TJEDNO 'SATIRANJE'

Vlada je napokon pronašla rješenje. Odlučila je zaposliti stručnjaka I. M. Frauda, specijaliziranog za alternativne činjenice, koji bi nas napokon trebao pretvoriti u Švicarsku


Mia Peretić
08.02.2019.19:00
Vlada je napokon pronašla rješenje. Odlučila je zaposliti stručnjaka I. M. Frauda, specijaliziranog za alternativne činjenice, koji bi nas napokon trebao pretvoriti u Švicarsku
Ranko Suvar / CROPIX / iStock

sažeto

Zaokupio je pažnju premijera Plenkovića nakon što mu je poslao pismo namjere


Mia Peretić
08.02.2019.19:00

Jedan je američki konzultant, stručnjak za peglanje imidža političara, poslao pismo namjere naslovljeno na Vladu RH koje nećemo prenositi u cijelosti, no dovoljno je da vam kažemo kako u njemu stoji da je gospodin I. M. Fraud (tako je ime uvaženom ekspertu) dugogodišnji suradnik predsjednika Donalda Trumpa, kojeg je savjetovao po svim važnim pitanjima vezanim za javne istupe, nastupe, verbalnu i neverbalnu komunikaciju, a kao posebnu je vještinu istaknuo krizno komuniciranje i nešto što je posebno zaokupilo pozornost premijera Andreja Plenkovića, kojem je dopis uručen kao nešto vrijedno pozornosti.

"I, što misliš", upitao je.

"Otkad ti mene pitaš za mišljenje?", iznenađeno je odgovorila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, sva u čudu što ju je premijer pozvao na nekakav izvanredni sastanak.

"Daj nemoj me sad Kolinda. Pročitaj ovo i kaži mi što misliš”, nestrpljivo je odbrusio.

Predsjednica je krenula naglas čitati dopis. Na spomen Trumpa oči su joj zasjale posebnim sjajem. Svakom je novom rečenicom bivala sve zadovoljnija.

"Ja mislim da bi gospodina Frauda trebalo hitno pozvati da nam održi taj seminar", veselo je zaključila predsjednica.

"Ne nama, Kolinda, predvidio sam to kao dodatnu edukaciju za ministre. Ti s ovime nemaš veze, pozvao sam te samo zato što znam koliko pomno pratiš događanja u SAD-u. Jedino mi nije jasno…", zastao je na sekundu.

Nije htio ispasti glup i neinformiran pred predsjednicom, to bi za njega zaista bila vrsta posebno teškog poraza. No, činilo mu se da se ovdje ipak radi o pitanju od nacionalne važnosti, što bi ipak trebalo biti dostojno da nadiđe čak i njegov ego.

“Piše da je specijalist za alternativne činjenice. Koji vrag je to?".

"Joj, pa to ti je novi trend u svjetskoj visokoj politici, svi to rade, to apsolutno moraš probati. Dakle to je umijeće kako da loše stvari prikažeš dobrima. Ukratko, kako od smeća napraviti cvijeće", ushićeno je rekla predsjednica.

"Ne razumijem", blijedo ju je pogledao Plenković.

"Odi na tečaj pa ćeš shvatiti", kratko mu je na odlasku dobacila Kolinda, veselo cvrkućući hodnicima.

Mjesec dana kasnije, u jednoj od dvorana Banskih dvora, točno u 21 sat okupila se čitava postava Vlade RH. Tjedan dana ranije primili su misteriozan mail u kojem je pisalo da se radi o posebnom strateškom sastanku i ništa više.

Ministar obrane Krstičević je za svaki slučaj još dobio i dopis, pismo, te usmenu poruku putem dostavljača, posebno obučenog za ispostavljanje kratkih i razumljivih obavijesti.

U dvorani ih je dočekao vitak, naočit gospodin u kasnim tridesetima, utegnut u vrhunsko dizajnersko odijelo, kratke crne kose, naočala s upečatljivim crvenim okvirima i širokog, blještavog osmijeha.

"Welcome, welcome", zaželio im je dobrodošlicu ovaj naočiti američki državljanin.

"Što je rekao?”, pitao je Krstičević.

"Rekao ti je da si dobrodošao", šapnuo mu je ministar uprave Lovro Kuščević.

"Aaaa. Nisam ga čuo, brzo govori. Šta, Amerikanac, pa zar nismo s time završili?", panično se vrpoljio Krstičević.

Žamor je odjednom prekinuo premijer koji je nečujno ušetao u prostoriju.

"Gospodin I. M. Fraud nas je počastio svojim dolaskom iz dalekih Sjedinjenih Američkih Država kako bi nam svima pomogao oko nekih problema s kojima se suočavamo u posljednje vrijeme. Primijetio sam da se neki od vas muče sa svojim resorima, a najgore od svega je što onda blebećete grozote pred onim novinarskim lešinarima koji vas danima trančiraju”, počeo je premijer.

"Stoga sam doveo ovog vrhunskog stručnjaka, savjetnika gospodina predsjednika Trumpa glavom i bradom, koji će nam pomoći da se lakše nosimo s takvim situacijama kada nas ulove da smo, oprostit ćete, zajebali. Gospodin Fraud će prezentaciju održati na engleskom pa vas molim da svi stavite ove bubice u uši. Osiguran vam je simultani prijevod na hrvatski", objasnio je Plenković, a pola Vlade je ispustilo gotovo nečujan izdah olakšanja.

"Samo da znate, pred nama će upravo biti otkriveni najnoviji trendovi u svjetskoj visokoj politici. Gospodin Fraud ima zaista vjerodostojan životopis", upozorio ih je premijer.

"Welcome, dobrodošli”, počeo je Fraud dok je ministrima u uho šaputao simultani prevoditelj.

"Kao što je vaš premijer fantastično rekao u uvodu, ja sam specijalist za komunikaciju, savjetnik američkog predsjednika. No, ono što bih vama predstavio moja je uža specijalnost. I toj vještini bih vas rado naučio. Naime, riječ je o alternativnim činjenicama. Polako, znam da ste zbunjeni, no pojasnit ću. Alternativna činjenica nije laž", važno je govorio Fraud.

"To je samo, kako bismo rekli, alternativna strana priče i zaista je jednostavna, a temelji se na principu da ništa nije pošlo po zlu, već je sve onako kako je trebalo biti, iako to tako u stvarnosti nije", objašnjavao je komunikacijski ekspert.

S druge strane susreo se s parovima zbunjenih očiju, odnosno tupih pogleda koji su na trenutke mislili da je simultani prevoditelj neki maloumni kreten s krivotvorenom diplomom engleskog jezika.

"Vidim zbunjeni ste", primijetio je Fraud i krenuo u srž:

"Možda da krenem s konkretnim primjerima. Gospođo Blaženka Divjak, ako biste bili dovoljno ljubazni i pridružili mi se".

Ministrica obrazovanja u čudu je ustala i krenula prema zgodnom Amerikancu koji je okrenuo papir na flipchartu. Najednom su svi mogli vidjeti veliki natpis "KULIKULARNA REFORM".

Netko je za****o u tiskari. Glupi Amerikanci.

"Vidio sam da imate problem s nečime zvanim kurikularna reforma. Gospođo Divjak, vidim da pokušavate osuvremeniti obrazovni sustav, no primijetio sam da ste iz, primjerice, lektire, izbacili sve suvremene autore. Netko zlonamjeran bi tu mogao vidjeti problem i reći vam da ćete teško djecu obrazovati za svijet današnjice, tjerajući ih da čitaju samo starije naslove koji s njihovom stvarnošću nemaju nikakve veze", krenuo je objašnjavati Fraud i sav uživljen nastavio.

"Ljepota alternativnih činjenica jest u tome da ćete vi, gospođo Divjak, tim uskovidnim pojedincima reći kako su glupi jer ne vide da reforma obrazovanja ide punom parom naprijed, iako učenici čitaju unazad. Dapače, kako vam itko može reći da ne slijedite svjetske trendove koji su također usmjereni unazad. Pa ne kupuju bez veze svi oni mladi hipsterski direktori stare polaroide, gramofone, ne nose odjeću svojih baka i djedova zato što su nazadni. Naprotiv. Pa šta su oni drugo, nego suvremen svijet. Tako i vi s lektirom. Gdje će se bolje pripremiti za danas, nego čitajući jučer, da se figurativno izrazim", ekstatično je poentirao.

Blaženka Divjak djelovala je malo uplašeno ovom navalom informacija, no svejedno je marljivo zabilježila svaku Fraudovu riječ.

Komunikacijski ekspert se zatim obratio ministru zdravstva Milanu Kujundžiću.

"Vi ministre Kujundžiću, primijetio sam da imate najviše problema. Molim vas da ustanete i dođete k meni".

Kujundžić zbunjeno ustaje i kreće na čelo dvorane. Staje tik do Frauda. Rame uz rame.

"Primijetio sam da vam pacijenti mlate liječnike, razbijaju po bolnicama, nemate dobro razrađenu mrežu hitne pomoći, ljudi prije umru nego dočekaju pregled u bolnici, te liste čekanja… Vidite mi smo u Americi to jako elegantno riješili, ako nemaš para, nemaš ni doktora", razbijao je ministrovu nervozu šalom.

Kujundžić se doimao malo pokislo, nije baš da je očekivao toliko kritika pred svima u sobi. Fraud je to odlično uočio pa je brže – bolje nastavio s edukacijom.

"Milane, možemo na ti, je li tako?", krenuo je s onom pretjeranom američkom srdačnošću.

"Dakle Milane, vidjeli ste na primjeru ministrice Divjak kako smo njezin propust pretvorili u uspjeh. Ajde, zamislite da sam ja jedan od onih lešinara što vas svugdje čekaju s kamerama i mikrofonima i jedva čekaju da vas rastrgaju kao divlje zvijeri što i jesu", uspuhano je počeo Fraud.

"Recite Milane, razmislite. Što biste mi odgovorili na pitanje da komentirate činjenicu da su liste čekanja za preglede u bolnicama sve duže i da vi po tom pitanju niste napravili ništa jer ste nesposobni?".

"P..P…pa", nesigurno će Kujundžić.

"Možda bih rekao da nismo krivi mi već pacijenti koji zlorabe sustav. Oni su svakakvi, krivo se naručuju, a vidite i kako tuku doktore i razbijaju bolnice i prijete. Kako od takvih divljaka očekivati da se naruče na pregled", osokolio se ministar.

"Bravo Milane, odličan posao, pacijenti su krivi", tapšao ga je Fraud.

"Vidite kako su jednostavnom primjenom alternativnih činjenica postojeće loše situacije zapravo postale dobre. Gotovo izgleda kao da ste to očekivali, odnosno kao da je tako trebalo biti. Umalo sam vam i ja povjerovao", ulizivao se sada otvoreno Fraud, shvativši da ima pažnju čitave Vlade RH.

Nakon još nekoliko rundi rotacije ministara i obuke kako probleme iz njihovih resora riješiti alternativnim činjenicama, za kraj je pozvao premijera Plenkovića i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek.

"Imao sam prilike pročitati da vas oni medijski strvinari optužuju da ne činite dovoljno za medijske slobode. Tuže ih, kažu. Ma skoro sam se i sam rasplakao nad njihovom sudbinom", sarkastično je govorio Fraud.

"Slušajte Andrej, Nina, vi ćete reagirati ovako. Prvo neka dođe iskreno čuđenje u smislu 'Kako to mislite da smo najgori u Europi, tko je to rekao, čija je to organizacija, tko ju financira'. To neka bude prvo, napad je uvijek najbolje obrana. A zatim slijedi poricanje", pojašnjavao je korake Fraud.

"Andrej, vi ste, ovako malo impozantnije građe. Vi stanite ispred Nine i samouvjereno, a vjerujte mi to je ključ, recite da vi znate kako su mediji slobodni. Pa niste budala, ako netko zna, onda ste to vi. Pa vi čitate, informirate se. I ne treba vam neka strana plaćenička agencija da vam kaže tko je u vašoj zemlji slobodan a tko nije", zadovoljno je poticao Fraud.

Nakon ovog vatrenog predavanja svi ustaše i pokloniše komunikacijskom ekspertu gromoglasan aplauz. Plenković je bio zadovoljan.

U narednim su tjednima svi ministri samouvjereno izlazili pred novinare i već iz glave sipali alternativne činjenice. Odjednom je sve bilo u redu. Do jednog jutra, oko mjesec dana kasnije.

Premijeru su toga dana, već uobičajeno, dostavljene sve dnevne tiskovine. Običavao je naručiti presjek stranih i domaćih. Najednom je problijedio, čak više no inače. Oblio ga je hladan znoj.

Na naslovnici uglednog američkog časopisa stajao je veliki naslov:

"I. M. Fraud uhićen je jutros u zračnoj luci JFK prilikom pokušaja napuštanja zemlje. Osumnjičen je da se lažno predstavljao kao savjetnik predsjednika Trumpa kako bi od političara niže razvijenih zemalja izvlačio novac za konzultantske usluge. Do sada je prevarama uspješno zaradio 10 milijuna dolara".

* Ovaj tekst služi političkoj satiri, situacije i razgovori su izmišljeni za potrebe teksta i nije bilo namjere za vrijeđanjem

satira

tjedno satiranje

politička satira

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter