Neugodno iskustvo Hrvata

'Usred romantičnog spoja nonšalantno mi je spomenuo da ima HIV. Dan prije imali smo prvi spolni odnos. Probdio sam cijelu noć, a ujutro odjurio na hitnu'


Valerija Bebek
27.03.2019.21:00
'Usred romantičnog spoja nonšalantno mi je spomenuo da ima HIV. Dan prije imali smo prvi spolni odnos. Probdio sam cijelu noć, a ujutro odjurio na hitnu'
Profimedia

sažeto

Sugovornik kojem je partner krio činjenicu da ima HIV, htio je podijeliti koju je proceduru prošao nakon toga, kaže ključno je dobiti lijek u roku 72 sata


Valerija Bebek
27.03.2019.21:00

Hrvat koji je imao neugodno iskustvo pristao je detaljno ispričati što je sve prošao nakon što je saznao da njegov ljubavni partner ima HIV. Tu činjenicu muje zatajio prilikom prvog odnosa i, iako su imali zaštitu, našem sugovorniku uslijedili su mjeseci paranoje i nesanice.

"Već jako dugo vremena sam solo, želim naći nekog ozbiljnog za dugu vezu, niti koristim Tinder, ni Grinder, sve te aplikacije ne pada mi na pamet koristiti. Ne da mi se trošiti vrijeme i energiju na spojeve koji kraće traju nego dogovaranja istog. Sve to znaju i moji prijatelji", počeo je svoju priču naš sugovornik, nazovimo ga Ivan. On je prije nekoliko godina potražio svoju ekonomsku sreću izvan Hrvatske, moderni gastarbajter kao i veliki broj naših sugrađana preselio se u Irsku. Umjesto Dublina otišao je u manji grad i ono što ističe da ga je oduševilo u toj zemlji je multikulturalnost i iskrena podrška LGBT zajednici. Naime, otišao je iz Hrvatske u jeku referenduma 'za' obitelj s dozom gorčine i osjećaja odbačenosti.

"Mislim da sam već svima dosadan s tom hvalom kako me ovdje na poslu, niti u društvu nitko niti pita, niti krivo gleda, zato što sam gay, ili zato što nisam Irac. Ovi problemi u dejtanju koje sam spomenuo jednaki su i mojim strejt prijateljima i prijateljicama. Mislim da se dosta solo osoba može poistovjetiti s tom borbom, bez obzira na spolnu orijentaciju", objašnjava ovaj 30-godišnjak. Baš zato ga je ugodno iznenadio njegov kolega s posla. Kaže, dečko je u dugoj i stabilnoj vezi sa svojom zaručnicom, a ponudio se da spoji Ivana s jednim svojim prijateljem koji je također solo.

Tek nakon odnosa rekao mi je da ima HIV

"Taj njegov prijatelj je nešto stariji od mene, po priči mog kolege traži u životu isto što i ja, ozbiljan je, nije mu do površnih avantura. Brazilac je koji već neko vrijeme živi u Irskoj. I tako pričom me zainteresirao. Bilo mi je užasno slatko što mi moj strejt kolega namješta spoj s nekim svojim prijateljem", opisuje Ivan. Budući da je već dugo sam, odlučio je popustiti i pružiti ljubavi šansu. Vjerovao je svom kolegi, koji je pravi obiteljski tip, da mu neće preporučiti nekog 'j**ivjetra'. Bilo je to ove zime, Ivan i 'Brazilac' upoznali su se dva dana nakon Božića.

Profimedia

"Izgledalo je to kao iz onih božićnih filmova. Došao je do mene, ja sam napravio neku klopu. Slušali smo muziku pa valjda pet sati, pričali o životu, svemu. Ozbiljan je čovjek, nije mu do povlačenja od veze do veze. Imamo iste stavove o tome. I vrijeme koje smo zajedno proveli mogao bih opisati kao totalnu romantiku, ja sam se rastopio. Sviđa mi se, sviđam se ja njemu. Jedna stvar vodila je drugoj. I tako, završili smo i fizički skupa. Jako sam cijenio činjenicu da je on upravo prvi spomenuo - kondome", kazao je Ivan. Spoj iz snova završio je dogovorom za novi spoj i to odmah sutra.

"Što da kažem, ja sam se zaljubio, kupio svijeće, pjevam po kući, namirisao se, jedva čekam da se vidimo. I dolazi on, sve divno i krasno, sjedimo na kauču. I usput u konverzaciji mi spomene - da ima HIV. Mislim da sam zinuo. A on nonšalantno doda da je ionako - undetectable (nemjerljiv). Bio mi je to takav hladan tuš. Odjednom sam postao paranoičan. Nisam ga htio odmah izbaciti na cestu, jer sam si mislio tko zna što mi može napraviti. Spremio sam ga na spavanje u boravku, a ja sam probdio noć u spavaćoj sobi", prepričava Ivan.

Ujutro čim je ispratio svog nonšalantnog i HIV-om zaraženog partnera zaputio se na hitnu službu, jer je bila nedjelja pa je otišao direktno tamo. "Jednostavno nisam mogao čekati ponedjeljak da odem u kliniku za spolne bolesti", rekao je.

Odmah sam se zaputio na hitnu

Kaže, mnogi njegovi prijatelji, koji su i obrazovani i načitani, nisu znali što to točno znači undetectable HIV viral load, odnosno nemjerljivo virusno opterećenje HIV-a. To znači da postoji manje od 50 kopija HIV-a u mililitru krvi te da ih se ne može detektirati standardnim testovima. To dovodi do toga da zaražena osoba može voditi kvalitetniji i zdravili život.

Profimedia

Znanstveno je dokazano i to partner koji ima nemjerljive količine virusa HIV-a on se ne može prenijeti seksualnom partneru, čak i u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa. Iako je sve to saznao i čuo, on o tom muškarcu nije znao ništa. Je li to njegovo 'undetectable' istina ili ne. Činjenica da mu za svoje zdravstveno stanje nije bio iskren odmah, bacila je novo svjetlo na sve što je rekao.

"Na hitnoj su mi odmah napravili test i dobio sam tablete Truvada, pio sam dvije na dan jedno 15 dana. Nakon što sam obavio testiranje odmah taj dan, išao sam na testiranja svaka tri tjedna do 20. veljače", opisuje postupak nakon što je stupio u rizičan odnos. Posljednji test na HIV obavio je otprilike 40 dana nakon odnosa. Odmah po dolasku dobio je i cjepivo protiv HPV-a, hepatitisa, tetanusa.

U Irskoj su svi pregledi i testovi u Klinici za spolne bolesti besplatne, kaže jedino što je platio je tretman koji je imao na hitnoj službi. Za to je dao 100 eura, a tamo je išao jer od straha nije mogao čekati ponedjeljak.

"Nakon tog prvog dana nastavio sam dolaziti u kliniku za spolne bolesti. Tamo su svi pregledi bili besplatni. Liječnica mi je rekla da te tablete Truvada mogu pomoći ako ih se popije u prva 72 sata nakon odnosa. Ispričala mi je kako ih već pet godina daje i samo je jedan muškarac svejedno dobio HIV. Ali on je došao nakon pet dana i njemu nisu pomogle", ispričao je Ivan.

Iako je saznao sve to, pogotovo prvih mjesec dana njegov život pretvorio se u agoniju. Liječnica ga je uvjeravala da je vremenski period od 25 dana dovoljan da se vidi je li došlo do zaraze. Svi ti negativni testovi i liječnica sa svojim velikim iskustvom malo su ga smirili. Prema protokolu i za svaki slučaj obavit će još jedan test u travnju.

HIV

testiranje na HIV

nemjerljive količine HIV

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter