plakala nad prizorima spaljenih prirodnih ljepota i slikama premorenih mladih vatrogasaca kako spavaju na cesti, premijer je zaključio kako je riječ o "medijski atraktivnom požaru". 

Ipak, da budemo pošteni, ništa ne može nadmašiti legendarnu izjavu bivšeg premijera Zorana Milanovića koji je u poplavljenim selima Gunji i Račinovcu došao udijeliti "koju pametnu". Ljudima koji su u naletu vodene bujice ostali doslovce bez svega, ljudima koji su proživjeli najveću poplavu u Hrvatskoj, poručio je da točno zna kako se osjećaju jer je i njemu nedavno u stanu "pukla vodovodna cijev". 

Pa se tako teško oteti dojmu da se hrvatski političari zapravo samo vjerno pridržavaju izjave još jednog ex-premijera, Tihomira Oreškovića, poznate po rečenici da će biti "premijer svih hrvatskih građevina". On je tako vrlo pametno zaključio da je u Hrvatskoj sasvim dovoljno - "budi miran i vladaj na". 

Andrej Plenković

Plenković

Slavonski Brod

kriza

svojevrsna kriza

medijski atraktivna svojevrsna kriza

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter