ANKETA: bi li nam iz prve ruke trebao pokazati?

Uvjerava nas da nije problem imati triput manju plaću od Britanaca. Bi li trebalo ministru Paviću smanjiti plaću na 4.200 pa da pokuša s njome preživjeti u Hrvatskoj?


100posto
07.03.2019.16:00
Uvjerava nas da nije problem imati triput manju plaću od Britanaca. Bi li trebalo ministru Paviću smanjiti plaću na 4.200 pa da pokuša s njome preživjeti u Hrvatskoj?
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Pavić se drznuo drznuo reći da je bolje živjeti u Zagrebu s 4.200 kuna negoli s 12 tisuća kuna u Velikoj Britaniji


100posto
07.03.2019.16:00

Sve je zakuhala predsjednica. Kako je već u kampanji, počela je govoriti sve i svašta, mahati s obećanjima i željama, poput one da prosječna plaća u Hrvatskoj treba biti 7.500 kuna. Na principu gluhih telefona njezine su riječi došle do premijera Plenkovića pa je on odgovarao o minimalnoj, a ne prosječnoj plaći, i onda lijepo oprao ruke s izjavom da ne mogu 'oni dekretom donijeti minimalac od 7.500 kuna'.

No, zato su u studenom donijeli odredbu o minimalcu od 3.000 kuna neto, odnosno osigurali su povećanje od 248 kuna za, procjenjuje se, 30-ak tisuća radnika. Ministar rada Marko Pavić bio je taj koji je preuzeo zasluge, no njegove riječi – da će povećanje minimalca omogućiti dostojanstveniji život – u javnosti su naišle na salvu kritika jer je u istu rečenicu stavio riječ 'dostojanstvo' i 'plaća od 3.000 kuna'.

Ili nije naučio lekciju, ili se jako ohrabrio: Pavić je u 'Otvorenom' opet govorio o plaćama, povod je bila ta Kolindina želja od 7.500 kuna, pa se drznuo reći da je bolje živjeti u Zagrebu s 4.200 kuna nego li s 12 tisuća kuna u Velikoj Britaniji. Barem je njemu bilo.

Što su kruške, što su jabuke?

Damjan Tadic / CROPIX

'Ne možete uspoređivati kruške i jabuke. Ljudi u Velikoj Britaniji i Irskoj do 40 godine života žive sa svojim cimerima', obrazložio je, no zaboravio je i onaj drugi dio: Hrvati ne žive s cimerima, nego s roditeljima koji ih nerijetko i uzdržavaju. Eurostat je barem to zorno pokazao, vodeći smo u cijeloj Uniji kad je riječ o mladima koji žive u roditeljskom domu.

Sad, Pavić nije precizirao je li živio s njima, roditeljima u kućanstvu, pa nije imao troškove hrane i režija i je li bolje 4.200 kuna u Hrvatskoj kad živiš s cimerima u odnosu na 12.000 kuna u Britaniji ako živiš s roditeljima? 'I to su isto kruške i jabuke', da se poslužimo njegovim terminom.

Stoga vas pitamo da nam pomognete kako bi usporedili kruške i jabuke, i dobili odgovor na pitanje biste li vi rintali u Hrvatskoj za 4.200 kuna ili u Britaniji za 12.000?

plaća

minimalac

prosječna plaća

Marko Pavić

newsletter

Prijavite se na Newsletter