tretiraju ga gore nego ubojicu

'Vlade SAD-a i Britanije polako, okrutno i nezakonito ubijaju mog sina', tvrdi majka Juliana Assangea. Njegov izgled to i potvrđuje


Daniel Radman
12.08.2019.08:30
'Vlade SAD-a i Britanije polako, okrutno i nezakonito ubijaju mog sina', tvrdi majka Juliana Assangea. Njegov izgled to i potvrđuje
Getty Images

Daniel Radman
12.08.2019.08:30

Julian Assange, osnivač i glavni urednik WikiLeaksa, sedam godina skrivao se od izručenja u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Kad su mu Ekvadorci otkazali gostoprimstvo, završio je u londonskom zatvoru gdje čeka izručenje SAD-u.

Nije to bilo ni malo dragovoljno, početkom travnja britanska policija ga je na silu izvukla iz ambasade i transferirala u zatvor.

Čeka ga 170 godina robije

GettyImages

Ukoliko ga se izruči SAD-u, a sve ukazuje da će se to i dogoditi, Assange bi zbog posjedovanja i širenja povjerljivih informacija mogao dobiti 175 godina zatvora.

No, kako je krenulo, pitanje je koliko će uopće doživjeti. Svoje brige oko njegovog zdravstvenog stanja podijelila je i Assangeova majka koja smatra da ga žele ubiti.

"Mog sina Juliana Assangea polako, okrutno i nezakonito ubijaju vlade SAD i Velike Britanije, zbog višestruko nagrađivanog novinarstva koje otkriva ratne zločine i korupciju", poručila je putem svog twitter računa.

Tretiraju ga gore nego ubojicu

Nije majka jedina koja iskazuje svoju brigu. Brige oko Assangea podijelio je i istraživački novinar John Richard Pilger koji je bez imalo krzmanja rekao da najpoznatijeg svjetskog zviždača u zatvoru tretiraju gore nego ubojicu te da mu se zdravstveno stanje ozbiljno pogoršava.

A Assangeova majka još je i podsjetila na izvještaj UN-ovog izaslanika Nilsa Melzera koji je prije dva mjeseca također izrazio svoje ogorčenje.

"Vidio sam ljude hapšene i ispitivane poslije terorističkog napada 11. rujna i ratne zarobljenike. Svjedočio sam užasima u ratnim zonama koji su u fizičkom smislu bili gori, ali nikada nisam vidio da se neka osoba tako neumorno proganja, a s toliko malo osnova. U 20 godina rada sa žrtvama rata, nasilja i političkog progona nisam doživio slučaj da se grupa demokratskih država udružila da bi namjerno izolirala, demonizirala i zlostavljala jednog pojedinca', izjavio je.

WikiLeaks

Julian Assange

ubojstvo majke

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter