Jesu li pretjerali?

Veganski aktivisti ispekli psa nasred ulice, a papi Franji nude milijun dolara za dobrotvorne svrhe ako se u korizmi odrekne mesa


Mia Mitrović
06.02.2019.18:00
Veganski aktivisti ispekli psa nasred ulice, a papi Franji nude milijun dolara za dobrotvorne svrhe ako se u korizmi odrekne mesa
REUTERS

sažeto

Nije još poznato hoće li poglavar Katoličke crkve pristati na ovaj neobičan izazov


Mia Mitrović
06.02.2019.18:00

Prije dva tjedna aktivisti PETA-e zapanjili su svijet roštiljanjem 'psa' na ulicama Sydneya. Naravno, pas je bio lutka, a time su odlučili dokazati tezu da između psećeg i bilo kojeg drugog mesa nema razlike. Ovakav tip militantnog aktivizma razbjesnio je australsku javnost. Aktivisti se brane tvrdnjom da nisu oni ti koji su ekstremni, već mesna industrija koja nehumano tretira životinje, a uz to je odgovorna za deforestaciju i zagađenje planete.

Aktivisti za prava životinja ponovno su zapanjili svijet u srijedu kada su papi Franji uputili neobičan prijedlog: ako se u korizmi odrekne mesa, donirat će milijun dolara u dobrotvorne svrhe. Prijedlog je papi uputio 12-godišnji Genesis Butler, a cilj mu je skrenuti pozornost svjetske javnosti na mesnu industriju kao jednog od glavnih uzročnika klimatskih promjena.

Globalni influencer

Papa Franjo u svojim obraćanjima i poslanicama često govori o klimatskim promjenama stoga se 12-godišnjaku iz Kalifornije učinilo kako bi mogao prihvatiti njegov prijedlog. On sam je vegan od šeste godine i sudjeluje u mnogim prosvjedima protiv okrutnosti prema životinjama, piše Guardian.

Ronald Goršić/CROPIX

Ovu kampanju podupiru i mnogi celebovi poput Paula McCartneya, Mene Suvari i Mobyja. Za korizmeni izazov izabran je papa zbog svog globalnog utjecaja i autoriteta, osobito u Južnoj Americi gdje je proces krčenja šuma zbog mesne industrije najizraženiji.

Ako papa pristane, milijun dolara bit će donirano fondaciji Blue Horizon koja se bavi proizvodnjom biljne hrane i 'eliminacijom životinja iz globalnog hranidbenog lanca'. Usprkos dobroj namjeri, ovaj korizmeni izazov zvuči pomalo kao ucjena, a hoće li Sveti Otac pristati, bit će poznato uskoro.

papa Franjo

aktivizam

vegani

korizma

veganski pokret

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter