'OVAJ ŽIVOT JE SR*NJE'

Urinirao je u kadu mafijaša, infiltrirao se u zloglasnu kriminalnu organizaciju, a zbog knjige o njoj postao je lice s mafijaške tjeralice


Matej Devčić
12.08.2019.17:00
Urinirao je u kadu mafijaša, infiltrirao se u zloglasnu kriminalnu organizaciju, a zbog knjige o njoj postao je lice s mafijaške tjeralice
Profimedia

sažeto

Talijanski novinar Roberto Saviano godinama je na meti mafije zbog knjige "Gomorra"


Matej Devčić
12.08.2019.17:00

"Nije me strah umrijeti nego nastaviti ovako živjeti. Nije da sam posebno neustrašiv, ali kad toliko mnogo slušate o vlastitoj smrti, počinjete na nju gledati kao na nešto što vas se gotovo ne tiče", riječi su to nagrađivanog talijanskog novinara Roberta Saviana koji je postao simbol borbe protiv mafije.

S 26 godina 2006. objavio je knjigu "Gomorra", koja se bavila zloglasnom mafijaškom kriminalnom organizacijom Camorra sa sjedištem u Napulju, a zbog toga je stavljen na mafijašku listu za odstrel.

Mafijaši si međusobno poklanjali njegovu knjigu

Knjiga je postala popularna, a Saviano je ubrzo počeo dobivati prijetnje smrću te je dobio stalnu policijsku zaštitu. Knjiga očito nije bila nešto popularna među talijanskim mafijašima, no kako je otkrio u jednom intervjuu, primjerci njegove knjige cirkulirali su u krugovima Camorre. "Oni bi si međusobno poklanjali tu knjigu", kazao je Saviano.

Profimedia

Sa svijetom mafije Saviano se upoznao još od malih nogu. Mafijaši su, naime, jednom pretukli njegovog oca, liječnika, jer je pokušavao liječiti mafijašku žrtvu, a najveći dojam na njega ostavilo je mafijaško smaknuće svećenika Giuseppea Diana koji je s oltara često kritizirao mafiju.

Surađivao s fotografom koji je fotografirao mafijaška vjenčanja

Saviano se mafijašima ponajviše približio nakon što je diplomirao, zahvaljujući suradnji s fotografom koji je fotografirao vjenčanja pripadnika Camorre. Tada je došao do saznanja da pripadnici Camorre praktički upravljaju Napuljom i vrte milijune kroz krijumčarenje i reketiranje.

O svojim otkrićima o članovima Camorre Saviano je pisao u magazinima i novinama. Njegovi tekstovi sadržavali su zanimljive detalje o članovima mafije, poput onog da je urinirao u kadu jednog mafijaša, a kako su se gomilali tako su se razvili u istraživačku knjigu Gomorra o mafijaškim tajnama zbog koje je postao lice s mafijaške tjeralice.

Dobio zaštitu nakon otkrivanja imena lokalnih mafijaša

Nakon izlaska knjige netko je u poštanskom sandučiću njegove majke ostavio letak s njegovom fotografijom i pištoljem uz glavu, a na letku je pisalo "Osuđen". 2006. godine, kada je knjiga izdana, Saviano je na gala večeri u gradu Casal di Principe, koji je slovio za bazu najjačeg klana Camorre, otkrio imena lokalnih mafijaša. Dvojica policajaca su ga nakon toga uvela u oklopno vozilo te mu je rečeno da će pod policijskom zaštitom biti četiri dana, no pod njom je već 13 godina.

Saviano je ispričao da ga je par dana nakon toga netko pratio na ulici u Napulju, ušao za njim u bus i sjeo iza njega. "Rekao mi je: 'Znaš da ćeš platiti zbog onoga što si napravio u Casal di Principe?", opisao je.

"Ovaj život je sr*nje"

Saviano je zbog svega toga morao ostaviti svoju obitelj koja je dobila identitete i druge domove, a godinama ga čuvaju utrenirani tjelohranitelji te živi u policijskim barakama ili anonimnim hotelskim sobama. Sva svoja kretanja mora najaviti dva dana unaprijed kako bi njegovi tjelesni čuvari mogli pregledati mjesta koja kani posjetiti, a ne smije niti u kino, osim ako dvorana nije rezervirana samo za njega.

Profimedia

"Ovaj život je sr*nje. Teško mi je opisati koliko je sve ovo grozno. Postojim samo u svoja četiri zida", ustvrdio je jednom prilikom Saviano za The Guardian opisujući svoj život isprepleten mafijom. Zanimljiva je i crtica da nakon objave knjige u Napulju nije mogao pronaći stalan dom, iako su mu u svemu pomagali karabinjeri. "Kad god bi me najmodavci vidjeli odbili me", opisuje Saviano.

Studente tražio da ne pričaju o njegovim predavanjima

Dvije godine nakon objave knjige prijetnje postaju intenzivnije, a tome je kumovala i internetska stranica koju je pokrenuo na kojoj su se mogli pronaći brojni članci o talijanskoj mafiji, koje potpisuju stručnjaci koji se sustavno bave gotovo dvostoljetnim kriminalom talijanskog juga, ali i dosjei o procesu "Spartacus".

Nakon pet godina nošenja glave u torbi, 2011. godine seli u New York s nadom da će živjeti normalnijim životom. Dobio je posebnu kartu s označenim trgovinama i restoranima koji su u vlasništvu talijanske migracije za koju se vjerovalo da su povezani s mafijom. Ipak, njegov život je i dalje bio ugrožen. Dok je u New Yorku predavao na fakultetu od studenata je tražio da o predavanjima ne pričaju nikom. 

Profimedia

2013. Saviano je objavio drugi istraživačku knjigu Nula Nula Nula, o globalnoj trgovini kokainom. Saviana su tada optužili da je u knjizi plagirao neke dijelove, studije o trgovini kokaina, a ustvrdio je kako na taj način Camorra intenzivira napore da ga diskreditiraju kao pisca.

Knjigom se odlučio osvetiti Camorri

"Ljudi me često pitaju strahujem li od toga da će me mafija ubiti. Kažem im 'ne'. Svjestan sam da mi mnogi neće vjerovati, ali to je istina. Bojim se mnogih stvari, no smrt nije jedna od njih. Više od toga se bojim da se moj život neće vratiti na staro, da neće biti normalan", kazao je Saviano.

O Camorri je, kako je jednom kazao, odlučio pisati kako bi im se osvetio. Vjerovao je da je to najbolji način da im vrati za sve zlo. "Ono što je zasmetalo kriminalnim organizacijama jest moj čitatelj, a ne ja. Moj čitatelj je ono što oni ne žele, to što trenutno govorimo o njima, što svi novinski časopisi govore, što stalno izlaze knjige, što stalno nastaju dokumentarci. Oni ne žele ništa od toga, ne žele da je pozornost usmjerena na njih, na njihova imena, pogotovo na njihove poslove", zaključuje Saviano u knjizi.

Italija

mafija

Camorra

Roberto Saviano

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter