HOĆE LI DRASTIČNE KAZNE OPAMETITI NESAVJESNE VOZAČE?

Uzeo sam trip i skrenuo u krivi smjer. Iza mene je bila policija. Sada bi mi trebao kredit da otplatim dug, ovako sam prošao s 200 kuna mita!


Daniel Radman
06.08.2019.19:00
Uzeo sam trip i skrenuo u krivi smjer. Iza mene je bila policija. Sada bi mi trebao kredit da otplatim dug, ovako sam prošao s 200 kuna mita!
Goran Sebelic / CROPIX / Ilustracija

Daniel Radman
06.08.2019.19:00

Na snagu je stupio novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Stroža prometna pravila s većim kaznama – one mogu iznositi do tri prosječne hrvatske plaće, a pojavila se i mogućnost plijenjenja automobila od recidivista – trebala bi odagnati nesavjesne vozače od objesnije vožnje. Hoće li to tako i biti provjerili smo kod vozača koji se baš i nisu pridržavali prometne kulture, a koji na svojim pogreškama žele ukazati da ove promjene imaju smisla.

Tamburaške muke

Jure Miskovic / CROPIX

"Za sebe mislim da sam dobar vozač, al' da sam radio prekršaje, jesam", prizanje nam 35-godišnji Ivan. "Možda ti zvuči kao opravdanje, ali uglavnom je to bilo zbog posla. Dok sam bio u dvadesetima svirao sam u bendu, a kad bi došla 'sezona' znali smo svirati i po tri svadbe mjesečno. To znači da netko mora voziti kući kad sve završi, a naravno, gdje si vidio 'tamburaše' a da jedan od njih ne pije?"

"Frend i ja smo tu uvijek bili najpouzdanije opcije za vozača, ne zato što smo manje pili, nego smo bili bolje 'baždareni'. Što se tiče vožnje, tu se moram pohvalit, nikad nam se nije dogodilo nikakvo sr*nje, a i nikad nismo platili kaznu. Koja je tajna? Pa obično bi se vraćali kad bi se već sve patrole povukle, a u nedjelju ujutro nema ni auta ni psa na cesti. Bi li to ponovio? Pa ne znam, koliko sam vidio s jednom kaznom po novom bi nam otišlo puno više od zarađenog... Ma, puno toga ne bih ponovio što sam radio u 20-ima. Onda sam mislio da Bog čuva pijance, kad nakupiš nešto životnog iskustva znaš da to baš i nije tako."

S 'tripom' u krivi smjer

Niksa Stipanicev / CROPIX

Nešto drugačije iskustvo - ono pod utjecajem droga - otkrio nam je 32-godišnji Tibor.

"Više sam se naplaćao kazni za parking nego zbog prekršaja. Nisam ljubitelj brze vožnje, a kako povremeno konzumiram marihuanu zapravo sam i oprezniji nego prosječni vozač. Prije bih trebao plaćati kazne za presporu, već za prebrzu vožnju(smijeh). Ali, iskreno, jednom sam baš grdo zaj***o stvar." 

"Bili smo vani u Tkalči, onako neobavezni izlazak, nije bilo nešto posebno, i onda je frend predložio da uzmemo trip i odemo do njega. Imao je 'sličicu' sa sobom pa nam je podijelio, uzeli smo ga u kafiću i samo dovršili piće. Rekao je da je već uzimao isti i da treba pričekati sat vremena prije nego će stići 'lansiranje'. E, meni je proradio prije, a kako sam vozio nije bio ni malo ugodno. Svjetla na semaforu su mi se već 'topila', još me je onda stigla i paranoja, a sve je kulminiralo kad sam u retrovizoru iza sebe vidio policijsko vozilo."

"Iz paranoje sam skrenuo u prvu ulicu desno koja je bila jednosmjerna, naravno da sam ušao u krivi smjer. Imao sam sreću da sam bio uzoran vozač, još sam i napuhao '0,0', a na kraju sam se izvukao s mitom od 200 kuna. S ovim novim kaznama bih trebao podići kredit da sve otplatim. To je bila najveća glupost koju sam napravio, svoju sam lekciju naučio na lakši način, ali ne mogu reć' da ne bih zaslužio i da su me pošteno ogulili."

Posao je za sve kriv?

30-godišnji Miran, zaposlen u tvrtki za odnose s javnošću pak tvrdi da je dinamični posao bio razlog njegovog najvećeg grijeha na cesti. 

"Radim u marketingu, a to podrazumijeva balansiranje između šefova, klijenata, medija i još mali milijun stvari koje treba odraditi na svakom projektu svakodnevno. Često sam na putu, a kako je svaka sekunda bitna znam dosta stvari rješavati u hodu. Tako dosta često pričam na mobitel za vrijeme vožnje, a znam baciti oko i na društvene mreže na semaforu." 

"Jednom sam se vraćao iz Lipika gdje smo organizirali event i taman sam dobio poziv od šefa. Imao sam osjećaj da sam nešto zeznio – kasnije će se utvrditi da me osjećaj nije prevario - pa mu se nisam javio. Htio sam se izvaditi da je loš signal, krenuo mu to kucati SMS-om, ono, javit ću ti se kad stanem negdje uz autoput. Uglavnom, na cestu je istrčao srndać, bilo je gusto, ali uspio sam ga izbjeći – kako sam kucao, a i nepoznat je put, vozio sam sporije. Uh, i sad se naježim kad se sjetim. Od tada pokušavam uvijek stati sa strane i obaviti poruke, a počeo sam koristiti i bežične slušalice. Neću se više zaje**, a da su veće kazne bile i ranije možda se ne bih ni tad iako ostavljam mogućnost da sad to govorim iz sindroma 'naknadne pameti'."

Vožnja iz navike može biti opasna

Niksa Stipanicev / CROPIX

Gospođa sa zagrebačkog Črnomerca oktrila nam je svoj krimen, on nije bio svjesno počinjen, no itekako je mogao ugroziti druge sudionike u prometu.

"U kvartu do mog, u blizini tržnice je jedna mala uličica i dugo vremena sam njome ni ne znajući vozila u krivom smjeru. Iskreno, nisam ni znala ni skužila da su nakon nekoliko godina promijenili regulaciju prometa, a nije baš da automobili često tamo idu pa da sam se susrela. A i tih nekoliko puta kad sam se susrela bila sam uvjerena da je dvosmjerna iako su me vozači iz drugog auta mrko gledali (smijeh)."

"Tad sam shvatila da često neke rute vozim po navici, što je katastrofa i stvarno nakon tog iskustva puno više pazim. I da, ja sam jedna od onih koja se nekoliko mjeseci vozila s isteklom vozačkom. No, za razliku od one bivše ministrice nisam imala ni sudar ni ništa, a u svoju obranu, velim, stvarno je bilo riječ o nekoliko mjeseci."

"I nije mi bilo ni na kraj pameti da mi je istekla. Tek kad mi je otac rekao da mora ići napraviti novu vozačku jer je njegova istekla, išla sam provjeriti do kad vrijedi moja i nemalo sam bila iznenađena kada sam vidjela da je istekla. Tada još nije bilo onih poruka koje se dobivaju putem pretinca pa nije da sam na to zaboravila, a nakon toga stvarno pazim i na to. Skoro da sam štreberica za volanom!"

Kako griješe mladi Gorani?

Niksa Stipanicev / CROPIX

A zašto je vožnja pod utjecajem alkohola može biti veliki problem kod mladih u Gorskom kotaru, otkrio nam je Ozren, danas u ranim 40-ima.

"Da sam kažnjem za sve što sam radio ne bi me ni jedna banka spasila s ovim novim 'povoljnim' kreditima, a kamoli s onima kakvi su bili kad sam bio klinac. I ja i moji frendovi smo radili svašta, ali to je sve po onom, 'bilo pa prošlo', srećom nitko nije stradao. Na taksi u manjim sredinama ne smiješ ni pomislit, pogotovo u vrijeme kad sam izlazio, a one fore da jedan od društva ne pije mogao si objesit mačku o rep. Teško je to objasniti čovjeku od 50 godina, a ne nekom klincu od dvadeset.. Šta ćeš mu objasnit, da nećeš tu večer piti jer ćeš razbiti auto ili će netko poginuti? Svima to u jednom trentku sjeda u glavu, al' samo do prvog konjaka. Poslije, k**c,  što si pijaniji to si hrabriji, to je tako jasno. Ja se iskreno nadam da će s novim kaznama mladima to doć 'iz dupeta u glavu', mojoj generaciji to, na žalost, nije bilo jasno." 

policija

kazne

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter