'najavili ga i proroci'

Upoznajte hrvatskog prijestolonasljednika Ferdinanda: Visok, zgodan, plav i vozi najbjesnije aute


Ružica Matić
27.06.2017.14:30
Upoznajte hrvatskog prijestolonasljednika Ferdinanda: Visok, zgodan, plav i vozi najbjesnije aute
Facebook

sažeto

Krstio ga je pokojni kardinal Franjo Kuharić i pritom mu dao tradicionalno hrvatsko ime Zvonimir


Ružica Matić
27.06.2017.14:30

On je visok, zgodan i plav, vozi bijesne aute i živi u raskoši. On je plave krvi, a podanici bi mu mogli biti svi mi.

Njegovo ime je Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen i hrvatski je prijestolonasljednik.

Facebook

Ferdinand je najstariji sin nadvojvode Karla Habsburško-Lorenskog, unuk Otona Habsburškog, kraljevskog princa Ugarske, Hrvatske i Češke, te praunuk posljednjeg austrougarskog cara Karla, i ovih dana je proslavio 20. rođendan. Među brojnim čestitarima bila je i Facebook stranica Kraljevina Hrvatska.

Zvonimir od Hrvatske

Rođen je u Salzburgu, a kršten u Zagrebu u rujnu 1997. Krstio ga je pokojni kardinal Franjo Kuharić i pritom mu dao tradicionalno hrvatsko ime Zvonimir. Kumovi su mu bili nadvojvoda Grgur Austrijski, princ Alojzije Löwensteinsko-Wertheimsko-Rosenberški, kraljica Margarita Bugarska i Agnes Husslein, rođena kao grofica Arca.

Reuters

U intervjuu austrijskoj Gali prije dvije godine Ferdinand Zvonimir, koji je završio Međunarodnu školu u Beču, rekao je kako ne sanja o prijestolju na koje bi imao pravo da Austro-Ugarska monarhija nije propala.

„To mi nije opcija pa ne moram gubiti vrijeme na razmišljanje o tome“, rekao je. O privatnom životu nije baš puno govorio, ali otkrio je ipak kako ima djevojku „za koju uvijek nađe vremena“.

Facebook

Dvadesetogodišnji nasljednik hrvatske krune ne živi u palači, već u stanu u središtu Beča. Prije tri godine tamo su ga posjetili novinari Jutarnjeg lista i prostrani stan u potkrovlju s pogledom na cijeli Beč opisali kao najraskošniji kojeg su ikad vidjeli.

Zaljubljen u brzinu

Iako je pripadnik austrijskog visokog društva i ima dovoljno novca da drži poslugu, tada sedamnaestogodišnji princ po novinare je došao sam. Ni u tom razgovoru nije pokazivao interes za prijestolje. Njegova strast su automobilističke utrke.

U dobi od 14 godina počeo je voziti karting, a tri godina kasnije i Formulu Renault. Cilj mu je, naravno, Formula 1.

Facebook

“Svaki put kad idem na utrku, osjećam da je to ono što stvarno želim raditi. Zaljubio sam se u to. Kao klinac sam se obožavao voziti u krug i utrkivati se s drugim klincima. Tako sam odrastao. Pronašao sam, pretpostavljam, svoj talent. I ne samo talent. Volim natjecanje, volim kako cijeli sustav funkcionira, kako to izgleda”, kaže mladi Ferdinand, čije oči sjaje kad govori o utrkama.

Ne boji se nezgoda

U svom omiljenom sportu je sve bolji, pa je tako lani odnio pet pobjeda. Sport je to u kojem se lako događaju nezgode, a i Ferdinand ih je imao nekoliko. U jednoj je slomio ruku, no kaže kako je u tome vidio samo lekciju.

Facebook

“Došao sam u bolnicu, znao sam da sam slomio ruku, ali sam razmišljao isključivo o tome gdje sam i kako pogriješio. Nisam razmišljao o boli. Najviše me mučilo što sam propustio sezonu. Ali sam naučio. Za mene je to bila motivacija da osvojim sva prvenstva u sljedećoj godini. Nikad se ne bojim. Iskreno, ima situacija koje su previše riskantne i misliš si da nije vrijedno, ali uvijek idem do maksimuma“, rekao je Jutarnjem hrvatski prijestolonasljednik koji na Facebook stranici Fans of Ferdinand Zvonimir von Habsburg ima tri pol tisuće pratitelja.

Veliki katolički monarh koji će obraniti Europu

U jednom televizijskom intervjuu Ferdinand, čije bavljenje utrkama sponzorira njegova majka, barunica Francesca von Habsburg-Lothringen, istaknuo je kako mu je bitno da može obitelj učiniti ponosnima radeći nešto što jako voli.

Reuters

Mladi princ možda ne pokazuje interes prema vladanju, no neki ne samo da smatraju kako bi trebao biti kralj, već vjeruju da je upravo on 'veliki katolički monarh' čiji su dolazak najavljivali kršćanski sveci, proroci i mistici.

Taj 'veliki katolički monarh' trebao bi ujediniti Europu i obraniti je od raznih zala, prije svega od muslimanskih osvajanja. "Vjerujem da je Ferdinand Zvonimir veliki katolički monarh o kojem je govorio biblijski prorok Daniel. Godine njegova začeća i rođenja to dokazuju. Posljednji car Svetog rimskog carstva bio je Franjo ll., koji je bio i car Austrije, a Ferdinand je njegov izravni nasljednik", tvrdi teolog Ron Conte, koji o tome i piše u knjizi 'The First Part of the Tribulation'.

Facebook

Mnogo je to odgovornosti za bilo čija pleća, a Ferdinanda bi vjerojatno ipak više usrećila pobjeda na Formuli 1. 

Ferdinand Zvonimir Habsburg-Lothringen

prijestolonasljednik

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter