TUĐMAN, MITTERAND, PUTIN... nisu bili pošteđeni skandala

Vanbračna djeca političkih elita: 'Jedino obećanje koje je ispunio bilo je ono da nikad neće vidjet svoju kćer'


Daniel Radman
01.07.2019.21:00
Vanbračna djeca političkih elita: 'Jedino obećanje koje je ispunio bilo je ono da nikad neće vidjet svoju kćer'
Profimedia / Cropix / Getty Images

sažeto

 


Daniel Radman
01.07.2019.21:00

Početkom 90-ih, tamo negdje '92.-'93., Franjo Tuđman je okupio svoje najbliže suradnike kako bi ih informirao oko novog, demokršćanskog smjera HDZ-a. Dakako da je i prije toga 'stožerna stranka' koketirala s Crkvom, no prvi je predsjednik Hrvatske – kao čovjek s komunističkom prošlosti koji se te stigme htio posve riješiti – HDZ, osim kao nacionalnu, tada htio jasno definirati i kao konzervativnu stranku.

Panika među HDZ-ovcima

Goran Mehkek / CROPIX

Kružile su priče kako je HDZ-ovce, one koje nisu živjeli 'uzoritim kršćanskim životom', tada uhvatila panika. Da bi o(p)stali u stranci, morali su se prikloniti novom pravcu. Neki su 'legalizirali' svoje izvanbračne zajednice, neki su ostavljali ljubavnice, a bilo je i onih koji su – da ih sutra ne bi ucjenjivali, takva su bila vremena – pod hitno priznavali svoju izvanbračnu djecu.

Ironično, Tuđman je od svojih suradnika tražio 'čestit kršćanski život', a onda se u njegovoj kući dogodilo upravo ono što nije htio da se dogodi u stranci. U listopadu 1998. tada još uvijek predsjednik dobio je unuka. No, javnost to nije saznala. Njegov mlađi sin Stjepan, koji nije ušao u političke već u poduzetničke vode, dobio je sina sa modnom dizajnericom i stilisticom Antonijom Vlatković. Kako je sama rekla, u knjigu rođenih nije upisala ime oca svog djeteta 'kako ne bi došlo do skandala'.

Skandal će tek poslije smrti predsjednika buknuti u medijima. Majka Tuđmanovog unuka prošla je bolno iskustvo, trebalo je službeno proći test očinstva, bilo je i problema oko alimentacije, a i danas, kad je unuk prvog hrvatskog predsjednika postao punoljetan, priča oko toga, na žalost, nije posve zaključena.

Dvostruki život francuskog predsjednika

Profimedia

No, nije obitelj Tuđman jedina koja se morala suočiti s time. Francuski predsjednik Francois Mitterrand sam je bio sudionik afere. Punih četrnaest godina bio je predsjednik države, od 1981. do 1995. godine, a cijeli svoj život proveo je sa suprugom Danielle, s kojom se oženio 1944. godine. Imali su dva sina, prvi se rodio 1946., drugi 1949., a tek kad je otišao u mirovinu planuo jedan od najvećih skandala u francuskoj politici.

Nije bio problem samo u tome da je Mitterand imao i kćer Mazarinne, rođenu 1974. godine, već što je krenula priča o tome da je imao - dvije obitelji. Javnost je o tome saznala 1994. godine, kad mu je kći imala dvadeset godina, a kako je inače spisateljica, sve je to sročila u svojoj biografiji, objavljenoj 2005., u kojoj je zapravo tvrdila da su ona i njezina majka bile 'prava' Mitterandova obitelj.

Početak ljubavne afere dogodio se tijekom ljetovanja 1973. godine. Mitterand je bio 'samo' 57-godišnji čelnik oporbene socijalističke stranke kad je upoznao kustosicu muzeja, 30-godišnju Anne. Iz ljetne romanse rođena je kći, no Mitterand se neobično postavio za jednog političara. Od početka se brinuo i za ljubavnicu i za kći, a to se nije previše promijenilo ni kad je postao predsjednik. Mazarine je tada imala svega šest godina, no unatoč svom osiguranju i protokolima i dalje ih je posjećivao.

Koja je obitelj bila - prava?

I dok su ga njegovi sinovi opisivali kao 'hladnog i distanciranog', kći je ga je pamtila kao obiteljskog čovjeka koji je uživao u svakom provedenom trenutku s njom i majkom. Njegovi kolege iz političkog života, vjeruje se, nisu znali za tu tajnu, ili su bili diskretni, a tog pravila diskrecije držali su se i francuski mediji, tradicionalno nezainteresirani za privatni aspekt života političara. Tek su se tjelohranitelji, tajnice, kuhari i drugo Mitterandovo osoblje bez sustezanja prema Mazarine odnosili u skladu s 'titulom' kćeri predsjednice.

No, 1994. - kad je ionako postao bivši – 'Paris Match' je otkrio priču i objavio fotografije Mitteranda s kćeri snimljene ispred restorana, a tek tada su krenule i dublje optužbe koje su odnosile na činjenicu da se iz državnog proračuna trošio novac na njegovu tajnu. Mitterand je umro 1996., a tada su se i upoznale obje njegove obitelji. Nakon toga čak su i ostale u kontaktu, a Mazarine je sa svojom polubraćom imala i prijateljski odnos.

Dvadeset godina poslije prvog otkrića objavljena je još jedna priča sa sličnom temom, ovog puta stigla je iz Švedske i prenijeli su je samo tabloidi, a sin švedske novinarke – koja je jedno vrijeme provela kao dopisnica iz Pariza – tvrdio je da je i on sin Mitteranda. No, ni pet godina poslije priča nije dobila svoju potvrdu.

Nije htio čuti za dijete s posebnim potrebama

Za razliku od Mitteranda, britanski političar Cecil Parkinson, svojedobno ga se smatralo desnom rukom Margater Thatcher, ponio se posve suprotno. Parkinson, konzervativac, na vrhuncu moći bio je 1983. godine kada je saznao da je njegova tajnica i ljubavnica Sara nakon 12 godina tajne veze ostala trudna.

Trebao je postati ministar trgovine i industrije, no priznao je svojoj šefici što mu se dogodilo. Thatcher nije dvojila, 'svaki istraživački novinar u ovoj zemlji će se pitati zašto nisu u vladi', replicirala je, i postavila ga na dužnost. No, nije dugo trajalo...

Saznalo se, pa je nakon svega četiri mjeseca mora je podnijeti ostavku. Da priča poprimi još veće elemente tragedije, njegova vanbračna kći Flora – za koju nije htio ni čuti – bila je dijete s posebnim potrebama, imala je i aspergerov sindrom, a već s četiri godine morala je ići na operaciju uklanjanja tumora s mozga. Njega se to pak nije previše ticalo.

Parkinsonu su podrezana krila, ali nije politički propao. Bio je zastupnik u parlamentu, da bi se u vladu vratio 1987., i ostao tamo tri godine. Prvo kao ministar energetike, a potom i prometa. No, kad je riječ o njegovoj kćeri, uspio je izvojevati pravnu pobjedu da njezina majka, a i ona – sve dok ne postane punoljetna – o svemu ne smiju davati izjave. Službeni razlog bio je taj da se djetetu omogući pravo na privatnost, no kad je kći napunila 18 godina dala je prve izjave medijima koje su bile – zastrašujuće.

Pravo na privatnost je otišlo toliko daleko da se Flora u školi čak nije smjela pojavljivati na razrednim fotografijama, a o tome kakav je bio otac najbolje je oslikala izjava njezine majke:

'Jedino obećanje koje je ispunio bilo je ono da nikad neće vidjet svoju kćer', a todosta govori o jednom političaru.

No, dva desetljeća poslije Parkinsonova afera smatrala bi se tek omanjim prijestupom. Javnost je saznala da je aktualni kandidat za britanskog premijera Boris Johnson – tada još gradonačelnik Londona – po peti put postao otac. Dijete je tada imalo već 2,5 godine, pa je afera itekako odjeknula (već mu se jednom dogodilo da mu je ljubavnica zatrudnjela, ali se tada ekspresno razveo i ponovo oženio), no ankete su pokazale da mu čak tri četvrtine birača to uopće na zamjera.

Legendarni predsjednik imao šestero djece s robinjom

Profimedia

Kad je riječ o američkoj politici, još početkom 19. stoljeća predsjednik Thomas Jefferson – svakako jedan od njihovih legendarnijih – imao je djecu sa svojom robinjom Sally Hemings. Supruga mu je umrla i prije nego je postao predsjednik, a sa svojom ropkinjom, koja je inače bila polusestra njegove supruge, nedvojbeno je imao ljubavnički odnos. No, tek će se DNA analizom – dva stoljeća poslije – doista dokazati da je Jefferson bio otac dječaka Estona, a vrlo vjerojatno i petero njegove braće i sestara koja je rodila Sally.

Za Johna Edwardsa vjerojatno niste čuli, ali prošlog desetljeća bio je političar u usponu, senator Sjeverne Karoline koji je bio nominiran za demokratskog potpredsjednika 2004., a iste godine i četiri godine poslije pokušao je uhvatiti i nominaciju kao predsjednički kandidat stranke. Tada je angažirao nepoznatu glumicu i producenticu Rielle Hunter – s kojom se upustio u ljubavnički odnos – da prati i snima njegovu kampanju 'iza scene', a iako je njegova supruga - koja je k tome i oboljela od raka - saznala za aferu, nije se prestao viđati s Rielle s kojom je i dobio dijete. S time je zapečatio svoju karijeru.

Zapad želi opet oženiti Putina

Getty Images

Ipak, najveći misterij oko privatnog života veže se uz Vladimira Putina. Poznato je da ima bivšu suprugu, poznato je da ima dvije kćeri koje se uspješno klone reflektora bez obzira što su većinu života provele na zapadu. I dok ruski mediji, očekivano, ne zabadaju nos u privatni život predsjednika, zapadni svim silama pokušavaju dokazati da nije čovjek bez poroka kakvim ga se portretira.

Povezivali su ga s opernom pjevačicom Anom Netrebko, s primabalerinom Boljšoja Svetlana Zaharova, no najsočniju aferu pokušali su progurati za zlatnom olimpijkom Alinom Kabajevom, bivšom ritmičkom gimnastičarkom aktivnom u njegovoj stranci, o čijem se privatnom životu također ne zna gotovo ništa. Kad je u medijima objavljena fotografija Kabajeva se dva dječaka s jednog sportskog natjecanja, naslovi su 'vrištali' o Putinovim dječacima...

političari

preljub

afere

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter