POVIJESNA ODLUKA KOJU ZAGREB NIKAD NEĆE DONIJETI

Velika europska prijestolnica upravo je zabranila automobilima ulaz u svoj centar


Tomislav Kukec
30.11.2018.20:00
Velika europska prijestolnica upravo je zabranila automobilima ulaz u svoj centar
Jason Lee / REUTERS

sažeto

Još četiri europska grada odlučila su reducirati ili naplaćivati vožnju centrom iz ekoloških razloga


Tomislav Kukec
30.11.2018.20:00

Većina automobila ubuduće neće biti dobrodošla na području od čak 472 hektara središta španjolske prijestolnice Madrida, odlučile su gradske vlasti.

Cilj je smanjiti zagađenje

Radikalna odluka donesena je kako bi se poboljšala kvaliteta zraka u središtu grada, a kako je pojasnila progresivna gradonačelnica Manuela Carmen, ulazak u "zabranjeno područje" bit će dopušten samo vozilima stanovnika centra te vozilima javnog prijevoza. Sva druga vozila morat će biti ostavljena na javnim parkiralištima ili, pak, imati certifikat da ne zagađuju okoliš.

Mjera je, kako javlja Euronews, dio plana kojim se također smanjuje i cirkulacija starih modela automobila koji drastično zagađuju zrak. 

Cilj je smanjiti zagađenje zraka u glavnom gradu Španjolske za barem 40 posto, jer je prošle godine utvrđeno kako je kvaliteta zraka u Madridu iznimno loša. 

Još su četiri grada dosad odlučila, s istim ciljem, reducirati broj vozila u svom centru. U središtu Londona vozila moraju plaćati oko 100 kuna dnevne "ulaznice" od ponedjeljka do petka, švedski gradovi Stochkolm i Gothenburg naplaćuju posebne ekološke takse onima koji se žele voziti centrom, a promet centrom ograničio je i Milano.

Malteška prijestolnica Valetta također razmišlja o uvođenju sustava smanjenja zagađenja zraka u centru. U Zagrebu se, pak, veselo vozimo gdje hoćemo.

 

Španjolska

ekologija

Madrid

zaštita okoliša

zagađenje zraka

kvaliteta zraka

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter