TERORIZAM U RUSIJI

Vladimir Putin posjetio je Sankt Petersburg, nakon što je od bombaša samoubojice stradalo 11 ljudi


Juraj Filipović
04.04.2017.07:05
Vladimir Putin posjetio je Sankt Petersburg, nakon što je od bombaša samoubojice stradalo 11 ljudi
Reuters

sažeto

Interfax javlja da su vlasti utvrdile identitet bombaša koji je unio eksploziv u metro u ruksaku, a radi se o 23-godišnjaku iz središnje Azije


Juraj Filipović
04.04.2017.07:05

Za eksploziju u vlaku metroa u Sankt Peterburgu, u kojoj je u ponedjeljak poginulo 11 ljudi, a ozlijeđeno 45, odgovoran je bombaš samoubojica povezan s radikalnim islamistima, izvijestila je ruska agencija Interfax pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Putin u posjeti Sankt Peterburgu

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je bio u posjeti Sankt Peterburgu kada se dogodio napad, obišao je navečer mjesto eksplozije i položio buket cvijeća kod ulaza u stanicu metroa.

Reuters

Interfax javlja da su vlasti utvrdile identitet bombaša koji je unio eksploziv u metro u ruksaku, a radi se o 23-godišnjaku iz središnje Azije. Prethodno je bio osumnjičen jedan bradati muškarac kojeg su snimile sigurnosne kamere, no on se sam prijavio policiji i ustvrdio da nije povezan s napadom.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je "barbarski kukavički teroristički napad" u Sankt Peterburgu te zatražilo da se počinitelji zločina izvedu pred lice pravde, a američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley poručila je da će "SAD podržati Rusiju u borbi protiv ekstremista koji nastavljaju besmislene napade na nevine ljude".

Ruski državni protuteroristički odbor priopćio je kako je još jedna eksplozivna naprava pronađena na različitoj postaji metroa, sakrivena ispod aparata za gašenje požara, no da je uklonjena. 

Reuters

Brojni bombaški napadi u Rusiji

Rusija je u prošlosti bila meta mnogobrojnih bombaških napada koji su često ciljali na javni prijevoz. Za većinu njih okrivljeni su islamistički pobunjenici iz ruskog područja sjevernog Kavkaza.

Tamošnji separatizam je većim dijelom ugušen, no sigurnosni stručnjaci tvrde kako je ruska vojna intervencija u Siriji učinila Rusiju potencijalnom metom novih islamističkih napada. 

Reuters

Napadi na Rusiju u prošlosti su bili koncentrirani na Moskvu, uključujući napad na zračnu luku, kazalište, te postaju podzemne željeznice.

Najmanje 38 ljudi poginulo je 2010. kad su dvije bombašice samoubojice detonirale bombe na prepunim stanicama moskovskog metroa. 

Više od 330 ljudi, od kojih su pola bila djeca, ubijeno je 2004. u Beslanu, gradu na jugu Rusije, nakon što je policija upala u školu u kojoj su islamistički militanti držali taoce.

Slično se dogodilo 2002. godine, kad je 120 talaca ubijeno u moskovskom kazalištu Dubrovka. 

Napad koji se dogodio u ponedjeljak u Sankt Peterburgu podigao je razine sigurnosti i izvan ruskih granica, poput Pariza koji je uveo dodatne sigurnosne mjere.

Rusija

terorizam

teroristički napad

vlak

bomba

metro

Sankt Petersburg

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter