PARANOJA

Vlasti u Pekingu mobiliziraju građane u borbu protiv navodnih 'stranih agenata'


Vid Barić
10.04.2017.13:25
Vlasti u Pekingu mobiliziraju građane u borbu protiv navodnih 'stranih agenata'
REUTERS

sažeto

Nagrade za građane koji prijave špijune mogu doseći do 500.000 yena (72.000 dolara). Građani špijune mogu prijaviti na za to predodređen telefonski broj, ili osobno to učiniti u uredima za nacionalnu sigurnost


Vid Barić
10.04.2017.13:25

Počevši s 10. travnjem vlasti u Pekingu će dobrodušno nagrađivati svoje građane koji proreknu 'strane špijune', piše Quartz, citirajući kinesku državnu news agenciju Xinhua.

Priopćenje je stiglo iz Biroa za Nacionalnu Sigurnost u Pekingu i nastavlja se na tekuće težnje kineskog predsjednika Xi Jinpinga da se obrani od  "stranih sila" za koje tvrdi kako ugrožavaju nacionalnu sigurnost. U njemu stoji kako je Peking, kao glavni kineski grad, najprimamljivija lokacija za "strane špijune" te kako je najbitnije "hitno iznaći kreativne načine da se mobiliziraju ljudi i da se izgradi anti-špijunski Kineski zid."

Prema izvješću špijunaža u Kini varira od financijskog pomaganja raznih organizacija do aktivnog uključivanja u aktivnosti koje direktno ugrožavaju nacionalnu sigurnost – što uključuje i provociranje te podmićivanje službenih osoba. Vlasti se pozivaju na Članak 38 iz kineskog anti-špijunskog zakona kojega su aktivirali krajem 2014. godine.

Izvješće također navodi jedan primjer špijunaže u toj zemlji. U siječnju je, naime, jedan ribar iz pokrajine Jiangsu pronašao neidentificirani uređaj sa stranim zapisima na njemu kako pluta u Žutom moru. Njegov je prijatelj to prijavio vlastima. Kasnije je utvrđeno kako je uređaj bio korišten za računalno prikupljanje podataka. Oba su ribara bila nagrađena.

Nagrade za građane koji prijave špijune mogu doseći do 500.000 yena (72.000 dolara). Građani špijune mogu prijaviti na za to predodređen telefonski broj, ili osobno to učiniti u uredima za nacionalnu sigurnost.

Problem su im i strane neprofitne organizacije

Kineska paranoja oko "stranih agenata" se povećala nakon što je Xi stigao na vlast u 2012. U siječnju su Kinezi donijeli niz zakona kojima otežavaju rad stranih neprofitnih organizacija u zemlji. Također, vlasti rutinski i kroz medije upozoravaju svoje građane na opasnosti koje sa sobom donose navodni špijuni u toj zemlji.

Uveli su i dan Nacionalne Sigurnosti i Edukacije. Prošle je godine Peking bio oblijepljen plakatima koji prikazuju strip s državnim službenikom kojega zavodi crvenokosa profesorica bijele kože za koju se kasnije u stripu ispostavi kako je špijunka. Vlasti su također izdale seriju video-uradaka u kojima se likovi iz filma, poput Mr. Beana i Wonder Woman, portretiraju kao zapadnjački špijuni.

Xi Jinping

Peking

nacionalna sigurnost

Jiangsu

Članak 38

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter