Dno Dna u Bilicama

'Već drugi put se to dogodilo, prava šteta bi bila da smo išli na intervenciju', razgovarali smo s vatrogascima kojima su ukrali gorivo i ulili vodu u jedini ispravni kamion


Valerija Bebek
03.07.2019.12:00
'Već drugi put se to dogodilo, prava šteta bi bila da smo išli na intervenciju', razgovarali smo s vatrogascima kojima su ukrali gorivo i ulili vodu u jedini ispravni kamion
Facebook DVD Bilice

sažeto

Dežuraju u sovje slobodno vrijeme između regularnih poslova čuvaju općinu od požara i onda im netko to napravi


Valerija Bebek
03.07.2019.12:00

Toplotni udar hara zemljom, a pravo je čudo što požari već nisu počeli harati obalom i zaleđem. Shodno ulasku u visoku sezonu sva vatrogasna društva su u stanju pripravnosti, ali nešto što se dogodilo u Bilicama stvarno natjera čovjeka da se zapita tko to živi pored nas. Kratka i jasna poruka koju su članovi DVD-a Bilice objavili na svom Facebook profilu izaziva blagu jezu.

"Zamolio bi ove šta nam kradu gorivo iz kamiona da nam makar ne ulivaju vodu u rezervoar jer su nas s tim dovoljno oštetili te nam ne moraju stvarati dodatnu štetu", napisali su vatrogasci iz Bilica.

Razgovarali smo s predsjednikom DVD Bilice Željkom Mikulandrom koji nam je objasnio što se točno dogodilo u utorak ujutro. Kao i svakog jutra članovi ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva dolaze na smjenu u osam sati ujutro, da bi dežurali sve do 20 sati.

"Kolege su išle po drugog kolegu i kao svakog dana napravili su provjeru vozila, kamion je upalio, krenuli su. Napravili su stotinjak metara i vozilo se zaustavilo. Prvo smo pomislili da nema goriva, ali kazaljka je pokazivala da je tank napola pun. Daljnjom provjerom, odnosno kada smo umetnuli štap u rezervoar, shvatili smo da je u njemu voda", rekao nam je Željko Mikulandra. To im je netko napravio u noći s ponedjeljka na utorak.

Prvo što su tada morali napraviti je otkloniti kvar. "Štete na sreću nema, jer imamo kolege, njih trojicu, koji su automehaničari pa su odmah djelovali. Odšlepali su vozilo kod jednog u garažu, on je odmah ispraznio tank, nalio novo gorivo i ulio specijalne aditive koji čiste motor od vode. Pa smo tako, brzo se vratili u funkciju", objasnio je Mikulandra. To brzo, trajalo je ipak nekoliko sati.

Facebook DVD Bilice

I on i svi drugi članovi DVD-a u vatrogasnoj postrojbi su dobrovoljno, kako i samo ime kaže. Što znači da uz ova dežurstva rade i regularne poslove. Što smo mogli i čuti, jer naš razgovor smo vodili u nekoliko navrata budući da je Mikulandra bio na svom poslu te nije mogao nadugačko pričati.

Tko je to učinio neće baš lako saznati jer nemaju nadzornu kameru, a kamion je parkiran na parkiralištu ispred DVD-a koje je u mraku, nemaju reflektor. "Na žalost nemamo nadzornu kameru, svi mi kao DVD-i smo slabi s financijskim sredstvima", kazao je.

Međutim, ovo nije prvi put da im se tako nešto dogodilo. "Prošle godine nam se ovo dogodilo prvi put, ali bilo je već pred kraj sezoni. I baš kako je bio kraj sezone nitko nije reagirao. Mislili smo da je netko slučajno... Ali ovo je sad drugi put. Nismo prijavljivali policiji. Nije to neka šteta, 25 litara goriva. Ali šteta bi bila da je vozilo ne daj bože trebalo ići na intervenciju", objašnjava Mikulandra.

Facebook DVD Bilice

Jer da je negdje gorjelo, oni bi mogli doći tek za nekoliko sati. U DVD-u imaju dva vozila ovo spomenuto i drugo koje bi danas trebao biti osposobljeno, jer je manje vozilo bilo u kvaru.

Dežuranje u DVD-u izgleda tako da se dolazi na smjenu u osam i ostaje se u smjeni 12 sati. Prvo se obavlja provjera vozila, jesu li u funkciji, pregledavaju se gume, motor i oprema. "Zatim se kreće u obilazak - ili u obilazak požarnih puteva i kroz općinu i čekaju se intervencije. Ove godine smo imali za sada jednu intervenciju, sezona je tek počela. Obično DVD-i ne izlaze prvi nego JVP. Tek ako je nekakva veća šteta, požar većih razmjera onda zovu DVD-e u ispomoć", objasnio je Željko Mikulandra.

Facebook DVD Bilice

vatrogasci

DVD Bilice

Bilice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter