LITO IDE, GDJE ĆETE VI?

Veliki test iznajmljivača apartmana: Dobrodošli ste s djetetom, može i pas, ali popust ne daju ni rodbini


Tomislav Kukec
18.06.2018.21:00
Veliki test iznajmljivača apartmana: Dobrodošli ste s djetetom, može i pas, ali popust ne daju ni rodbini

sažeto

Uoči početka turističke sezone istražili smo što se i pod kojim uvjetima može pronaći na Jadranu


Tomislav Kukec
18.06.2018.21:00

Broj turista koji godišnje posjete našu zemlju svake je godine sve veći, a samim time raste i turistička ponuda, koja odavno nije više, srećom, ograničena samo na onu poznatu 'sunce i more'. 

Procjene govore kako nas i ove godine očekuje rekordna turistička sezona, zbog čega će se u našu zemlju sliti stotine tisuća stranih gostiju.Nedostatak hotelskog smještaja već je godinama problem u Hrvatskoj, jer ponuda naprosto ne može pratiti rast turističke potražnje. Zbog toga, ali i niže cijene smještaja u privatnim objektima, velik broj turista odlučuje se noćiti u privatnim smještajima.

Ozbiljan biznis

Iako smo navikli da takve objekte vode simpatične nonice koje nas vuku za rukav na autobusnim kolodvorima diljem Jadrana, čini se kako je njihovo vrijeme na izmaku. Privatni iznajmljivači ozbiljan su biznis, u kojem se godišnje okrenu stotine tisuća kuna, a ponuda se manje više preselila na internet, od svjetski poznatih stranica poput Booking.coma, do manjih online oglasnika. 

Kako bismo se uvjerili što se to točno nudi na Jadranu i po kojim cijenama, okrenuli smo nekoliko brojeva istaknutih u oglasima, od Kvarnera do Južne Dalmacije. Predstavljali smo se kao turisti koji traže smještaj za sebe i svoju obitelj. Nekad je to značilo da nas ima troje-četvero, a nekad da sa sobom vodimo i psa. Zanimalo nas je kako iznajmljivači reagiraju na neke uobičajene situacije i hoće li nam neke stvari htjeti dodatno naplatiti. Primjerice, nekoliko kolega iz redakcije imalo je iskustva kako iznajmljivači redom oglašavaju klima-uređaje, no kada se dođe u smještaj kažu kako se daljinski od klime dodatno naplaćuje, nekad i do 5 eura po danu. 

Najprije smo nazvali apartman na Krku, gdje se javio ljubazan muškarac koji je najprije pitao gdje smo vidjeli oglas. Kada smo rekli da je riječ o jednom internet oglasniku, rekao nam je da je cijena apartmana inače 50 eura, no u sezoni koja počinje 1. srpnja iznos se penje na 70 eura. 

To, dakako, znači da je u cijenu apartmana uključena cijela obitelj. Ovdje smo se predstavili kao tročlana obitelj s jednim djetetom. Kako dolazimo početkom srpnja, zanimalo nas je postoji li mogućnost da cijenu ipak malo spustimo. OK, možda ne na 50 koliko je u lipnju, ali možemo li barem na 60 eura po noćenju. Kada je riječ o boravku od 8 dana, odnosno sedam noćenja, to je razlika od 70 eura koju bismo lijepo mogli potrošiti na sladolede i kolu tih dana. Na žalost, ništa. 

Uvjeti su uglavnom standardni

"Gledajte, cijena je takva na cijelom otoku. Nadam se da shvaćate, ali imamo sasvim dovoljno gostiju i nemam razloga vama dati jeftinije ako znam da ću apartmane ionako napuniti", rekao nam je iskreni i - moramo reći - vrlo ljubazni iznajmljivač. Krenuli smo se potom raspitivati o uvjetima. A oni su manje više standardni. Dakle, u cijenu našeg apartmana uključen je bračni krevet, a treći ležaj namijenjen je djetetu. Postoji i kauč. Tu je mala kuhinjica u kojoj se, kako nam je rekao, "bez problema može nešto skuati, tako da ne morate trošiti po restoranima". Klima uređaj, kao i wi-fi, dodatno se naplaćuju, a apartman je udaljen 250 metara od mora. Računica - za 7 noći potrošit ćemo oko 3.600 kuna. Kako zovemo iz Zagreba, Krk nam je dosta blizu, pa nećemo morati toliko dati na cestarine i benzin, što naše ljetovanje čini malo primamljivijim. 

Idemo malo južnije. U Makarskoj nam je u oči upao lijep apartman, udaljen svega dva kilometra od centra grada. Iako, dakle, nismo u samom gradu, iznajmljivač nas uvjerava kako je to prednost, jer nema turističke vreve i gužve, a "na moru ste ionako za pet minuta". 

Cijena ovog apartmana je 40 eura. Na oglasniku je bilo navedeno 50, ali kad smo nazvali čovjek je sam od sebe rekao da je cijena 40 eura po noći, za cijelu obitelj. Raspitivao se koliko nas ima. Kada smo rekli da nas je troje -  mama, tata i dijete, ponovio je tu cijenu. A onda smo pokušali ići korak dalje.

Nema vau-vau

"Ma znate, imamo i psa ali još nismo odlučili što ćemo s njim preko ljeta", bacili smo 'udicu'. 

 "A čujte, ja protiv pasa nemam ništa. Ali što ako bude lajao i budio druge goste? To mi onda nije u redu, znate, morate me razumit", govorio je čovjek. 

Uvjerili smo ga da je naš mali pas lijepo odgojen i da sigurno neće praviti nikakve probleme, a kamoli lajati. Uz malo nećkanja, čovjek je rekao da je pas dobrodošao, ali da mi moramo jamčiti da neće lajati. Drugim riječima, ako naš pas zalaje, proći će kao slavni pas Medo - protjeran i u gezilu. No, to je doista za očekivati, jer smo sigurni da ima gostiju koji će se žaliti i tražiti povrat novca već na prvi vau-vau. 

Krenuo je razgovor o dobi djeteta. Kada je čuo da je dijete staro 10 godina, iznajmljivač je ipak malo povećao cijenu. 

"A znate, onda neka bude 45. Inače naplaćujemo i više, jer samo dijete do 3 godine je gratis. No, evo, dajte još 5 eura više po noći pa ćemo to tako riješiti", rekao je čovjek. To je, zapravo, minimalna razlika, no riječ je o oko 210 kuna za tih sedam noći. Uvjeti standardni - klima, parking, kuhinjica. Sedam noćenja - 2072 kune, ali i dug put do juga, do Makarske. 

Idealna prilika

Istraživanje nas dalje vodi u Split, gdje pronalazimo uvjerljivo najpovoljnije ljetovanje za obitelj. Ovdje nismo ni stigli reći koliko imamo djece, a čovjek nas je već prekinuo. 

"Mene ne zanima koliko vas ima. Stan se iznajmljuje čitav, a cijena je 45 eura po noći. No uvjet vam je da imate barem tri noćenja", rekao nam je ljubazno. I tu pokušavamo 'provocirati' s pitanjem kućnog ljubimca, no muškarac nas opet prekida. 

"Stan je stan, iznajmljujem ga za tu cijenu i koliko od da vas ima, a tu su uključeni i ljubimci, cijena je ista". 

Napominje kako se stan nalazi u zgradi nedaleko bolnice Firule, te da ima internetski priključak i klima uređaj. Parkirno mjesto nije na raspolaganju. 

"Ali, ne morate brinuti, ima okolo sasvim dovolljno mjesta", kaže. 

Pokušavamo sniziti cijenu, barem za pet eura po noći, no muškarac nije voljan. 

"Ne znam, tek sam stavio oglas. Javite se par dana prije nego što krenete na put, ako još neću imati nikoga tih datuma, možda se možemo dogovoriti. Inače, popust se ne daje ni rodbini, mi od ovog živimo", kroz polusmijeh će čovjek. 

Zadnji poziv odveo nas je u Istru. Htjeli smo provjeriti kako bi se ovdje, u Rovinju, proveo gay par. Opet standardno - klima, internet, televizija i blizina mora. Prednost je prekrasna veranda. 

"Je li sigurno da dođemo dečko i ja, ne znam kakvi su ljudi, hoće li biti kakvih problema", pitamo simpatičnu gospođu. Ona će iskreno. 

"Mene ti to iskreno ne zanima tko ste i što ste. A sigurno da će vam netko dobacit ako budete neugodni. Ali ako ste normalni ljudi kao i svi naši gosti, vjerujte, neće vam nitko ništa", kazuje gospođa, pa dodaje da ona voli sve ljude, bez obzira na to "što su". 

A bili mi gay ili ne, i ovdje je cijena fiksna - 60 eura po noći. Tako da će nas sedam noćenja koštati 3.108 kuna. 

turizam

ljeto

turisti

Jadran

apartmani

iznajmljivači

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter