VELIKI KORAK U OČUVANJU OKOLIŠA

Velika Britanija će zabraniti plastične slamke i štapiće za uši


Iris Hazler
07.05.2018.14:35
Velika Britanija će zabraniti plastične slamke i štapiće za uši
Profimedia

sažeto

Istraživanja pokazuju kako svake godine milijun ptica i više od sto tisuća morskih sisavaca umire zbog posljedica plastičnog otpada u oceanima


Iris Hazler
07.05.2018.14:35

Očuvanje našeg okoliša i svjetskih oceana sve je aktualnije pitanje, a premijerka Theresa May namjerava pozvati sve ostale države Commonwealtha da se pridruže borbi protiv zagađenja plastičnim materijalima, piše CNN.

Velika Britanija je ''svjetski vođa'' po pitanju borbe protiv plastike, a Vlada Velike Britanije je izdvojila 61,4 milijuna funti za financiranje globalnih istraživanja i poboljšanja u gospodarenju otpadom u zemljama u razvoju.

Profimedia

Ministar za okoliš Michael Gove najavio je kako će ove godine pokrenuti konzultacije o planovima zabrane plastičnih slamki, a sama industrija će imati dovoljno vremena na raspolaganju za prilagodbu. Vlada će također predložiti isključivanje plastičnih slamki koje se koriste u medicinske svrhe.

Jednokratna plastika opustošuje naša mora te je smrtonosna za naše dragocjeno okruženje i životinjski svijet i stoga je bitno da djelujemo sada.

Mnoge tvrtke u Velikoj Britaniji već su krenule s poduzimanjem koraka u što manjoj upotrebi plastičnih slamki, a posljednja istraživanja pokazuju kako svake godine milijun ptica i više od sto tisuća morskih sisavaca umire zbog posljedica plastičnog otpada u oceanima.

iStock

Louise Edge, oceanska aktivistkinja iz Greenpeacea UK, izjavila je kako je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva napravila velik potez zabranom jednih od iznimno problematičnih jednokratnih plastičnih materijala, ali da je važno ići dalje te zabraniti i ostalu plastiku.

Nastavno cijeloj problematici, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uskoro namjerava uvesti plaćanje pologa za plastične boce kojim će zahtijevati od kupaca da plate dodatne pristojbe pri kupnji jednokratnih plastičnih ambalaža za piće, koji će im biti vraćen nakon što se one recikliraju.

ekologija

plastika

onečišćenje vode

plastične slamke

štapići za uši

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter