reakcije na sramotni nalaz inspekcije

'Vjerujem ženi kad kaže da ju je boljelo. Ako je smogla snage da javno progovori o tako intimnim stvarima, ne vjerujem da izmišlja'


Ružica Matić
08.11.2018.14:00
'Vjerujem ženi kad kaže da ju je boljelo. Ako je smogla snage da javno progovori o tako intimnim stvarima, ne vjerujem da izmišlja'
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Dvije inspekcije zaključile su kako je u slučaju Mostove zastupnice u KBC-u Split "sve napravljeno prema pravilima struke"


Ružica Matić
08.11.2018.14:00

Mjesec dana nakon što je Mostova zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru ispričala kako su joj u splitskom KBC-u nakon spontanog pobačaja radili kiretažu bez anestezije, i pritom joj svezali ruke i noge, stigao je zaključak inspekcije da je u tom slučaju sve napravljeno prema pravilima struke. Slobodna Dalmacija objavila je da su do tog zaključka nakon pregleda dokumentacije došle i unutarbolnička inspekcija i inspekcija Ministarstva zdravstva, te da zastupnici Ninčević-Lesandrić nije rađena kiretaža već vakuum aspiracija, i da je za to dobila lokalnu anesteziju.

Ivana Ninčević Lesandrić odbila je komentirati zaključke inspekcija dok oni ne budu i službeno objavljeni, no udruga Roditelji u akciji – Roda, koja je objavila više od 400 pisama žena u kojima opisuju traumatična iskustva s ginekoloških odjela i bolne zahvate koji su im rađeni bez anestezije, promptno je reagirala.

Rode: To je sramota!

„Ono kad inspekcijski nadzor vrše kolege nad kolegama i utvrde da je ženama u Hrvatskoj upravo onako kako nam i treba biti. Sve začinjeno prijetnjama kako će se kažnjavati one koje se usude išta javno reći protiv sustavnog institucionaliziranog nasilja nad ženama. Sramotno!“, objavili su na Facebooku.

Josko Ponos / CROPIX

Ističu kako je iznošenje podataka o načinu i tijeku zahvata koji je učinjen pacijentici grubo kršenje Zakona o zaštiti prava pacijenata. „Sukladno Članku 25. toga zakona pacijent ima pravo na povjerljivost podataka koji se odnose na stanje njegova zdravlja sukladno propisima o čuvanju profesionalne tajne i zaštiti osobnih podataka. Zbog toga bi napokon netko trebao odgovarati.  Važnije od točnog naziva zahvata je to da je pacijentica osjetila nepotrebnu i jaku bol, a da je pritom bila vezana“, poručuju iz Roda.

Kažu kako ne mogu suditi o objektivnosti i kvaliteti inspekcijskog nadzora jer izvješće o učinjenom inspekcijskom nadzoru u KBC Split nije javno dostupno.

„Ono što je javnosti odnedavno dostupno je nalaz učinjen 2015. godine nakon inspekcijskog nadzora u svim bolničkim rodilištima u općim i županijskim ustanovama i kliničkim zdravstvenim ustanovama. Iz njih je vidljivo da se pravila struke u svakoj ustanovi tumače drugačije jer su razlike u načinu rada drastične. Također je vidljivo da postupak nadzora nije transparentan i vidljiv javnosti. Na temelju tog iskustva pacijentice općenito imaju razloga biti oprezne u procjeni objektivnosti i kvalitete rada zdravstvene inspekcije. Prema takvom zatvorenom sustavu u kojemu struka čuje samo sebe veliki broj pacijentica nema povjerenja“, ocjenjuju u udruzi Roditelji u akciji – Roda.

Vrište jer su histerične  

„Svezali su mi ruke i noge, počeli su proces kiretaže naživo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, naživo, bez anestezije. To je bilo najmučnijih 30 minuta u mom životu, svaku sekundu bih vam mogla opisati jer mi je trajala vječnost, to je bilo 30 minuta ponižavanja svake žene“, mučan je opis iskustva Ivane Ninčević-Lesandrić koji je potaknuo i mnoge druge žene da opišu slična iskustva. U pismima koja je objavila Roda opisale su kako su i njih vezali, kako su vrištale od bolova, a oni koji su im trebali pomoći su im govorili „da ne histeriziraju“.

FOTO:Danijel Soldo

U Rodi kažu kako nemaju službenih informacija o inspekcijskim nadzorima vezanim za ta svjedočanstva, te da očekuju da će Ministarstvo zdravstva ovog puta direktno obavijestiti pacijentice o rezultatima nadzora i da pacijentice o tome neće doznati iz medija. „Također, očekujemo da pacijentice napokon budu upoznate s pravilima struke“, ističu. 

Ginekologinja Jasenka Grujić Koračin u dugogodišnjoj se praksi susretala s pacijenticama koje su joj pričale kako su im rađene kiretaže i drugi zahvati bez anestezije.

Žene dobivaju poruku da nisu važne

„Toplo se nadam da su nalazi inspekcija vjerodostojni. Ali samo se nadam“, rekla je o zaključcima inspekcija iz splitskog KBC-a.

„Vjerujem ženi kad kaže da ju je boljelo. Ako je smogla snage da javno progovori o tako osjetljivim i intimnim stvarima ne vjerujem da izmišlja. Takvi istupi proizlaze iz želje da se ovakve stvari ne dogode i drugima“, kaže dr. Jasenka Grujić Koračin.

Nezadovoljna je trenutačnim stanjem u svojoj struci i kaže kako se nada da će se konačno početi poštovati njihov kodeks, prema kojem su prava pacijenta na prvom mjestu. „Ne radi se samo o anesteziji, nego i o pristupu prema pacijenticama. Žene u Hrvatskoj često dobivaju poruku da one nisu važne, da je važan samo njihov plod“, ističe iskusna ginekologinja. 

inspekcija

KBC Split

kiretaža

Ivana Ninčević Lesandrić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter