Potvrđene tvrdnje stanovnika Savice

Vijeće gradske četvrti Trnje jednoglasno: "Nije poštovana demokratska procedura kod donošenja projekta uređenja parka"


Lada Novak Starčević
29.08.2017.19:15
Vijeće gradske četvrti Trnje jednoglasno: "Nije poštovana demokratska procedura kod donošenja projekta uređenja parka"
Marko Todorov / CROPIX

sažeto

Vijeće gradske četvrti Trnje podržava buduće uređenje parka Trnjanska Savica uz poštivanje procedure za izradu i donošenje projekta


Lada Novak Starčević
29.08.2017.19:15

Na jučerašnjoj sjednici Vijeće gradske četvrti Trnje, s 13 glasova ZA i jednim suzdržanim, donijelo je službeni zaključak kojim podržava zahtjeve inicijative Savica za park za zaustavljanje projekta uređenja parka.

Službeni zaključak donosimo u cjelosti:

"1. Utvrđuje se da nije poštovana demokratska procedura kod donošenja projekta uređenja parka Trnjanska Savica, odnosno da nije pribavljeno mišljenje Vijeća gradske četvrti i Vijeća mjesnog odbora, nije provedena široka javna rasprava s građanima i stručnom javnošću te nije raspisan javni arhitektonski natječaj.
2. VGČ Trnje podržava buduće uređenje parka Trnjanska Savica uz poštivanje procedure za izradu i donošenje projekta kako je navedeno u točki 1., i to:
- provođenje široke javne rasprave s građanima i strukom
- izradu programa natječaja na temelju javne rasprave
- provođenje javnog arhitektonsko-krajobraznog natječaja
- pribavljanje mišljenja VGČ i VMO"

Za navedeni zaključak glasale su sve opcije u Vijeću gradske četvrti Trnje i to Zagreb je NAŠ, SDP Trnje, HDZ Trnje, Građansko liberalni savez - GLAS, Hsls Trnje, Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, zastupnici s liste Sandre Švaljek te nezavisni zastupnik Kovačević. 

Facebook

Podsjetimo, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u travnju je slavodobitno u parku na Savici izjavio: "Za četiri mjeseca se ovdje vidimo u najljepšem parku u gradu Zagrebu, investicija je teška oko 12 milijuna kuna". Projekt parka je bio vrlo moderan, sa vodenim površinama, zelenilom i stazama za trčanje, a sve bi se trebalo nalaziti baš na onom području gdje je Bandić svojevremeno htio ustupiti zemljište za izgradnju crkve.

To je bio razlog zbog kojeg se u parku vrlo brzo okupilo više stotina prosvjednika sa Savice. 

"U Zagrebu se opet ne poštuju demokratske procedure. Nas građane nitko ništa nije pitao o izgradnji parka. Osim toga cijeli proces oko izgradnje parka je neupitno sumnjivog karaktera. S našim novcima rade što ih volja", poručili su tada.

Stanovnici Savice, koji su danima prosvjedovali u parku, tražili su javnu raspravu i transparentni natječaj za preuređenje parka, a postojećim planovima zamjerali su što je, uz cijenu od 12 milijuna kuna, predviđeno da se više od 40 posto njegove sadašnje površine pokrije betonom i plastikom, umjetnom travom i sintetskim materijalima, pri čemu bi se uklonila prirodna trava i srušila dvadesetogodišnja stabla.

Milan Bandić

Savica Za Park

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter