put, putuje

Uskoro završava turneju po Južnoj Americi, bilo je svega, a mi smo se prisjetili Kolindinih legendarnih putovanja


Mia Peretić
19.03.2018.15:00
Uskoro završava turneju po Južnoj Americi, bilo je svega, a mi smo se prisjetili Kolindinih legendarnih putovanja
Zeljko Hajdinjak / Cropix

sažeto

Predsjedničin mandat obilježile su turističke fotke pred Bijelom kućom, ganjanje Trumpa, sačekuše američkom potpredsjedniku i čudne izjave o domoljublju hrvatske emigracije iz '45


Mia Peretić
19.03.2018.15:00

Kad je postala predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović među narodom je dočekana s oduševljenjem pa je tako dobila epitete "Ruža Hrvatska" i "Hrvatska kraljica", a hvaljena je njena ljepota, obrazovanje, poznavanje stranih jezika ali i jedna ključna stvar: 

"Sad imamo predsjednicu koja nas neće sramotiti po svijetu".

No, događaji koji su uslijedili došli su kao hladan tuš jer je Grabar Kitarović od početka mandata uspješno nanizala nekoliko potpuno promašenih javnih nastupa u domovini i inozemstvu, a stječe se dojam da je više vremena provela obrazlažući što je zapravo htjela reći ili napraviti, nego što je tu bilo realno kvalitetnog političkog sadržaja. 

Mi smo izdvojili neke od epskih promašaja sukreatorice naše vanjske politike: 

1. Zimski praznici u Americi

Uoči Nove 2017. godine Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je u Sjedinjene Američke Države, a da nitko točno nije znao kako i zašto. Danima se u javnosti spekuliralo o prirodi predsjedničina putovanja: jesu li porezni obveznici upravo financirali novogodišnje praznike ili službeni posjet? Tako je Grabar-Kitarović 'zaradila' prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, pa se, kad je shvatila da je vrag odnio šalu, ukazala par sto metara s vanjske strane ograde Bijele kuće, te dala izjavu za HRT. 

Društvene su mreže doslovno eksplodirale komentarima na obraćanje predsjednice s lokacije primjerenije turistima ili prosvjednicima, no ne i jednoj državnici na službenom putovanju, a glavna regionalna fora bila je usporedba s Aleksandrom Vučićem koji je barem uspio doći s unutarnje strane ograde:

Kolindine su izjave čak nadmašile i samu lokaciju jer predsjednica nije rekla gotovo ništa osim da je posjet, razumije se, služben, da se susrela s puno ljudi čija imena ne žele biti istaknuta u medijima te da je zapravo željela iskoristiti ovaj trenutak između dviju administracija da se Hrvatska pozicionira kao čimbenik koji će aktivno sudjelovati u kreiranju američke vanjske politike, i poentirala: 

"Ono što meni smeta u hrvatskoj vanjskoj politici je što mi uvijek slijedimo nekoga, a ne vodimo”.

Screenshot: Youtube

2. Trčanje za Trumpom na NATO Summitu

I čini se da joj je stvarno prekipjelo slijediti jer su je na summitu NATO-a u Bruxellesu 2017. televizijske kamere snimile kako se, pažljivim trkaćim manevrima, pokušava približiti američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. 

Prema protokolu je tijekom šetnje bila dosta udaljena od američkog predsjednika, no uspjela mu je doći odmah iza leđa, da bi se, na koncu, probila u prvi red. 

Tijekom razgledavanja novog zapovjedništva NATO-a je čitavo vrijeme provela uz bok Trumpu, a  fotke nježnih pogleda koje mu je upućivala završile su na satiričnim portalima diljem svijeta.

Screenshot: 9gag

3. Sačekuša za američkog potpredsjednika

Na konferenciji o sigurnosti u Münchenu početkom veljače 2017. Kolinda Grabar-Kitarović se pohvalila sastankom s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, te rekla da su izmijenili nekoliko rečenica, ali vrlo srdačnih i konstruktivnih rečenica, te se dogovorili o daljnjoj suradnji. Sve bi to bilo fantastična vijest da taj 'susret' nije bio obično rukovanje od desetak sekundi, te da je teško zamisliti postizanje 'dogovora o daljnjoj suradnji' u toj sekundaži.

4. Južnoamerička turneja: Argentina

Na južnoameričkoj turneji, predsjednica Grabar-Kitarović se morala braniti od, kako kaže, potpuno krivo interpretiranih izjava koje je dala prilikom susreta s tamošnjim zajednicama Hrvata. 

Pa što je to krivo interpretirano?

Grabar-Kitarović je konstatirala da su 'nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine'. 

Treba znati da su koncem Drugog svjetskog rata iz fašističke marionetske Nezavisne Države Hrvatske u Argentini spas tražili oni koji su se našli na poraženoj strani. A to su, jednostavno rečeno, uglavnom bili ustaše i članovi njihovih obitelji. A karakter domoljublja kakvo su svjedočili fašisti svoju je osudu dobio tijekom Nürnberškog procesa. 

Na njene izjave reagirao je i Centar Simon Wiesenthal, čiji je direktor Efraim Zuroff istaknuo: "Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega".

Grabar Kitarović se oštro obrušila na židovsku organizaciju: "Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu", rekla je predsjednica. 

Kolinda Grabar Kitarović

putovanja

izjave

turneje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter