Kim se nešto ljuti?

Veliki vođa opet u lošoj fazi, vrijeđa sve redom, odbio nekoliko poziva na važne susrete


100posto
21.11.2019.13:00
Veliki vođa opet u lošoj fazi, vrijeđa sve redom, odbio nekoliko poziva na važne susrete
Cropix / Reuters

sažeto

Kim Jong-un prvo je skresao Trumpu, da bi sada odbio sastanak s predsjednikom Južne Koreje


100posto
21.11.2019.13:00

Sjeverna Koreja odbila je poziv za lidera Kim Jong-un idući tjedan sudjeluje planiranom summittu u Seulu sa zemljama jugoistočne Azije (ASEAN). Obrazložili su to rečenicom da 'sada nije vrijeme' zbog zategnutih veza, prenijeli su danas sjevernokorejski mediji.

Ova odbijenica došla je nekoliko dana nakon što je iz Kimovog tabora stigla i košarica za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Službeni poziv Kimu poslao je južnokorejski predsjednik Moon Jae-in još 5. studenog.

Idućeg tjedna u Busanu u Južnoj Koreji održat će se sastanak lidera zemalja ASEAN-a kako bi se obilježila 30. godišnjica te organizacije.

Kako je prenijela sjevernokorejskog KCNA agencija, Sjeverna Koreja je zahvalila na pozivu i zatražila od svog južnog susjeda razumijevanje da "se ne može naći niti jedan legitiman razlog za Kima da sudjeluje".

Kao uvrijeđena mlada

"Zbunjujuće je što su predložili razgovor o međukorejskim odnosima na tako neprikladnom multilateralnom mjestu, čak i nakon što su doživjeli neuspjehe oslanjajući se toliko na SAD", navodi KCNA.

Možda je znakovito, a možda mu je samo loš mjesec, što je sjevernokorejski veliki vođa i u svađi s Trumpom. Prvo je izvrijeđao bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, nazvao ga je "bijesnim psom, kojeg štapom treba prebiti na mrtvo ime".

To je bilo previše čak i za lakog na tipkovnici Trumpa, koji je na svom Twitteru odgovorio kako njegov rival "nije bijesan pas i da je donekle bolji od toga", poruku je završio s "Vidimo se uskoro".

Na taj nagovještaj mogućeg susreta ove dvojice predsjednika, negativno su reagirali iz Pjongjanga. Otklonili su svaku sumnju i objasnili Trupu da se ne nada sastanku. "Pjongjang nema interesa omogućiti Trumpu sastanak s kojim će se hvaliti, ako zauzvrat neće dobiti ništa od suštinskog značenja".

Donald Trump

Sjeverna Koreja

Kim Jong Un

newsletter

Prijavite se na Newsletter