svima osim policajcima

Vlada reže plaće za 65.000 državnih službenika, bit će im i 20 posto manje


Ružica Matić
19.12.2017.20:25
Vlada reže plaće za 65.000 državnih službenika, bit će im i 20 posto manje
Vladimir Dugandzic / CROPIX

sažeto

Pravosudni policajci izračunali su kako će im zbog novog zakona plaće biti 15 do 20 posto manje


Ružica Matić
19.12.2017.20:25

Službenici u državnim tijelima, carinici, poreznici, policajci, pravosudni policajci, inspektori - ukupno oko 65 tisuća zaposlenih službenika, ali i namještenika u državnim službama ostat će bez dodatka na staž od 0,5 posto godišnje, javlja Novi list.

Predlaže se to novim zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika. Izradilo ga je Ministarstvo gospodarstva, koje je i otvorilo razgovore sa sindikatima o tom dokumentu.

Njegova će primjena većini zaposlenih u državnim službama stanjiti mjesečna primanja, ne samo zbog ukidanja dodatka za minuli rad, već i novog sustava platnih razreda u koje će se službenike smjestiti temeljem godina radnog staža, ne uvažavajući pritom dodatke od 4, 8 i 10 posto na koje imaju pravo službenici s 20 i više godina radnog staža.

Izgubljeno će teško nadoknaditi napredovanjem koje ovisi o godišnjim ocjenama službenika.

Zakonom se, pritom, ograničavaju dodaci na posebne uvjete rada, ali i kolektivno pregovaranje. Propisuje se da državni i policijski službenici i namještenici koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada imaju pravo na dodatak na osnovnu plaću u visini do 20 posto, što je i iznos na koji se ograničavaju i dodaci za one koji rade na 'pojedinim vrstama poslova od posebnog interesa za državnu službu'. Istodobno se propisuje da se kolektivnim ugovorom mogu urediti uvećanja osnovne plaće za rad noću, subotom, nedjeljom, blagdanima, zakonom utvrđenim neradnim danima, kao i dodaci za smjenski rad, dvokratni rad i rad u turnusu, piše Novi list.

Jedini službenici koje novi sustav plaća ne bi trebao lupiti po džepu, prema zakonskom prijedlogu, su policajci koji bi i s donošenjem novog zakona trebali zadržati postojeća prava i platni sustav.

To ne vrijedi za pravosudne policajce, koji su izračunali kako će im zbog novog zakona plaće biti 15 do 20 posto manje. 

Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika jedna je od reformskih mjera koje se Hrvatska obvezala Europskoj komisiji da će ih provesti. 

Vlada RH

plaće

državni službenici

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter