Stigao odgovor

Vlada se pravdala zbog kritika State Departmenta


Valerija Bebek
04.03.2017.19:50
Vlada se pravdala zbog kritika State Departmenta
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

U službenom priopćenju stoji kako su napori Hrvatske u zaštiti ljudskih prava prepoznati i na međunarodnoj razini


Valerija Bebek
04.03.2017.19:50

Izvješće State Departmenta SAD-a za 2016. redoviti je godišnji pregled stanja ljudskih prava u svim državama svijeta, pa tako u Republici Hrvatskoj, piše u službenom izvješću Vlade Republike Hrvatske objavljenom na njihovim službenim stranicama.

"Izvješće u odnosu na RH daje pregled i ocjenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocijenjen pozitivno. U pogledu nekih područja koja se u Izvješću percipiraju kao problematična potrebno je istaknuti da su ona bila naglašavana i u izvješćima State Departmenta za RH i tijekom ranijih godina", pišu iz Vlade.

Da je republika Hrvatska usvojila najviše standarde zaštite ljudskih prava ratificirajući temeljne međunarodne instrumente potvrdili smo svojim članstvom u svim međunarodnim organizacijama, a posebno članstvom u Europskoj uniji, smatraju u Vladi.

'Osuda i značajni koraci'

"Vlada Republike Hrvatske je odlučna u daljnjem promoviranju i zaštiti temeljnih prava. Posebice se naglašava zaštita prava nacionalnih manjina čemu pridonose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao dio parlamentarne većine", stoji na stranicama.

Nedavni izbor RH u Vijeće za ljudska prava UN-a dokaz je da je promoviranje i zaštita ljudskih prava od strane RH prepoznato i na međunarodnoj razini. Sljedeće godine RH predsjedava Vijećem Europe što će biti daljnja mogućnost u promicanju ljudskih prava.

"Naglašavamo kako je Vlada jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom te je poduzela značajne korake kako bi kaznila počinitelje što se izričito navodi i u Izvješću State Departmenta", završava Vladino priopćenje.

Socijalna diskriminacija i nasilje prema manjinama i ranjivim skupinama

Redovito izvješće američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2016. upozorio je na kršenje mnogih ljudskih prava.

"Prvi put u modernoj povijesti izvješće pučkog pravobranitelja za ljudska prava (za 2015. godinu) odbačeno je na temelju sadržaja", piše State Department i navodi da je izvješće sadržalo slučajeve govora mržnje, kršenja prava manjina, ograničenja medijskih sloboda.

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016.

nasilje

Vlada RH

diskriminacija

State Department

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter