video: čini se nevjerojatno, ali

Uskoro za put u svemir neće trebati raketa, Japanci na korak do tehnologije uz pomoću koje ćemo ići u daljine uz pomoć lifta


100posto
09.09.2018.08:30
Uskoro za put u svemir neće trebati raketa, Japanci na korak do tehnologije uz pomoću koje ćemo ići u daljine uz pomoć lifta
Reuters

sažeto

Stručnjaci rade na izgradnji lifta koji bi do 2050. godine u svemir prevozio turiste


100posto
09.09.2018.08:30

Japanski znanstvenici koji rade na konstrukciji svemirskog lifta uskoro će obaviti prvo testiranje u svemiru s minijaturnom verzijom lifta. Znanstvenici se nadaju da će uspjeti uz pomoć dugačkog kabela postavljenog u svemiru između dva manja satelita uspjeti poslati minijaturni lift dimenzija 6 puta 3 centimetara.

"Riječ je o prvom ovakvom pokušaju u svijetu, kojim nastojimo testirati kretanje lifta u svemiru", rekao je znanstvenik. Koncept svemirskog lifta koji bi se uz pomoć čvrstih kablova uspinjao više tisuća kilometara do svemirske stanice datira još iz 19. stoljeća.Na tu je zamisao došao je ruski znanstvenik Konstantin Tsiolkovsky 1895. godine kada je ugledao  Eiffelov toranj.

Gotovo sto godina kasnije, Arthur Clarke, britanski pisac znanstvene fantastike, koji se čvrsto držao znanosti i njenih realnih dometa i hipoteza, obnovio je ovu zamisao u knjizi "Rajski vodoskoci", objavljenoj 1978. godini. Za sada, taj san zbog tehnoloških prepreka još uvijek postoji samo u teoriji. No, jedna japanska kompanija na cijelu priču gleda mnogo optimističnije.

Njeni stručnjaci rade na izgradnji lifta koji bi do 2050. godine u svemir prevozio turiste.

Iz kompanije su objasnili da namjeravaju postaviti čvrstu karbonsku nanocijev, strukturom dvadeset puta čvršćom od čelika. Kabina lifta kretala bi se zahvaljujući šipci dugačkoj oko 96.000 kilometara, što je četvrtina udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

newsletter

Prijavite se na Newsletter