imate huawei ili ga planirate nabaviti?

Već je jedna tvrtka prošla kroz sve ovo i nije propala. Google je zagrčao život vlasnicima ovih mobitela, a donosimo glavne promjene koje ih očekuju


Daniel Radman
20.05.2019.10:20
Već je jedna tvrtka prošla kroz sve ovo i nije propala. Google je zagrčao život vlasnicima ovih mobitela, a donosimo glavne promjene koje ih očekuju
Zeljko Puhovski / CROPIX

sažeto

ZTE je imao slične sankcije i platio je milijardu dolara, je li riječ tek o Trumpovom igrokazu?


Daniel Radman
20.05.2019.10:20

Kada je američki predsjednik Donald Trump proglasio ekonomsko izvanredno stanje, a Huawei i 70 povezanih tvrtki stavio na tzv. crnu listu, mediji su najavljivali da bi mogao stići definitivni kraj kineskog tehnološkog giganta. Nakon što je i Google objavio da prekida suradnju, sad se čini izglednim da bi Kinezi već sutra mogli staviti ključ u bravu. Ili pak ne? Ovo su ključne stvari koje bi trebali znati ako imate Huawei, planirate kupiti takav mobitel ili vas jednostavno zanimaju ekonomske trzavice između globalnih supersila.

Što je značilo stavljanje Huaweia na crnu listu?

Profimedia

Uvod u sinoćnju odluku Googlea bilo je proglašenje ekonomski izvanrednog stanja i stavljanje Huaweia na crnu listu od strane Trumpa. Dakle, u vremena izvanrednog stanja vlada ima pravo zabraniti tehnologiju i usluge tvrtkama iz inozemstva ukoliko smatraju da predstavljaju neprihvatljiv rizik po nacionalnu sigurnost. Znači, Huawei ne može kupovati nikakvu tehnologiju od Amerikanaca, niti sa svojim uslugama može sudjelovati na tamošnjem tržištu, a konačnu odluku o razmjerima sankcije donijet će kroz pet mjeseci.

Koliki je to udarac za Huawei?

Kao što smo rekli, Huawei na osnovi ove odluke može nabavljati tehnologiju samo uz odobrenje američke vlade, a isto vrijedi i za prodavanje svoje usluge. Što se usluga tiče, prodaja mobitela u SAD-u im ionako nije prioritet, već rad na projektu ugradnje 5G mreže. To bi im moglo izbiti ogroman novac. No, imat će strašnih problema i zbog činjenice da im je, primjerice, glavni dobavljač mikroprocesora američki Qualcomm bez kog su ostavljeni na cjedilu. Samo bez Qualcoma, kaže jedan insajder, Huawei ne može održati tekuće poslovanje, u prijevodu, bit će osuđeni na prekid proizvodnje mobitela i telekomunikacijske opreme.

Je li neka kineska tvrtka već prošla ovo?

Odgovor glasi 'da'. Tvrtka ZTE, čije ste proizvode mogli kupiti u Hrvatskoj, našla se na crnoj listi jer su ih Amerikanci optužili da krše sankcije protiv Irana i Sjeverne Koreje. Tri mjeseca nisu mogli računati na Qualcommove čipove i korištenje sustava Android, no 'pomilovani su odlukom Donalda Trumpa. Doduše, pomilovanje su platili kaznom od milijardu dolara i američkim nadzorom tvrtke. Mnogi smatraju da Trump želi slično odigrati i s Huaweijem.

Google se priključio sankcijama. Kakve su posljedice po korisnike Huawei mobitela?

GettyImages

Za mnoge je iznenađujuće što se Google izjasnio u roku od tri dana, mogli su strateški čekati. No, ipak nisu. Ukoliko već posjedujete mobilni uređaj Huawei, za vas ovo ne znači apsolutno ništa. Vlasnici takvih uređaja neće se 'retroaktivno kažnjavati'. Ako imate Hauwei, i dalje ćete bez problema koristiti Google aplikacije te skidati nova nova ažuriranja.

No, sankcija bi trebala odvratiti buduće korisnike. Huaweijevim mobitelima koji podržavaju sustav Android ovim je potezom Googlea onemogućena nadogradnja softvera (osim onih verzija koje imaju open source licencu), a sve buduće verzije neće imati pristup Googleovim aplikacijama, između ostalog i Gmailu i Google Play Storeu.

Donald Trump

SAD

Kina

zabrana

google

sankcije

Huawei

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter