predsjednik u ratu s vatikanom

'Većina svećenika je gay. Vatikan bi trebao napustiti celibat i dopustiti im da imaju dečke', kaže osebujni državnik


Daniel Radman
13.01.2019.08:30
'Većina svećenika je gay. Vatikan bi trebao napustiti celibat i dopustiti im da imaju dečke', kaže osebujni državnik
Ilustracija / Getty Images

sažeto

Prema procjeni filipinskog predsjednika 'gotovo 90 posto' svećenstva je homoseksualne orijentacije


Daniel Radman
13.01.2019.08:30

'Većina svećenika su gay. Vatikan bi s time trebao u izaći javnost, napustiti celibat i dopustiti im da imaju dečke', posljednja je u nizu provokativnih izjava filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea u njegovom sukobu s crkvom.

Prema procjeni osebujnog državnika, 'gotovo 90 posto' svećenstva je homoseksualne orijentacije, a to vodi 'potiskivanju rasprostranjenih homoseksualnih sklonosti'. Inače, sam Duterte nije poznat po homofobnim izjavama, u jednom medijskog istupu je rekao da bi 'mogao postati biseksualan', a također je naglasio da nema ništa protiv istospolnih brakova.

No, u zadnje vrijeme agresivnije je krenuo prema crkvi.

'Kada biskup prođe, napravite zasjedu. Taj ku**in sin je pun novca. Ubijte sve biskupe, ianako su beskorisni', glasio je njegov prošlotjedni poziv na linč.

Da sam Bog, spalio bih sve nevjernike

Getty Images

Osim što je u sukobu s crkvom kao institucijom, Duterte također rado ulazi i u teološka pitanja. Tako je nedavno koncept svetog trojstva nazvao glupošću, a ni malo ga nije impresionirala činjenica da je Bog dopustio da ga razapnu.

'Ja sam Bog i dopustio bih vam da me razapnete? Pa samo bi rekao 'munje i gromovi, dovršite ih sve. Spalio bih sve nevjernike', izjavio je Duterte.

Tada je i dodao da je beskorisno moliti se svecima jer su oni živjeli prije 3.000 godina i, uvjeren je, nemaju razloga da im bude stalo do nas.

Ako postoji dokaz da Bog postoji, daje ostavku

Inače, svojedobno je Duterte obećao podnijeti ostavku ukoliko itko dokaže da Bog postoji.

'Ako postoji i jedan svjedok koji mi to može dokazati - možda s fotografijom ili selfijem - odmah ću podnijeti ostavku', izjavio je.

Službeno, Duterte je u ratu s Katoličkom crkvom jer je po vlastitom priznanju bio žrtva zlostavljanja svećenika. No, od njegovog dolaska na vlast – i rapidnog povećanja izvanistitucionalnih ubojstava - crkva mu je veliki politički protivnik, pa svaku priliku koristi da uljulja njezinu poziciju u filipinskoj javnosti.

Vatikan

Filipini

Rodrigo Duterte

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter