'mačor sa čak 12 života'

Usprkos seks skandalima, suđenjima i gafovima osebujni političar vratio se u političku arenu


Ana Lonjak
05.03.2018.09:00
Usprkos seks skandalima, suđenjima i gafovima osebujni političar vratio se u političku arenu
Reuters

sažeto

Talijanski mediji pišu da će ovakvo stanje zadati probleme ne samo toj zemlji nego i Europskoj uniji


Ana Lonjak
05.03.2018.09:00

U nedjelju oko 23 sata zatvorena su borališta u Italiji, a prema prema prvim rezultatima najviše glasova osvajila je koalicija desnog centra predvođena strankom Forza Italia Silvija Berlusconija. No, rezultati pokazuju da niti jedna stranka nije osvojila apsolutnu većinu, koalicija desnog centra osvajila je oko 37 posto glasova, a slijedi je Pokret pet zvjezdica Bepa Grilla sa 31 posto. 

Zbog takvih rezultata mala je šansa da se Italija vrati sigurnoj, standardnoj vladi, a talijanski mediji pišu da će ovakvo stanje zadati probleme ne samo toj zemlji nego i Europskoj uniji.

Uoči izbora rezultate je bilo teško pretpostaviti jer zakon zabranjuje ispitivanja javnoga mnijenja u posljednja dva tjedna kampanje. Prije nego što je zabrana stupila na snagu ankete su davale Berlusconijevom bloku gotovo 40 posto, a Pokretu pet zvijezda i lijevom bloku Demokratske stranke nešto ispod 30 posto svakom.

Analitičari su suglasni da su dva najizglednija postizborna scenarija ili još jedan 'comeback' bivšeg i skandalima obilježenog premijera Silvija Berlusconija ili parlamentarna pat-pozicija u kojoj nijedna strana neće moći sastaviti vladu.

Premda je Berlusconijev blok sastavljen od nekoliko stranaka desnice ili desnog centra vodio ispred Pokreta pet zvijezda (M5S), predizborne su ankete ukazivale na to da neće osvojiti potpunu kontrolu nad parlamentom, a interne podjele u koaliciji nimalo mu ne pomažu, što budi sumnje da je Berlusconi sposoban, ako se i domogne vlasti, održati se na njoj.

Imajući to u vidu, mnogi analitičari predviđaju postizborno preslagivanje u kojem će Berlusconi i Demokratska stranka (PD) lijevog centra udružiti snage po uzoru na veliku koaliciju koja vlada Njemačkom od 2013.

U svojoj 81. godini taj medijski mogul i milijarder koji je dominirao talijanskom politikom gotovo dva desetljeća vratio se u politički ring usprkos seks skandalima, suđenjima i nizu gafova. Prije pet godina Berlusconi je izbačen iz parlamenta nakon osude za poreznu prijevaru, a iste godine osuđen i na sedam godina zatvora zbog plaćanja seksualnih odnosa maloljetnoj 17-godišnjoj prostitutki.

Ostao je zapamćen i po brojnim neprimjerenim šalama pa je tako njemačkog političara Martina Schulza 2013. nazvao nacistom, a tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obamu nazvao je "preplanuli".

Jednom prilikom jedan političar možda ga je najbolje opisao: "Berlusconi nije kao mačka s devet života, on ih ima 12 ili 13".

izbori

Italija

berlusconi

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter