Ispovijest zadnjeg pravog mafijaša

Uživao sam u ubijanju kao pravi ovisnik o drogi, ali stari je tip mafije mrtav. Više nikome nije stalo do časti


Robin Mikulić
14.07.2018.19:00
Uživao sam u ubijanju kao pravi ovisnik o drogi, ali stari je tip mafije mrtav. Više nikome nije stalo do časti
Profimedia

sažeto

Iako se svakodnevno bojao da će i sam skonačiti kao jedna od svojih žrtava, uživao je u tom svom životom. Uspoređuje ga s ovisnošću, ali ustraje na tome da su droge mafijašima u to vrijeme bile zabranjene


Robin Mikulić
14.07.2018.19:00

Klasična mafija odavno je u Americi mrtva. Ostale su samo bande, a one žive prema nekim drugim moralnim kodeksima. Barem tako tvrdi Charles Hager, zadnji pravi čikaški mafijozo. On je, naime, godinama bio bliski suradnik poznatog čikaškog mafijaškog klana znanog kao Chicago Heights crew. Atipičan po mnogo čemu, pravo je čudo što je izvukao živu glavu nakon što je tom stilu života okrenuo leđa.

Danas ima 70 godina, a sa svojom je pričom odlučio izaći sad iako se iz aktivnog mafijaštva povukao još pred 40 godina. Kaže, svi su drugi mrtvi pa neće nikoga cinkati – što je inače najvažniji zakon njegove generacije kriminalaca. Hager ima njemačke korijene, zbog čega nikad nije mogao postati šef svog ogranka. To su mogli samo Talijani. Bio je mozak svih operacija pa je dobio nadimak Little Joe College, vodio je niz svojih privatnih uspješnih poslova.

Kao lojalni član mafije odgulio je čak pet godina za zločin koji nije počinio, ali mu nije padalo na pamet da cinka lika koji je. Osuđen je za smrt svog šefa, mafijaškog bosi kojeg se povezivalo s najvišim američkim krugovima tog vremena, čak i sa samim predsjednikom Kennedyjem.

Ubijao je po potrebi

Ne skriva da je tijekom svoje bogate kriminalne karijere bio uključen u čitav niz aktivnosti. Krenuo je kao obični pomoćnik, zatim je postao utajivač. Lomio je koljena, mrskao lubanje. Ubijao je kad je trebalo. Takav je bio život. No, kako ističe, u njegovo se vrijeme – tijekom 60-ih i 70-ih ubijalo samo one koji su i sami pripadali mafijaškim krugovima, za razliku od danas kad bande više ne poznaju značenje riječi čast. Umiralo se i tada, ali s dobrim razlogom.

Iako se svakodnevno bojao da će i sam skonači kao jedna od svojih žrtava, uživao je u tom svom životom. Uspoređuje ga s ovisnošću, ali ustraje na tome da su droge mafijašima u to vrijeme bile zabranjene. Bilo je alkohola, bilo je igara na sreću, ali ne i drogi. Kad su one došle na tržište njegov se svijet promijenio. Stari je tip mafijaša počeo izumirati. Danas više ne postoji.

Izvukao se nakon zatvora

O svojim je iskustvima s mafijom napisao knjigu. Rad na njoj započeo je još u zatvoru, ali je s objavom čekao dok svi uključeni ne umru. Još uvijek ne vjeruje u cinkanje. No, upravo ga je to vrijeme u zatvoru natjeralo da se zamisli nad svojim životnim izborima. Odlučio je da novac nije vrijedan njegova života.

Jednog dana, nakon što se vratio iz zatvora, ušetao je u središte svog mafijaškog ogranka, predao pištolj i rekao neka s njim čine što žele, ali da on više ne može. Obećao je da nikad neće nikoga izdati i nekim je čudom poživio. Njegovu je bosu bilo dovoljno da u pet godina koliko je proveo u zatvoru da zaštiti druga nikoga nije olajao.

mafija

bande

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter