Video: Pravda bez pravde

'Vidim ga non-stop, ali ga ne sanjam. Ne sanjam ništa. Dva prva mjeseca nisam spavao', bol Davidovih roditelja je neopisiva, a u njihovoj borbi za sinom pridružila se i cijela regija


Valerija Bebek
07.02.2019.20:30
'Vidim ga non-stop, ali ga ne sanjam. Ne sanjam ništa. Dva prva mjeseca nisam spavao', bol Davidovih roditelja je neopisiva, a u njihovoj borbi za sinom pridružila se i cijela regija
Robert Fajt / CROPIX

sažeto

Potresan dokumentarni film 'Dijete' donosi najiskrenije, intimne razgovore s Davidovim roditeljima i prijateljima


Valerija Bebek
07.02.2019.20:30

Pretužna priča jednog oca i jedne majke koji su pokopali dijete. Priča koja je dirnula sve koji su za nju čuli i pokrenula sve ljude u regiji, barem one koji se ne osjećaju kao dio vladajućeg sistema.

Nije prošla puna godina dana od nestanka Davida Dragičevića. Gubi mu se trag 18. ožujka 2018. da bi bio pronađen, mrtav, 24. ožujka. Do danas vlasti Republike Srpske nemaju krivce, niti točan slijed događaja. Barem ne ono što bi prihvatili Davidov otac Dragan, majka Suzana Radanović i ostatak Banja Luke koja i dalje traži pravdu. Pravdu za Davida.

O Davidovu životu u fragmentima je govorio njegov otac putem medija, ali snimljeni dokumentarni film pod nazivom 'Dijete', čija je autorica dugogodišnja novinarka Elma Kazagić, zorno i bolno prikazuje kakvog je mladića ovaj svijet izgubio. Cijeli svijet, a ne samo njegovi roditelji i rodbina.

Youtube Federalna

U doba kad se David rodio bila su to teška vremena za Davora i Suzanu, živjeli su kao podstanari, u financijskom škripcu. Čim se on rodio sve je to zaboravljeno, Davor govori kako je istog trena kada ga je unio preko praga u njihov skroman dom ušao je i Davidov miris. Bio je dugačka, ali malo mršava beba. "Naspavali smo se uvijek kraj njega i kraj Teodore, kraj obadvoje djece", prisjeća se Davor Dragičević u dokumentarnom filmu 'Dijete'.

"Uvijek je težio nečem većem, on se još u osnovnoj školi počeo iskazivati. Vidjela se razlika između njega i njegovih drugova po računarima, po informatici. Znao je 10 puta više od njegove generacije", kaže majka Suzana. Njegovi prijatelji prisjetili su se kako su se upoznali, družili te kako ih je uvijek branio.

David je volio život, sve. "Životinje, pse, košarku, nogomet, Partizan, drugove, drugarice, školu baš i nije, ali je volio IT tehnologiju, išlo mu je. Kad sam mu uplatio ratu IT akademije bio je oduševljen, skočio je tu odozgo s te stepenice kao da sam mu čitav svijet dao", opisuje otac.

Prisjeća se kako je njegov sin uvijek pješke išao, tisuću puta bi ga sreo autom i David bi ga uvijek odbio za prijevoz. "Ja sad tu non stop idem autom, nema njega i njegovog hoda... Kome sam ja pravio dijete. A vratit ću im ja, za sve njegovo ne za moje. Ja nisam bitan", sa suzama u očima govori Davor.

Posebno emotivno opisala je posljednji susret sa sinom majka Suzana. Tom prilikom kupila mu je i poklonila novi laptop. Davida je to jako razveselilo. "Inače nije volio da se slika s roditeljima, ali taj put je htio. To su one slike gdje sam ja sa svom svojom djecom. Na hodniku stojimo, kod mame moje, ja njemu kažem: 'Čuvaj se!' On meni kaže: 'Nemoj da brineš ništa, brini o Teodori i o Andreju!' Eto to je zadnje", kroz plač govori majka Suzana.

Te večeri, 18. ožujka njezin najmlađi sin bio je bolestan, odvela g aje kod doktora, dok je sjedila u čekaonici zvao ju je brat bivšeg supruga, Zoran. "Kaže - Nema Davida! Ne možemo ga naći. Ja znam samo da sam izašla van i da sam vrištala. Ne sjećam se ničega. Odmah smo se spakirali i došli. Došli smo u zoru, 19. Ne sjećam se puta, ne sjećam se ničega. Znam samo da sam Davora u jednom momentu nazvala i da je vrištao u slušalicu. I odmah sam znala da nešto nije u redu, jer znam svoje dijete. Odmah sam znala da nešto nije u redu", opisuje Suzana.

Youtube Federalna

Nakon natezanja s policijskim izvještajima u dokumentarcu se mogu vidjeti i mučne scene uhićenja u centru Banja luke, gdje su uz Davidove roditelje policajci pohvatali i druge prosvjednike.

"Vidim ja njega non-stop, tu je ali nikako ga ne sanjam. Ne sanjam ništa devet mjeseci. Dva mjeseca prva nisam spavao nikako. Malo se i svađam s njim. Pričam nekad. Mislim da me sputava radi sestre. Ali nemoj me sputavati. Kao da mi priča. Radi Teodore. Ali nemoj, ti si mrtav, bit ću i ja, neka svi budemo. Nek nas sve pobiju, nije problem. Pa pobilo nas je. Njega, mene, prezime... pobilo", ogorčeno kaže Davor Dragičević.

Otac Davor nakon tih uhićenja je pušten zatim je za njim raspisana tjeralica. Jučer je u razgovoru za N1 kazao da je pobjegao na sigurno, jer ga žele ubiti.

"Svoju lokaciju neću otkriti, u dobrim sam rukama, među dobrim ljudima i na sigurnom. Hvala ljudima koji su mi pomogli da dođem na slobodno mjesto, to su ljudi bez obzira na vjeru i naciju. Mene ubiti neće", poručio je Davor Dragičević.

facebook/pravda za davida

Damir Krajac / CROPIX

Davidova molitva

Oče naš koji si na nebesima
oslobodi naše duše zemaljskog zla i donesi nam slogu za raj na zemlji
Oprosti krivima i blagoslovi nedužne, očisti planetu od užasa koji smo stvorili i dopusti joj da se preporodi
Oslobodi naša srca i umove mržnje kako bi postali jedno
Oče naš koji si na nebesima čije ime u molitvama spominjem
Blagoslovi me budućnosti kroz koju ću donijeti puno ovoj zemlji
Hvala ti bože što si uz mene, čuvaj me i gledaj me
Pomozi mi da prođem kroz sve strahove da me ne bi pratili dalje u životu
Neka moje srce i tvoje kucaju zajedno u ritmu i ne dozvoli da se razdvoje
Oče naš koji si na nebesima
Hvala ti za život i za svu sreću koju nam donosiš
I hvala ti za tugu poslije koje sunce sija još jače
Amin

pravda za davida

david dragičević

davor dragičević

Suzana Radanović

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter