Hoće li nam što ostati za poklone?

Veliko istraživanje u 40 zemalja Europe: Hrvati na hranu potroše trećinu plaće, naravno da smo među najgorima u Europi


Daniel Radman
22.12.2018.16:00
Veliko istraživanje u 40 zemalja Europe: Hrvati na hranu potroše trećinu plaće, naravno da smo među najgorima u Europi
Davor Pongracic / CROPIX

sažeto

Od EU zemalja veći su troškovi tek u Latviji, Rumunjskoj i Bugarskoj


Daniel Radman
22.12.2018.16:00

Ruska agencija RIA napravila je veliko istraživanje o potrošnji europskih kućanstava na hranu, alkohol i cigarete, zatim izlaske u kafiće i restorane te za kulturne sadržaje. S zadovoljstvom su objavili vijest da je najgore Ukrajincima koji moraju čak 40 posto svog kućnog budžeta potrošiti na hranu, no ni Hrvatska tu ne kotira puno bolje, tj. puno bliže smo dnu nego vrhu.

U Luksemburgu, koji predvodi ljestvicu, kućanstva će na prehranu potrošiti tek 8,7 posto, a zatim slijede Velika Britanija i Nizozemska s 10, odnosno 10,6 posto. U Hrvatskoj će čak 29 posto kućnog proračuna otići na hranu, a od EU zemalja veći su troškovi tek u Latviji, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Davor Pongracic / CROPIX

No, kad se uzme u obzir potrošnja na alkohol i cigarete, situacija se okreće. RIA kaže da Hrvatima na poroke ode 3,3 posto, a tu smo na 13. mjestu od 40 zemalja. Rumunji su lideri u ovoj kategoriji, 8,2 posto im ode u ove svrhe, a za njima slijede još dvije balkanske zemlje, Bugarska (5,1) i Srbija(4,7).

Zanimljivo, iako smo na glasu da cijele dane provodimo po kavama, u kafićima i restoranima trošimo tek 2,7 posto buždeta, no treba uzeti u obzir i da su kod nas ti troškovi niži nego u većini zemalja. Troškovi kulturnih sadržaja iznose samo šest posto kućnog proračuna, a kako su u istraživanje uključene zemlje izvan EU-a uspjeli smo se ugurati na sredinu 'kulturne ljestvice'.

hrana

hrvati

potrošnja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter